Fokozott figyelemmel kell kísérni az elmúlt napi járványügyi adatokat, mert noha az új fertőzöttek száma nem tér el az eddigitől, az elvégzett tesztek pozitivitási aránya és a kórházi betegek száma is nő - közölte Müller Cecília, országos tisztifőorvos az operatív törzs keddi tájékoztatóján.

Körülöttünk több helyen már a harmadik hullámról beszélnek, a magyar adatok pedig azt mutatják, hogy a második hullám süllyedése megtorpant, nem folyamatos a csökkenés, illetve sok szám nem csökkent tovább és ez némi aggodalomra ad okot - mondta a tisztifőorvos. Ezt támasztják alá az NNK mérései is, a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának mennyisége több városban stagnál illetve enyhén emelkedésnek indult, ami arra utal, hogy sokan akár tünetmentesen hordozzák a vírust - tette hozzá.

Keddi statisztika

1 079 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 378 734 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 13 249 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 283 282 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 203 főre csökkent. 3792 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 304-en vannak lélegeztetőgépen. Eddig 291 396 fő kapott oltást, közülük 110 395 fő már a második oltását is megkapta.

Müller Cecília mindenkit óvatosságra intett és a szabályok fokozott és türelmes betartására kért.

Többféle módon halad tovább az oltási program, a ma érkező Pfizer-vakcinákkal most először a háziorvosok is olthatnak, 1-1 ampullával 5-6 főt. A kapott ampullát nekik már csak az oldószerrel kell feloldani. Arra kérik a háziorvosokat, hogy a kapott listából válasszák ki, azokat akiket behívnak a rendelőbe. Az érintett praxisok rövid időn belül értesítést kapnak erről.

További 560 fővárosi háziorvos 5-5 főt küldhet oltópontokra, ahol a Szputnyik V vakcinával oltják be őket, amelyből egyelőre 2 800 darab áll rendelkezésre. Ezt a vakcinát a krónikus betegséggel nem rendelkezők kapják. Az oltási leirat is hamarosan rendelkezésre áll. Az országban lévő további 20 ezer ember beoltására elegendő Szputnyik-vakcinát még vizsgálja az NNK.

Ugyancsak a háziorvosoknál megkezdődik a 18-60 év közötti, krónikus betegséggel  küzdők beoltása az AstraZeneca -vakcinával, amelyből  2040 praxis kap 1-1 ampullát, amely 10 fő oltására elegendő.

Ezen a héten, csütörtökön érkezik a Pfizer 9. szállítmánya 85410 adaggal, ami 42705 fő beoltására elegendő, és 21600 adag Moderna-vakcinát is várnak.

Ez a hét a háziorvosok oltási tervéről szól - fogalmazott Müller Cecília. A háziorvosok a praxisukban regisztráltak teljes listáját megkapják, nekik kell a különböző csoportoknak megfelelően - kor, egészségi állapot, krónikus betegségek - összeállítani az oltandók listáját. Az AstraZeneca esetében is az az ajánlás, hogy az idősebbekkel kezdjék az oltást, de a krónikus betegség  - szív-érrendszeri, tüdő, vese, daganatos, transzplantált - is fontos tényező - hangsúlyozta a tisztifőorvos, kiemelve, hogy a háziorvos lehetőséget kap a mérlegelésre.

Megjegyezte, az érdeklődők kövessék a koronavirus.gov.hu és a vakcinainfo.gov.hu honlapokat, amelyeken minden információ rendelkezésre fog állni.