Matolcsy György a járványban sem vette le a rózsaszín szemüvegét

Magyarország még befelé tart a nehézségekbe, de jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-et - állapította meg optimistán Matolcsy György MNB-elnök a Növekedés.hu-n.
Domokos László, 2020. március 16. hétfő, 13:49
Fotó: Reuters

Miért is ne indíthatnánk úgy újra a gazdaságot, hogy közben gyorsítunk mindent, ami közelebb visz minket jövőbeli céljaink eléréséhez - tette fel a kérdést a jegybankelnök a portálon.

Matolcsy úgy látja, hogy a világgazdaság nem fordul általános válságba, nem kell tartani az 1929-1933-as vagy a 2007-2009-es válságok megismétlődésétől. Kína és Ázsia gyorsan visszapattan, év végére lényegében behozzák az elveszített első félév teljesítményét. Az USA és az angolszász világ nem süllyed kínai, dél-koreai vagy olasz típusú válságba, a második félévben szintén kiheverik az első félév megpróbáltatásait.

Az EU ugyan még befelé megy a válságba, de az év második felében szintén visszatér a korábbi állapotokhoz, ez azonban csak stagnálás közeli teljesítményt jelent majd. Az unió pedig végre ráébred, hogy totálisan elhibázott gazdaságpolitikát követett 2008 után - szól a prognózis.

Eközben Magyarország még befelé tart a nehézségekbe, de jó válságkezeléssel megvédheti a 2020-as évet és megnyerheti 2021-et. A magyar gazdaság immunrendszere ugyanis erős.

  • Egyes szektorok ugyan leállnak vagy jelentősen lassulnak (turizmus, vendéglátás, szállítás), de a gazdaság egésze nem áll le. A következő hónapokban is működnek a közszolgáltatások, az állami vállalatok, a pénzügyi rendszer, az élelmiszeripar, az építőipar, a hazai piacra termelő ágazatok és az exportágazatok zöme is teljesít.
  • Célzott gazdaságvédelmi intézkedésekkel fenntartható az elmúlt évek sikeres növekedési képlete. Ez a dinamikus beruházásokra, bővülő fogyasztásra, fejlett technológia- és tőkeimportra, valamint a két számjegyű hitelbővülésre épülő 2-3 százalékpontos növekedési többlet, az EU-átlaghoz képest.
  • A munkahelyeket a beruházási dinamika, a fogyasztási szint és a hitelezés tarthatja fenn, ezeket költségvetési forrásokból fedezett célzott munkahelyvédelmi programok támogathatják.
  • Minden eldöntött beruházást gyorsítani kell, elsősorban az állami szektorban, de állami ösztönzéssel mindenhol.
  • Gyorsan be kell vezetni egy új lakásépítési programot - a vállalkozói bérlakásprogram pedig már készen van: indítsuk el gyorsan!

Emellett az MNB első embere szerint több területen is gyorsítás kell:

  • a digitális gazdaságra való átállásban az államigazgatásban és a vállalati szektorban egyaránt,
  • az összes zöld programban,
  • új jegybanki programok kellenek a gyorsított hitelkihelyezéshez,
  • az adóadminisztrációban és az engedélyezési eljárásokban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.03.17 12:52

350 az euro...

Eljött az aranykor, újra adhat el nyereségesen devizát az mnb!

Hány alapítvány fog marakodni a közpénzjelleg elvesztésén???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.03.17 01:13

Kínában kiesett kb. 1,5 havi termelés, és európában is ki fog esni ahogy nő a fertőzőttek száma legalább ugyanennyi. Ráadásul a turizmus is idén összeomlik ami szintén 5-8-10%-ot jelent a GDP-ből országonként változó arányban.
A bolt és szolgáltató szektorok bezárásával szintén jelentős összegek esnek ki, valamint az emberek az egyéb fogyasztásukat is visszafogják majd a bizonytalanság miatt. A direkt érintett szektorokban már megkezdődtek az elbocsátások, így ezen emberek fogyasztása is visszaesik.
Itt nemhogy növekedés nem lesz, hanem komoly recesszió várható. Ehhez nem kell MNB elnőknek lenni. Ehhez tanulmányokat sem kell olvasni, meg megrendelni.
Jó lenne ha a kusza szemével végre meglátná ezt ez a zavart gondolkodású ember.
Az állam maximum tovább pörgeti az építőipari szektort de itt is a csökkenő adóbevételek miatt lassulás várható.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.03.16 23:28

Ezért náci hazaáruló szarbángeci a felelős, hogy eleve egy elmebeteget szabadított a magyar monetráis rendszerre, aki napról napra fosztogatja 8 éve... és ilyenkor is hagyja önjárónak ezt a kötöznivaló dilettáns fogyatékos őrültet...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html