A vírus nem mindennapi helyzetet teremtett, nyáron újraindulhat a turizmus a remények szerint - mondta Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója hétfőn, a Facebookra feltöltött évindító videójában.

A legjobb forgatókönyv szerint is legalább tíz hónap kell, hogy az ágazat el tudja érni a járvány előtti szintet. A jelenlegi helyzetben alapvető célnak nevezte, hogy az újrainduláskor felkészülten lehessen várni a turistákat, és minél többen folytathassák a tevékenységüket, a jövőben versenyképes szereplői lehessenek az újrainduló turizmusnak.

A tavalyi év drámai törést hozott a turizmusban az egész világon, így Magyarországon is. Százezrek megélhetését és a GDP több mint 13 százalékát biztosító ágazat 2020 márciusban hatvan nap alatt "teljesen a padlóra került" - tette hozzá.

Guller Zoltán elmondta azt is, hogy a kormány több intézkedéssel segítette az ágazatban érdekelteteket. Tavaly pedig kiderült, hogy a tavaszi óvatos újranyitást követően soha nem látott eredményt ért el a belföldi turizmus, "a belföld lett az új külföld", július-augusztus felülmúlta a 2019-es számokat.