Orbán Viktor: Féket kell szabni a fantáziánknak (frissítve)

Az oltási tervről is beszélt a magyar miniszterelnök a közrádiónak adott interjújában.
Csernátony Csaba, 2021. január 3. vasárnap, 08:52
Fotó: MTI Fotó / Szigetváry Zsolt

"Az a kérdés, van-e vakcina? Ha itt van, oltunk. Ha sok van, sokat oltunk, ha kevés érkezik, keveset oltunk, de féket kell szabjunk a fantáziánknak, hogy mi lenne jó" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök idei első interjújában, a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában az Index beszámolója szerint.

Már ötezer egészségügyi dolgozót oltottak be, most nyolcvanezer vakcina áll rendelkezésre. "Van egy oltási tervünk, amely arról szó, ha nincs mindenkinek vakcina, akkor ki mikor kapja meg először" - tette hozzá a kormányfő. Az egészségügyi dolgozók vannak az első helyen. Jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre. Ha holnap reggel érkezne több millió vakcina, akkor arra is megvannak a kijelölt oltópontok, ahol be lehetne mindenkit oltani. Több mint tízezer választási helyszínen történhetnének meg az oltások, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak.

Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor, mostani tudásuk szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani. Orbán közölte, a megrendelt oltóanyagot Brüsszel osztja szét az adagokat a tagállamok között.

A kormány a nyugati mellett a keleti fejlesztésű vakcinákat is figyelemmel kíséri. Szerinte jó az orosz vakcina, de kevés lesz belőle, a kínai is jó, és abból várhatóan jóval több adag fog érkezni. Úgy látja, a végső döntést majd a magyar szakembereknek kell meghozni, hogy elfogadják-e a kínai oltóanyagot.

Orbán szerint a koronavírus-járvány második hullámát "megfékeztük" és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám. A második hullámról azt mondta: "sikerült leszorítanunk, ha még nem is semlegesíteni, de most már földharc van, (...) levittük a birkózószőnyegre". Orbán Viktor nehéz kérdésnek nevezte, hogy a vakcina érkezése előtt lehet-e lazítani a korlátozásokon, mivel ha nem érkezik meg időben az oltóanyag, akkor egy újabb fertőzési hullám indulhat. "Nyitni is szeretne mindenki, nagy bennünk a vágy, hogy megszabaduljunk ettől a nyomorúságtól, ugyanakkor, ha nem jól ütemezünk, akkor még egy harmadik hullám is bekövetkezhet" - mondta.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.05 06:00

Magyarországon van 10.278 szavazókör.
Ahol adott az informatikai háttér, hogy minden oltott biztonságosan regisztrálva legyen. Tehát ne lehessen csalni, illegálisan oltási igazolást kiadni.
Emellett központi adatbázisba kerül nem kell a határon papírt mutogatni.
Egy mRNS vakcina amivel most oltanak 5 emberre elég és fél órát ott kell maradnia az oltottnak.
Egy oltássorozat mire felenged a -70 fokról, felhígitják 5 fecskendőbe az első adagot leszámítva kb. 15 perc. Tehát egy óra alatt 20 embert tud oltani egy csapat. Orvosírnok, orvos, asszistens.
Mivel teljes védőfelszerelésben kell csinálni nem tudnak 4 óránál továnn dolgozni egy huzamban cserélniük kell vagy leváltani őket.
Hol van 20.000 orvos a 10.000 szavazókörre?
Ezt Orbán Viktortól is kérdezem?
Tehát itt az oltás beadásának a sebességét nem a vakcina készlet határozza meg hanem a rendelkezésre álló orvosok száma.
Oltás csakis és kizárólag orvos jelenlétében lehet beadni (szakápoló is beadhatja de nem indikálhatja).
Az orvos felel azért, hogy egyáltalán oltható-e valaki és ha oltási akut szövődmény keletkezik orvosnak kell elhárítania.
Mivel egy nap max 1000 orvost lehet leakasztani egy oltássorozatra (ezt is nagyon nagyon nehéz megszervezni napokra) felesleges a 10.000 szavazókör.
Kampányoltások lehetségesek.
Egy-egy megyét megszállnak az oltócsapatok és ott nyomják ezerrel. Napi szinten max. 200.000 ember beoltására képes a magyar eü. de akkor nagyon belehúztak és minden klaffol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.05 05:43

Itt nehéz a hunharofóboknak élniük ezzel a lehetőségükkel mert maga az idézett cikk cáfolja őket:" Orbán Viktor megjegyezte ugyanakkor, mostani tudásuk szerint nem várható rövid időn belül több millió vakcina, mivel jelenleg a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

I.N.R.I., 2021.01.05 05:41

Ilyen az amikor kitalálnak olyanokat amiket sohasem mondott az ember. Ez az egyik jellemzője a hungarofób ellenzéknek.
Az itt kommentelők egyik kedvenc fogása.
Kisunyítanak valamit ami a másikra nézve negatív és úgy adják elő mintha azt a másik mondta volna.
Könnyű felismerni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

toferi41@freemail.hu, 2021.01.04 21:16

@I.N.R.I.: Komolyan azt gondolja, hogy ha Orbán Viktor azt mondja, hogy nem jön a vakcina csűstül ,akkor az úgy is lesz?Kérdés,hogy akkor miért mondta hogy ha jön sok millió vakcina, akkor az oltási pontok a választási helyeken lesznek, és az embereknek oda kell menni ahol szavazni szoktak.Ma este az is kiderült, mert a tv-ben szó esett róla, hogy iskolákban és óvodákban, ahol választani szoktak az emberek , most nem mehet be idegen, és így ott nem lehet oltakozni.
Komolyan nem értem hogy Önben soha nem merül fel az, hogy amit a doktorminiszterelnök mond, annak a felét sem lehet megvalósítani, Ön úgy látja hosszú évek távlatából, hogy minden amit Orbán mondott az megvalósult úgy ahogy mondta, és minden olyan egyszerű mint egy faék?Ha igen talán szemorvos sürgős meglátogatását javaslom Önnek!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2021.01.04 17:56

@toferi41@freemail.hu: azt mondta, hogy kell, egy hétvégén beolt mindenkit LOL vagyis hétvégén nem mennek suliba a diákok, tehát beoltakozhat, aki be akar. de nem kell aggódni, mert eddig sem elég feliratkozó, sem oltás nincs, hogy mindenkit egy hétvégén beoltson. de ezek csináltak már csodát, így lehet, hogy hamar lesz sok oltóanyag, s a vakációt már boldog szabadságban tölthetjük a balatonnak azon a részén, amit még nem adtak szigorúan őrzött magánkézbe
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html