Koronavírus: egyszerű módszerrel lehetne lassítani a vírus terjedést (videóval)

Bármilyen abszurdan hangzik, a repülőtereken megforduló utasoknak csupán 20 százaléka mos kezet - szappannal, vízzel és legalább 15 másodpercig. A másik 80 százalék potenciálisan megfertőz mindent, amit megérint bármilyen bacilust hordozzon. Csupán a kézmosás fontosságára való figyelmeztetés a világ 10 legfontosabb repterén összességében 37 százalékkal lassíthatná a járvány terjedését - idézi egy tanulmány megállapításait az Index.
Szepesi Anita, 2020. március 3. kedd, 13:48
Fotó: Napi.hu

Jelentősen csökkenne a fertőző betegségek terjedése, ha javulna a világ 10 fő repülőterén átutazó utasok kézmosásának gyakorisága.  - mutatták ki a Risk Analysis folyóiratban megjelent tanulmányukban a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói a portál szemléje szerint.

Bár a tanulmányt még a koronavírus járvány megjelenése előtt publikálták, a szerzők szerint a megállapítások a mostani járványt illetően is fontosak.

Az MIT tudósai korábban gyűjtött adatok alapján úgy becsülik, hogy a repülőtereken megforduló utasok közül csak minden ötödik  mos kezet - szappannal, vízzel és legalább 15 másodpercig. A másik 4 ember potenciálisan megfertőz mindent, amit megérint bármilyen bacilust hordozzon - állítja Christos Nicolaides professzor, a tanulmány egyik szerzője.

A professzor szerint

a wc-t használó emberek 70 százaléka megmossa kezét, 30 százalék nem. Előbbieknek azonban csak 50 százaléka mos helyesen kezet, a többiek csak leöblítik.

A szakemberek úgy számolnak, hogy a repülőtereken megforduló utasok csupán 20 százalékának tiszta a keze.

Csupán a kézmosás javulásával - a világ összes repterén - megháromszorozható ez az arány, ami egy betegség terjedését 70 százalékkal lelassítaná. Ha csak a járvány felbukkanása eredeti helyére alapozva kiválasztanák a világ 10 legjelentősebb repülőterét, és ott koncentrálnának a kézmosás fontosságát hangsúlyozó üzenetekre, már az is 37 százalékkal lassíthatná le a járvány terjedését.

Ha 10 százalékkal lenne több embernek tiszta a keze a világ valamennyi repülőterén, az 24 százalékos lassulást hozna.

Bármilyen járvány esetében a felbukkanás helyéhez legközelebb elhelyezkedő 10 repülőtéren lenne érdemes a kézmosás fontosságát hangsúlyozni.

De hogy is kell helyesen kezet mosni?

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.03 21:55

Hát akkor be kéne vezetni a kötelező kézmosást. Ja, azt nem lehet, mert a "liberálisok" összefosnák magukat az elnyomó, kézmosató, rasszista diktatúrától.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.03.03 21:41

@Józsi2222:
Most figyeltem fel rá: videóval
Hátha valakinek nem esne le, hogy mi az a kézmosás.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Józsi2222, 2020.03.03 21:33

Egyetertek.
Mivel bizonyára nem az ominózus magyar fertőtlenítőt használják.
Ahhoz képest még a szappan is csodaszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html