Teljesen át kell írni a gazdaság idei teljesítményére adott forgatókönyveket a koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásai miatt. Bár adatok még nincsenek, a legtöbb ágazatban jókora lassulás, visszaesés lesz - értékelte Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető elemzője az utóbbi napok eseményeit.

A GDP-n belül a szolgáltatások nagy csoportjába tartozik a kereskedelem, járműjavítás, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás, ezek összesen tavaly 11,3 százalékát adták a GDP-nek. Szintén a szolgáltatások között szerepelnek olyan, az államhoz kötődő tevékenységek, mint a közigazgatás, védelem; kötelező társadalombiztosítás, oktatás, humán-egészségügyi, szociális ellátás - ezeknek a súlya tavaly 14 százalékos volt. A többi szolgáltatás, köztük a szállítás, raktározás; kommunikáció; pénzügyi tevékenységek; ingatlanügyletek szakmai, tudományos, műszaki, valamint adminisztratív tevékenységek aránya 2,8-8,8 százalékot tett ki.

A teljes ipar részesedése 2019-ben 20 százaléknál tartott, ezen belül a legnagyobb rész a feldolgozóiparé: a teljes GDP-ből 18 százalékra rúgott. Az elmúlt években szárnyaló építőipar súlya 5,5 százalékra rúgott, a mezőgazdaságé pedig 3,5 százalékos szintet ért el tavaly. Az különböző adók - például az áfa, jövedéki adó -, valamint bizonyos támogatások - köztük az exporthoz való hozzájárulások - mérlegéből adódó, úgynevezett "termékadók egyenlege" 15,3 százalékos súllyal szerepelt a tavalyi GDP-ben.

Melyik szektor mit csinált?

Az építőipar súlya 2015-höz képest 2 százalékponttal, 5,5 százalékra nőtt. Növekedést értek el még összességében a szolgáltatások: tavaly összesen 55,3 százalékos volt a súlyuk, míg 2015-ben 54 százaléknál jártak. Az ipar GDP-n belüli súlya viszont csökkent mutat, 2015-ben még 22,9 százalékot tett ki, tavaly pedig 20,4 százalékos volt az eredménye. A feldolgozóipar 2015-ös 20,3 százalékos eredménye olvadt 2019-re 18,2 százalékra.

Minden ágazatot érint a sokkhatás, csak az a kérdés, hogy melyiket milyen mértékben. A legveszélyezettebbek közé tartozik a több százezer embernek munkát adó turizmus és vendéglátás, de a napokban bejelentett autóipari gyárleállások az ipari termelést és az exportot fogják érzékenyen érinteni. A szakember a kormány szerdán bejelentett gazdaságvédelmi intézkedéseiről azt mondta: ezekkel igyekeznek tompítani a járvány gazdasági hatásait, de egyelőre ezekről is korai megmondani, hogy pontosan mekkora összeget emésztenek fel, mekkora kiesést jelentenek. Vélhetően még lesznek újabb lépések is.

V vagy U? Plusz 1,5 vagy mínusz 1,5?

Éppen a bizonytalanság miatt korai konkrétabb becslést adni az idei GDP-növekedésre. A gazdaság teljesítmény leginkább attól függ, hogy V alakú vagy hosszabb krízisidőszakot jelentő U alakú lesz a járvány hatása.

A K&H elemzője szerint, ha V alakú lesz, akkor 1-1,5 százalék körüli szintre lassulhat a növekedés. Ha kedvezőtlenebb, U alakú forgatókönyv válik valóra, akkor mínuszba kerülhet a gazdaság, ez pedig 1,5 százalékos visszaesés jelenthet.