Koronavírus: fontos tudnivalók a vakcinák hatásáról

Ha olyan helyzetben lennék, hogy kérhetném a magyar hatóságokat, azt mondanám, maradjunk a Pfizer-vakcinánál, ebben ugyanis csak az RNS és egy úgynevezett lipid csepp van, amely a legkevésbé lehet ártalmas, miközben a leghatékonyabb a Covid-19 ellen - mondta Madarász Emília sejtbiológus egy online előadáson, amelyet a Forbes szemlézett.
Szepesi Anita, 2021. január 5. kedd, 15:13
Fotó: Getty Images

A vakcinák hatásait ismertette és az oltással kapcsolatos tévhiteket oszlatta el a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társasága online előadás Gellér László, a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikájának invazív kardiológusa és Madarász Emília, az MTA kutató professzor emeritusa, sejt- és fejlődésbiológusa.

Madarász egyenként ismertette az eddig ismert koronavírus-vakcinák fajtáit, működési elvét és hatásmechanizmusát. Az orvosnál is óvatosabb sejtbiológusként úgy fogalmazott, ha ő olyan helyzetben lenne, hogy kérhetné a magyar hatóságokat, akkor azt mondaná, hogy "maradjunk a Pfizernél" - idézi a szakértőt a Forbes.

A Pfizer-vakcinában csak az RNS és egy úgynevezett lipid csepp van, amely a legkevésbé lehet ártalmas, miközben a leghatékonyabb a Covid-19 ellen. Tévhitnek nevezte, hogy az mRNS-alapú oltás beavatkozna az ember genetikai működésébe, erről ugyanis szerinte egyáltalán nincs szó, a genetikai anyagunkat a DNS és nem az RNS határozza meg.

Az Amerikában már szintén engedélyezett Moderna vakcinájáról szólva arra hívta fel a figyelmet, hogy az is mRNS-alapú oltás, azzal a különbséggel, hogy úgynevezett PEG-et (polietilénglikolt) tartalmaz, amely bizonyos esetekben vesekárosodást is okozhat.

"Nem akarok senkit ijesztegetni, de ez van a fagyálló folyadékban is" - fogalmazott Madarász, hozzátéve ugyanakkor, hogy ezt a szert is alaposan bevizsgálták, nagyon kevés PEG van benne, de ettől az ő szemében "kicsit kevésbé jó", mint a Pfizer oltása.

Adenovírust tartalmazó vektorvakcina az Oxfordi Egyetem, az Astrazeneca és az orosz Szputnyik oltása, az ilyen megoldásokat sok kutatásban próbálják ki génterápiás eszközként. A koronavírus vakcinához használt, emberszabásúakon kifejlesztett adenovírusos vakcina az eddigi kutatások szerint nem ártalmas, és "veszélytelennek tűnik". Ugyanakkor a kutató szerint az elvileg replikációra képtelen adenovírusok is képesek lehetnek szaporodni, ez pedig már jelenthet problémát.

A kínai vakcinák a koronavírus legyengített változatát tartalmazzák, amit befecskendezve váltják ki az emberi szervezetben a védekezéshez szükséges immunválaszt, és mint ilyenek, kevésbé és rövidebb távon adnak immunitást a Covid-19 fertőzéssel szemben.

Mindezek ismeretében ugyanakkor mindkét szakember nagyon határozottan állította, hogy a világjárvány elleni védekezésben az egyetlen jó megoldást az oltás jelenti. Ahogy Madarász Emília mondta:

aki nem oltatja be magát, az nemcsak a saját életét veszélyezteti, hanem az egész társadalmét, és azt kockáztatja, hogy tényleg nem tudjuk megállítani ezt a vírust.

A koronavírusról, a vakcinák hatásáról, szállításáról szóló teljes beszélgetés itt nézhető meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

I.N.R.I., 2021.01.06 08:01

A legfontosabb emberek amivel átvernek!
A COVID19 oltás egyáltalán nem véd a SARS CoV2 fertőzéstől. Aki mást állít hazudik.
A SARS CoV2 vírus kering a levegőben és minden embert megtámad. Nem nézi, hogy oltott vagy nem oltott. Az oltásban nincs semmi aki kijönne az ember orra és szája elé majd azt mondaná a vírusnak: stop! Te ide nem jöhetsz be!
Az oltott személy ugyanúgy elkaphatja a betegséget.
A legfontosabb, hogy az oltás révén már egy felkészült immunrendszer várja a betolakodót.
Azonnal nekiáll antitesteket gyártani és pikk-pakk legyőzi a vírust. Nem engedi elszaporodni annyira, hogy súlyos tüneteket okozzon. Mindemelett egyetlen egy orvosi bizonyíték nincs arra nézve, hogy az így megbetegedett páciens mennyire fertőzőképes. Addig is úgy kell tartani, hogy az.
Azaz minden oltott személynek kötelező a maszk a távolságtartás a csoportosulás kerülése. Tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulnia. Nagyon fontos, hogy kiderüljön mennyire véd az oltás a járvány terjedése ellen.
Az oltás arra kiváló megoldás, hogy elkerülhessük általa az eü-i rendszer leterheltségét. Ezért minél elöbb minél több embert oltásokban kell részesíteni.
Ehhez az embereket nem szabad hülyének nézni.
Sokkal nagyobb veszély, hogy pár agyhalott setét alak erre hivatkozva nem adatja be az oltást (saját egészségét veszélyezteti) minthogy utólag kiderülve az emberek bizalma megrendüljön végleg az oltásokba.
Jön a harmadik, mindent elsöprő hullám.
Itt a szezonja a vírusnak: hideg, száraz levegő a téli időszak miatt amúgy legyengültebb immunrendszerű emberek között.
Most nem lehet feladni!
Most kell még szigorúbb intézkedéseket bevezetni.
Felelős, európai kormányfő most azonalli lockdownt rendel el. Anglia, Németország, Ausztria megtette.
Magyarország nem...nagy felelősség emberek ezereinek életéről van szó.
Ne feledjük!
Csak 2020 novemberében az összes héten megdőlt a valaha vezetett összhalálozási rekord.
A vírus nem politizál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html