Veszélyhelyzet: fontos bejelentést tett Gulyás Gergely

A kormánynak május 26-án nyújtja be a jogszabály-tervezetet a rendkívüli jogrend megszűnéséről Magyarországon, a törvényt júniusban fogadhatja el a parlament - jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a HírTV-ben.
Domokos László, 2020. május 18. hétfő, 10:13
Fotó: MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Az a szándékunk, hogy május 26-án a rendkívüli jogrend megszűnéséről szóló jogszabálytervezetet az Országgyűlésnek, amelynek elfogadásakor már június lesz - mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap este a HírTV-ben.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Belgrádban, az Alexander Vucic szerb elnökkel folytatott belgrádi találkozója után úgy fogalmazott: arra számít, hogy a kormány május végén vissza tudja adni a magyar parlamentnek a koronavírus-járvány miatti különleges felhatalmazást.

Vasárnao este a tévében a kancelláriaminiszter arra kérdésére, hogy "minek kell ahhoz történnie, hogy ez ne következzen be" (mármint a különleges jogrend kivezetésének) azt válaszolta: "ha újra tömegessé válnának a megbetegedések", ha nem csökken a megbetegedések száma, hanem radikálisan nőni kezd, akkor merül fel a kérdés, hogy milyen intézkedéseket kell hozni. A rendkívüli jogrend nemcsak egy elvont alkotmányos fogalom, hanem olyan alapjog korlátozásra ad lehetőséget, amire nem lenne lehetősége egy jogállamban a kormánynak, az államnak - tette hozzá Gulyás az Atv.hu beszámolója szerint.

A politikus erre azt hozta fel a műsorban példának, hogy vasárnap éjfélkor véget ért a kijárási korlátozás Budapesten, és már két hete véget ért vidéken. "Ez egy olyan mértékű jogkorlátozás volt, amihez nem rendkívüli jogrendben az államnak nincs joga. Mert hogy jön ahhoz az állam, hogy megmondja nekem, hogy kimehetek-e az utcára?" Ezért alakították ki a világon mindenhol, természeti katasztrófára, járványhelyzetre, háborús helyzetre, hogy van kijárási korlátozás, vagy tilalom, de ez csak rendkívüli jogrendben lehetséges - tette hozzá a miniszter.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.05.18 11:09

@csodacsampi: A 133 hős majd eldönti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csodacsampi, 2020.05.18 11:07

Oszt mi van,hogy ha a fidesz nem szavazza meg,hogy a fidesz visszaadja a csalással kicsikart ,teljhatalmat biztosító szélhámosságot ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri_2, 2020.05.18 10:23

Érdekes. Általában a fideszes tetvek esténként nyújtanak be tervezeteket, amelyeket 20 perc alatt meg is szavaznak. Erre miért kell majdnem egy hét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html