Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A vakcinák hatásait ismertette és az oltással kapcsolatos tévhiteket oszlatta el a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága online előadás Gellér László, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának invazív kardiológusa és Madarász Emília, az MTA kutató professzor emeritusa, sejt- és fejlődésbiológusa.

Madarász egyenként ismertette az eddig ismert koronavírus-vakcinák fajtáit, működési elvét és hatásmechanizmusát. Az orvosnál is óvatosabb sejtbiológusként úgy fogalmazott, ha ő olyan helyzetben lenne, hogy kérhetné a magyar hatóságokat, akkor azt mondaná, hogy "maradjunk a Pfizernél" - idézi a szakértőt a Forbes.

A Pfizer-vakcinában csak az RNS és egy úgynevezett lipid csepp van, amely a legkevésbé lehet ártalmas, miközben a leghatékonyabb a Covid-19 ellen. Tévhitnek nevezte, hogy az mRNS-alapú oltás beavatkozna az ember genetikai működésébe, erről ugyanis szerinte egyáltalán nincs szó, a genetikai anyagunkat a DNS és nem az RNS határozza meg.

Az Amerikában már szintén engedélyezett Moderna vakcinájáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az is mRNS-alapú oltás, azzal a különbséggel, hogy úgynevezett PEG-et (polietilénglikolt) tartalmaz, amely bizonyos esetekben vesekárosodást is okozhat.

"Nem akarok senkit ijesztegetni, de ez van a fagyálló folyadékban is" - fogalmazott Madarász, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezt a szert is alaposan bevizsgálták, nagyon kevés PEG van benne, de ettől az ő szemében "kicsit kevésbé jó", mint a Pfizer oltása.

Adenovírust tartalmazó vektorvakcina az Oxfordi Egyetem, az Astrazeneca és az orosz Szputnyik oltása, az ilyen megoldásokat sok kutatásban próbálják ki génterápiás eszközként. A koronavírus vakcinához használt, emberszabásúakon kifejlesztett adenovírusos vakcina az eddigi kutatások szerint nem ártalmas, és "veszélytelennek tűnik". Ugyanakkor a kutató szerint az elvileg replikációra képtelen adenovírusok is képesek lehetnek szaporodni, ez pedig már jelenthet problémát.

A kínai vakcinák a koronavírus legyengített változatát tartalmazzák, amit befecskendezve váltják ki az emberi szervezetben a védekezéshez szükséges immunválaszt, és mint ilyenek, kevésbé és rövidebb távon adnak immunitást a Covid-19 fertőzéssel szemben.

Mindezek ismeretében ugyanakkor mindkét szakember nagyon határozottan állította, hogy a világjárvány elleni védekezésben az egyetlen jó megoldást az oltás jelenti. Ahogy Madarász Emília mondta:

aki nem oltatja be magát, az nemcsak a saját életét veszélyezteti, hanem az egész társadalmét, és azt kockáztatja, hogy tényleg nem tudjuk megállítani ezt a vírust.

A koronavírusról, a vakcinák hatásáról, szállításáról szóló teljes beszélgetés itt nézhető meg.