Volt MT-tag: helikopterpénz kell Magyarországon, azonnal!

Minden okunk megvan támogatni Surányi György javaslatát, aki a munkájukat elvesztők és eltartott családtagjaik részére célzott támogatásként havonként 100 ezer forint, illetve 50 ezer forint költségvetési juttatást kezdeményez. Én azonban ennél még tovább mennék - írta Bihari Péter közgazdász, az MNB monetáris tanácsának (MT) volt tagja a Portfolio.hu-n.
Domokos László, 2020. március 30. hétfő, 17:09
Fotó: Napi.hu

Célzott támogatásnak akkor van értelme, ha jól körülhatárolható a támogatandó csoport és meghatározható a kár. A mostani válságban a jövedelemkiesés nemcsak a munkanélkülieket, hanem az állásukban maradók széles körét sújtja, a bolt- és gyárbezárás nem feltétlen jár együtt a munkahelyek megszűnésével. A fizetés nélküli szabadságon lévők, a csökkentett óraszámban dolgozók, a csökkentett fizetésben részesülők, a bevételhez nem jutó egyéni vállalkozók nem az állásukat, hanem a jövedelmüket veszítik el. Az ő megsegítésük éppen olyan indokolt mint az állásvesztőké.

A célzott támogatás társadalmi szempontból általában igazságosabb, közgazdasági szempontból pedig hatékonyabb, most mégis a kvázi alanyi jogon járó pénzsegélynek van értelme - állapította meg Bihari Péter közgazdász, az MNB monetáris tanácsának (MT) volt tagja a portálon megjelent véleménycikkében.

A közgazdász szerint Surányi György volt MNB-elnök javaslatát - amely szerint legalább három hónapig, havonta és fejenként minden munkáját elvesztőnek 100 ezer forintot, az eltartott gyerek után 50 ezer forintot kellene adni a költségvetésből - érdemes az összes foglalkoztatottra és munkanélkülire kiterjeszteni.

Ez a megoldás - ötmillió foglalkoztatott és munkanélküli mellett, fejenként 100 ezer forinttal számolva - havonta 500 milliárd forint költségvetési többletkiadást okozna, amely az éves GDP nagyjából 1 százalékát teszi ki. Az 1,5 millió kiskorú gyermek után számított további 50 ezer forint ezt összességében további 75 milliárd forinttal, a GDP kevesebb mint 0,2 százalékával emeli meg. A rendszer négy hónapon keresztüli fenntartása önmagában a hiányt mintegy 5 százalékponttal növelné.

Degresszív rendszerben a költségvetési terhek is kisebbek. Ha a mediánbér alatt 100 ezer forint, a mediánbér 150 százalékáig (ebbe a tartományba a foglalkoztatottak mintegy 30 százaléka tartozhat) 50 ezer forint, a mediánbér másfélszerese felett pedig nincs juttatás, akkor havonként 325 milliárd forint a büdzsé többletterhe. Ehhez járul még az eltartottak utáni mintegy 55 milliárd forint.

Az emiatt megugró költségvetési deficitet pedig az MNB-nek célszerű finanszírozni. Ez oly módon történhet, hogy a költségvetésnek a jegybanknál vezetett számláján az MNB jóváír - a példa kedvéért két hónapi fix összegű juttatásnak megfelelő - 1000 milliárd forintot, amit a költségvetés az általa helyesnek tartott szempontok szerint oszt szét a lakosság bizonyos csoportjai között. Ez a friedmani helikopterpénz - fogalmazott Bihari Péter.

E konstrukcióban pedig nem keletkezik tényleges adósság. Technikai értelemben a költségvetés jegybanknál vezetett számláján lévő összeg a költségvetésnek eszköze, a jegybanknak pedig forrása (kötelezettsége). Valójában azonban olyan jegybanki kötelezettség ez, amelynek nincs lejárata és nem keletkeztet jövőbeni kamat- és tőkefizetési kötelezettséget. Ezek hiányában pedig a gazdaság mai szereplőinek nem kell - az "adósság" finanszírozása miatt - jövőbeli kiadáscsökkentéstől vagy adóemeléstől tartani.

A jegybank a helikopter, amelyik nem közvetlenül a nép közé, hanem a költségvetés kezébe "pottyant" 1000 milliárd forintot - írta az az MNB monetáris tanácsának (MT) 2005-2011. közötti tagja.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2020.03.31 08:16

@atombandi: ja csak akinél a közvetlen környezete okozott olyan jellemfejlődést amitől számára természetes hogy mások tulajdona közösnek számít annak akármennyi pénzt adsz az lopni, csalni, hazudni fog. Jelenleg ebből van nagyságrendekkel több és nem az önhibájukon kívül éhezőkből. Ergo szart se érne.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.03.31 01:36

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Nem latod at. Annak is van hozadeka, ha az emberek letfenntartasa mindig biztositott lenne, mert mas lenne a munka erteke, amit mar penzert vallalnanak el. Aki mondjuk ehezik, attol nehez elvarni azt, hogy ne szennyezze a kornyezetet, vagy ne irtsa az erdot. A problemat az okozza, hogy tul draga. Mint az almas telefon, jo jo, csak nem annyiert. De az egyeb hozadeka lehet penzben nem kifejezheto, de rengeteg plusz dolog johet ki belole.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.30 23:40

@atombandi: "Hasznosnak biztos hasznos lenne"

A magadfajta tanulatlan, lusta, munkakerülő segílyesnek biztosan, Móricka.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2020.03.30 23:30

@rigolya:
Nekem az osszegek alapjan a "feltetel nelkuli alapjovedelem" jut eszembe. Hasznosnak biztos hasznos lenne, csak draga. Mondjuk most penz nem szamit idoket elunk, lehet most kene belevagni a lecsoba. Az osszeg modositasaval meg lehet kesobb jatszani, hogy ne az otthonmaradast preferaljak.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.03.30 21:55

A munkanélküli segély időtartamának hosszabbítása és a családi pótlék emelése ugyanezt a célt érné el... olcsóbban.

Jéééé: Mindkét ötlet már régóta ellenzéki követelés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html