Orosz vakcina: "nagyvonalúan felkínált" lehetőségről beszélt Kásler

Magyarország mérlegeli, hogy bekapcsolódjon-e a koronavírus elleni orosz vakcina klinikai vizsgálatába - közölte az emberi erőforrások minisztere hétfői online sajtótájékoztatóján az MTI szerint.
Szepesi Anita, 2020. december 7. hétfő, 13:10
Fotó: Getty Images

Kásler Miklós elmondta: a "nagyvonalúan felkínált" lehetőséggel élve három-ötezer magyar állampolgár juthatna védőoltáshoz.
A múlt héten Oroszországban járó magyar szakértői delegáció beszámolója szerint az orosz vakcina fejlesztése nagyon modern, "a WHO által előírt körülmények között zajlik" - közölte.

A delegáció tagjai között volt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) négy szakértője, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa, Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Fluart vakcinagyártó orvosai.

A delegációt fogadta az OGYÉI orosz megfelelője, ezután felkeresték az orosz vakcinát előállító laboratóriumot. A küldöttség szerint a gyár rendkívül korszerű, a vakcinagyártás minden egyes fázisát teljesen automata digitális rendszer ellenőrzi a cég részről, majd ugyanezt az ellenőrzést elvégzi az orosz hatóság is.

A magyar szakemberek ellátogattak arra a poliklinikára is, ahol eddig 22 ezer embert oltottak be a Szputnyik-V vakcinával. Az emberek az oltás után néhány órát klinikai körülmények között töltenek, majd hazamehetnek. Ettől kezdve a beoltottak videókapcsolatban vannak a Telemedicina 300 orvosának egyikével. Egy adott orvos mindig ugyanazokkal betegekkel beszél, és minden nap megadott protokoll alapján rögzíti állapotukat egy elektronikus rendszerben.

A beoltottak is felvehetik a kapcsolatot a központtal és tájékoztathatják az orvosokat, ha bármilyen tünetük, panaszuk van.

Kásler Miklós beszélt arról is: Magyarországon is elkezdik az ivermectin parazitaellenes gyógyszer koronavírus elleni hatékonyságának vizsgálatát. Az 1970-es években felfedezett, az ember- és állatgyógyászatban egyaránt alkalmazott gyógyszert az elmúlt harminc évben több mint 3 és fél milliárd ember használta, és jelenleg Ázsiában, Afrikában és Dél-Amerikában 30-40, a koronavírus elleni hatékonyságát vizsgáló kutatás van folyamatban.

A magyar klinikai vizsgálatban a Dél-pesti Centrumkórház és az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet vesz részt - tette hozzá Kásler Miklós.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

dakujeme, 2020.12.07 14:55

Dugja fel magának Putyin at egész készletet!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Magenta, 2020.12.07 13:42

Na de nem azt hazudozták eddig, hogy már mindjárt itt a vakcina a tömeges oltáshoz?
Ehhez képest kiderül, hogy az oroszok kísérleti patkányokat akarnának a magyarokból csinálni.
Hát köszönjük a végtelenül "nagylelkű" lehetőséget, de mi meg felajánljuk a 133 bátor embernek és családtagjaiknak, illetve a fidesztrolloknak.
Remélem, koszosköröm élen jár majd a példamutatásban és ő lesz az első, aki jelentkezik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html