Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mára a beoltottak száma meghaladta az 1,696 millió főt Magyarországon, közel 500 ezren megkapták az oltás második adagját is, ami rendkívül jó hír - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília, hozzátéve, hogy a  járványügyi adatok szinte minden tekintetben szárnyalnak a megfeszített védekezés ellenére. Mindent meg kell tennünk a fertőzés elkerülése érdekében - hangsúlyozta.

Az egészségügyben az ambuláns ellátórendszer számos jogosítványt kapott, amivel megakadályozható a kórházba kerülés. Ezek egyikeként a háziorvosok felírhatják a favipiravirt, ami a fertőzés elején adva elejét veheti a betegség súlyosra fordulásának. A háziorvosok már 37 ezer dobozt rendeltek belőle. További lépés az erőforrások racionalizálása és a működés szervezettebbé tétele érdekében az a tegnap megjelent  kormányrendelet, ami holnaptól hatályos és a megyei kórházak, egyetemi klinikai központok és a fővárosi centrumkórházak szakmai irányítása alá vonja az önkormányzati járóbeteg-ellátókat és szükség esetén a háziorvosokat - közölte a tisztifőorvos.

Az alapellátásban több kollégának is van olyan szakképesítése, ami most az intézményekben jobban kamatoztatható, mint a területen - fejtegette Müller Cecília, hozzátéve, hogy a bevonásuk mindig annak figyelembe vételével, hogy a védőoltási tevékenység zavartalan maradjon. A folyamatot az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szervezi.

Szerdai statisztika

7587 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 593 710 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 249 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 18 952 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 381 807 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 192 951 főre emelkedett. 11 805 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1423-an vannak lélegeztetőgépen.

Kijelentette, a védőoltási program a vakcinák beérkezésének megfelelően zajlik, jól állunk és nem elégséges a vakcina.

Az OKFŐ felhívására már 500 egészségügyi szakon tanuló, illetve egészségügyi végzettségű önkéntes jelentkezett kórházi munkára.

A járvány nagyon gyors terjedése miatt az operatív törzs és az oltási munkacsoport úgy döntött, hogy az egészségügyi és szociális szféra dolgozói, a regisztrált idősek, krónikus betegek, illetve a védekezés irányító rendőrök és katonák mellett a 6. körben megkezdi a kritikus infrastruktúrához tartozó szolgáltatóknál dolgozók oltását. Így ma megkezdik a tömegközlekedésben a BKK dolgozóinak, az áramellátást biztosító Paksi Atomerőmű munkatársainak, az MVM, a MÁV és GYSEV dolgozóinak oltását.

A11. héten kedvező hír, hogy a szennyvizekben a vírus örökítőanyagának koncentrációja stagnál illetve néhány helyen  - Salgótarjánban, Tatabányán és 5 vizsgált Budapest környéki település mintáiban - csökkenni kezdett. A tisztifőorvos ezeken a helyeken ismételt vizsgálatot rendelt el, hogy kiderüljön, valóban fennáll-e a stagnálás, illetve az enyhe fokú csökkenés, mert ennek prognosztikai jelentősége van.

Bizakodóak vagyunk, hogy a járvány fokozott terjedése talán a közeljövőben mérséklődhet - fogalmazott.

A 11. heti járványügyi adatokról elmondta, a 10. hetivel összevetve nem változott jelentősen a fertőzöttek átlagéletkora, továbbra is 46 év és a nemek szerinti megoszlás is maradt, 55 százalékuk nő, 45 százalékuk férfi.

Korcsoportonként sincs változás, a fertőzöttek között a 40-49 évesek 23 százalékot, az 50-59 évesek 17 százalékot, a 30-39 évesek 15 százalékot, a 20-29 évesek 12 százalékot tesznek ki.

Változott viszont az abszolút szám, a 11 héten 56 446 új fertőzöttet regisztráltak, 962-vel többet,  mint a 10. héten.

A magyar települések 99 százalékában érintettek. A főváros 18 százalékban, Pest megye 16 százalékban, Fejér megye 6 százalékban. Változatlanul Zala megyében van a legkevesebb új fertőzött (1 százalék)

A legjobban Jász-Nagykun-Szolnok megyében (45 százalékkal), Békés megyében (33 százalékkal) és Veszprém megyében (33 százalékkal) nőtt a fertőzöttek száma. Budapesten 12 százalékkal, Pest megyében 8 százalékos Győr-Moson-Sopronban és Komárom-Esztergomban 9-9 százalékos a csökkenés.

Kérdésre válaszolva elmondta, az oltások oltópontokon, házorvosi rendelőben és kórházban zajlanak, a mozgásukban korlátozottakat otthonukban beolthatja a háziorvos, de csak ő jelentkezhet, senki mást ilyen céllal nem kell beengedni.

A frissen engedélyezett kínai és indiai vakcinákról még folynak a tárgyalások, nem lehet tudni, hogy mikor indulhat meg a szállításuk.

A Janssen vakcinája április második felében érkezhet, a mennyiségről még nincs információ.