Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az őszi influenzaoltások és a Covid-oltópontok eddigi számaiból arra lehet következtetni, hogy havi 982 ezer és 1,25 millió adag vakcina beadása nem okoz gondot a magyar egészségügyi ellátórendszernek. E számokat az oltási tervvel és a jogosultak számával összevetve a teljes lakosság beoltása egy évbe telhet - számol a portál.

A nyájimmunitás kialakításához szakértők szerint 60-90 százalékos átoltottság is elegendő, ezért jóval rövidebb idő alatt is elérhető a lakosság védettsége.

A lakosság immunizálásának gyorsasága eszerint leginkább a nagy tételben elérhető és egyszerűbben tárolható oltóanyagok meglététől függ. Ilyen lesz például a január végi uniós engedélyre számító AstraZeneca-vakcina, vagy a már engedélyezett Moderna.

A belengetett kínai vakcinából a hírek szerint rengeteget tudnánk vásárolni azonnal,  ez a magyar hatóságok jóváhagyásától függ. (A felhasználhatósága pedig nem elhanyagolható módon a lakosság kínai vakcinával szembeni bizalmatlanságától.)

Falus András immunológus akadémikus szerint március-április környékén már óriási kínálat lehet a védőoltásokból, tehát hamarosan a gyors átoltás külső korlátai jelentősen enyhülni fognak.

Az átoltottság megvalósítását jelentősen befolyásolja még a lakosság oltási hajlandósága, ami a KSH szerint meglehetősen alacsony és még az egészségügyi dolgozók körében is jellemző az oltástól való elzárkózás.

A kínai Sinopharmmal való megállapodás részletei, a szállítások ütemezése és az oltóanyag mennyisége még nem ismert. A kínai és az orosz készítményekkel azonban bizalmatlan a lakosság, fennáll tehát annak a veszélye, hogy míg a vakcinák elérhetőségén javít a kormány, addig az eleve alacsony oltási kedvet tovább rontja.