Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A nemzetközi statisztikából nyilvánvaló, hogy az idősek vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének, különösen akkor, ha más típusú betegségekkel is küzdenek.

Az államtitkár arra kérte a lakosságot, hogy idős hozzátartozóik és barátaik esetében különös elővigyázatossággal tartsák be az egyébként javasolt védekezési és megelőzési előírásokat.

A MOK javaslatait az operatív törzs már többször megvizsgálta az elmúlt napokban, az orvosi kamara üzengetését politikai akciónak tekintem - mondta Kovács.

Kiskunhalason épül fel a mobil konténerkórház - jelentette be Lakatos Tibor a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs központi ügyeletének vezetője. Hétfőn kezdődik az építés, ez az esetleges kapaticáscsökkenés esetén bevonható a gyógyító-megelőző vagy megfigyelési tevékenységbe.

Egy házi karanténra kötelezett embert a rendőri ellenőrzés egy vendéglátóhelyen talált. A rendőrök intézkedtek vele szemben. Aki megszegi a házi karantén szabályait, az szabálysértést követ el.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tárgyalópartnereivel vasárnap megállapodott abban, hogy az egészségügy területén folyamatban lévő sztrájktárgyalásokat elhalasztja a veszélyhelyzet lezárultáig azért, hogy mind az egészségügy, mind a közigazgatás szereplői teljes egészében a veszélyhelyzetre fókuszálhassák erőforrásaikat - adta hírül a tárca.

A koronavírusban vasárnap elhunyt beteget a Jahn Ferenc kórházban kezelték. Azok az egészségügyi dolgozók, akik igazolt koronavírusos emberrel kapcsolatba kerültek, karanténba kerültek, általában a saját munkahelyükön figyelik meg őket és gondoskodnak az ellátásukról - mondta Lakatos.

Az operatív törzs szerint az esetek zöme Budapesthez kötődik, és még nem lehet gócpontokról beszélni. A mai hét új beteg közül senki nincs intenzív osztályon.

A hivatalos állami koronavírus-honlap adatai szerint vasárnap este a helyzet: 32 fertőzött van, egy gyógyult és egy elhunyt, 159 ember van karanténban és eddig összesen 1 236 mintavétel történt akkreditált laboratóriumban.

Emmi: védeni kell az idős egészségügyi dolgozókat!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) arra utasította valamennyi ellátó intézmény vezetőjét, hogy hétfőtől úgy szervezzék át az egészségügyi tevékenységüket, hogy a 65 év feletti egészségügyi dolgozók ne találkozzanak közvetlenül a betegekkel, és kollégáikkal is csak telefonon konzultáljanak - jelentette be a tárca.

A jelenlegi fertőzésveszélyes helyzetben a legfontosabb, hogy drasztikusan csökkentsük az orvos beteg-találkozásokat. Ezt a célt szolgálják a napokban meghozott intézkedések is: a közgyógyellátásra való jogosultság a veszélyhelyzet időtartama alatt, majd annak megszűntét követő 90 napig fennmarad; a keresőképtelenségről szóló igazolásokat sem kell 2 hetenként kiállítani; március 13-ától bárki kiválthatja hozzátartozója, ismerőse gyógyszereit, mert Kásler Miklós miniszter rendeletben egyszerűsítette az e-recept kiváltásának feltételeit; a stabil állapotú krónikus betegek szokásos gyógyszereit elektronikus vényen lehet rendelni; az emelt és kiemelt támogatással rendelhető gyógyszerekre és gyógyászati segédeszközökre kiállított szakorvosi javaslatok is érvényesek maradnak a veszélyhelyzet időtartama alatt, valamint a veszélyhelyzet megszűnését követően 90 napig. Azt kérjük, hogy minden idős ember a saját érdekében minimalizálja a személyes találkozásokat.

A tárcavezető utasítást adott ki arról is, hogy a veszélyhelyzet végéig az intézmények halasszák el az ütemezett műtéteket, és csak a tartós egészségkárosodást elkerülő műtéteket végezzék el.