Az elmúlt hónapokban nem nagyon volt olyan vakcina, amellyel szemben ne lehetett volna valakit találni, aki aggályokat fogalmazott meg - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a Népszavának adott interjújában arra a kérdésre válaszolva, miért hagyta figyelmen kívül a kormány az orosz vakcinával kapcsolatos szakértői aggályokat, amikor engedélyezte annak használatát Magyarországon.

A miniszter szerint a kritikák mögött sokszor üzleti érdek állhatnak, amelyek felderítése nem a magyar kormány feladata. Egy feladatuk van: ahol lehet, szerezzenek be vakcinát. A ma Magyarországon engedéllyel rendelkező oltóanyagok közül mindegyik nagyobb védettséget jelent, mint az oltás hiánya. A Szputnyik vakcina forgalmazásában jelenleg a német gyógyszerészeti hatóság szeretne együttműködni az oroszokkal.

A külügyminisztérium már elismeri, hogy a 16 ezer lélegeztetőgépből, amit a magyar kormány megvásárolt 300 milliárd forintért, nyolcezret árulnak, vagyis 150 milliárd forintért felesleges beszerzések történtek - vetette fel a Népszava. A miniszter válasza szerint nehéz a védekezéshez szükséges eszközök esetén feleslegességről beszélni egy világjárvány idején. A vakcinákkal kapcsolatban ugyanilyen helyzetben vagyunk: amit lehet, meg kell venni. Bár ott tartanánk már, hogy a nyakunkon marad vakcina.

Kubatov Gábor szerint a 2022-es választás "háború lesz", amit az Orbán-kormány a rá törő nemzetközi baloldali erőkkel szemben lesz kénytelen megvívni. Ön szerint is így lesz majd? - szólt a következő kérdés. Gulyás Gergely szerint az ellenzék a választást a kormány elleni háborúnak fogja fel és ha a nemzetközi sajtót figyeli az ember, láthatja, hogy ehhez elég széles körű támogatottsága van. A magyar sajtó sokszínű, az online termékek többsége kifejezetten kormánykritikus. Hogy külföldön nagy erőközpontokban drukkolnak a Fidesz bukásának, nehéz lenne vitatni. A nyugat-európai nyilvánosságban nagyon kevés barátja van a kormánynak.