Cikkünk frissül...

Nagy erőkkel zajlik a védőoltások beadása, tegnap és ma praxisonként átlagosan 50-55 fő beoltására elegendő Sinopharm vakcinát kaptak a háziorvosok. Hogy hova hány vakcina jut, a praxis összetételétől, a regisztrálók számától függ - mondta a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a visszajelzések szerint, az idősek és a krónikus betegek örömmel fogadták a lehetőséget.

A Sinopharm mellett AstraZenecával oltják a háziorvosok a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegeket, az oltópontokon pedig Pfizerrel a legidősebbeket.

A következő héten nagyon nagy lépést tudunk tenni a védettség felé - fogalmazott Müller Cecília.

Elmondta, az első adag beadását követően is jelentős mértékben megindul az ellenanyag termelés. Nincs 100 százalékos védelem, de mindegyik vakcina megvéd a súlyos, szövődményes, esetlegesen halálos kimeneteltől.

Szerdai statisztika

2855 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 410 129 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 102 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 14 552 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 313 450 fő, az aktív fertőzöttek száma 82 127 fő. 4353 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 407-en vannak lélegeztetőgépen.

Sok idősnek fog csöngeni a telefonja a napokban - hangsúlyozta, arra kérve mindenkit, hogy éljen az oltással.

Akinek nincs különleges betegsége, annak bármelyik vakcina megfelelő védelmet biztosít.

Azt kérte, az érintettek minden félelmüket oszlassák el a kínai vagy az orosz vakcinák iránt, ezeket már több mint 30 millió embernek beadták.

A következő egy hétben ha a terv szerint tudnak haladni, akkor több mint 368 ezer embert olthatnak be. A regisztrált legidősebbek közül 275 ezren kaphatják meg a háziorvosnál a kínai Sinopharm- vakcinát, 52 ezren az oltópontokon a Pfizer-vakcinát, a 60 évesnél fiatalabb krónikus betegek közül 41 ezren pedig az AstraZeneca vakcinát a háziorvosi rendelőkben.

Budapesti, debreceni, tatabányai, székesfehérvári és győri szennyvízadatokban kimutatták a brit mutánst. Emelkedő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja Salgótarjánban és  Szombathelyen, a többi városban tartósan magas szinten stagnál.

A levett mintákban 400 esetben igazolták a brit mutáns jelenlétét, 34 főnél járványügyileg kevésé bejelentős mutánst, 9 főnél cseh variánst találtak. A 400 esetből 10 főnél állt fent utazási előzmény.
A tisztifőorvos kiemelte, jó hír, hogy a brit mutánssal szemben a jelenleg használ oltások hatásosaknak tűnnek.

A ma reggeli járványügyi egyeztetésen, Orbán Viktor kormányfőnél azt a javaslatot tették, hogy azok a személyek, akik bentlakásos otthonban élnek és megkapták mind a két oltást, valamint a várakozási idő is letelt, fogadhassanak látogatót, illetve távozhassanak az otthonból.

Kérdésekre válaszolva a tisztifőorvos tisztázta:

Az autoimmun betegek is jelentkezzenek az oltásra, de mindenkinél az oltóorvos egyedileg bírálja el az olthatóságot. A szakmai kollégium az mRNS alapú vakcinát javasolja számukra, valamint az AstraZenecát is, amely a hazai eljárási rend szerint 60 év alatt adható.

Ha olyan mennyiségű vakcina érkezik, hogy szűk az oltási kapacitás, a szakrendelőkben is nyitnak oltópontot. Most is bővítik az oltóhelyek számát az oltópontokon.

A 3. hullámot, az exponenciális növekedést elsősorban a variánsok megjelenése indította el.