Segélykiáltás érkezett a nyugdíjas szervezetektől

Humán katasztrófa fenyegeti a nyugdíjasokat, ezért az őket képviselők száját nem lehet befogni egy távoli egyheti plusznyugdíj ígéretével. A kevés nyugdíjból nyomorgók most éhesek, most kell a pénz - hívja fel a figyelmet az egyre súlyosabb krízishelyzetre a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa (NYUSZET), amely továbbra is kéri a kisnyugdíjasok számára a már korábban is követelt egyszeri legalább 50 ezer forintos gyorssegélyt és számos egyéb támogatást.
Domokos László, 2020. április 15. szerda, 10:06
Fotó: Pixabay

Bár a magyar kormány többször hangoztatta, hogy "Senkit nem hagyunk az út szélén", úgy tűnik a nyugdíjasokat a hatalom máris otthagyta, s egészen jövő februárig nem is akar lehajolni értük - írja a hét nagy nyugdíjas érdekvédelmi szervezetet tömörítő NYUSZET közleményében.

Orbán Viktor miniszterelnök ígérete, miszerint 2021. februárban érkezik egyheti plusz, de nagyon úgy tűnik, hogy most nem segít a kisnyugdíjból tengődő tízezreken. Pedig az árak most szöknek az egekbe, most kellene a segítség - érvel Juhász László, a NYUSZET soros elnöke, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának vezetője.

A 13. havi nyugdíj első hetének a folyósítása februárban arra sem elég jó ígéret, hogy ideig, óráig elhallgattassa a korosztály képviselőit sőt még hangosabban fogják kérni újra meg újra a segítséget - tette hozzá az elnök. A szervezet legutóbb március elején hívta fel az illetékesek figyelmét a nyugdíjrendszer anomáliáira, különös tekintettel az alultervezett infláció miatti januári 2,8 százalékos éves nyugdíjemelés tarthatatlanságára. A jelzést a döntéshozók máig nem vették figyelembe.

A koronavírus-járvány előrehaladtával viszont világossá vált, hogy az alacsony nyugdíjból élők, különösen a 70 év felettiek számára a pandémia nem csupán bezártságot, magas egészségügyi kockázatot, hanem - elsősorban az élelmiszerárak elszabadulása miatt - súlyos anyagi ellehetetlenülést is jelent. Emiatt a NYUSZET március 30-án nyílt levélben kérte a miniszterelnököt, hogy egyszeri 50 ezer forintos juttatással segítse a havi 150 ezer forint alatti nyugdíjból élőket, s kiemelt összeggel támogassa az ennél is alacsonyabb havi nyugdíjból tengődő idős embereket. Ez megakadályozta volna a drasztikus áremelkedések miatti további elszegényedést. A kormány nem teljesítette a kérést, a miniszterelnök viszont jelezte, hogy majd februárban érkezik egyheti plusz nyugdíj. Ebből most nem lehet kenyeret venni - fogalmazott keserűen Juhász

A NYUSZET a humán katasztrófa elkerülése érdekében javasolja

(1) a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők számára:

  • egyszeri, 50 ezer forintos juttatás kifizetését a 150 ezer forint alatti ellátásban részesülőknek. Támogatják, ha ezen belül a havi 100 ezer forintot meg nem haladó összegű nyugdíjban részesülők kiemelt összeget kapnának (létszámuk mintegy 1,5 millió fő),
  • a 2020-as várható infláció költségvetésben történő 2,8 százalékról 4 százalékra emelését, a különbözet azonnali és visszamenőleges kifizetését,
  • a Nyugdíjbiztosítási Alap költségvetésében a segélyezésre fordítható méltányossági keret érzékelhető emelését, a jogosultsági feltételek helyzethez igazított módosításával, az eljárási ügymenet gyorsításával.

(2) a társadalmi szolidaritás jegyében a nyugdíjasok is javasolják a

  • szociális szféra emberfeletti munkát végző dolgozói számára az egészségügyi dolgozókéhoz hasonlóan 500 ezer forint egyszeri juttatás kifizetését,
  • az álláskeresési támogatás 6 hónapra történő folyósítását, a járvány kezdetétől számítva, és összegének módosítását úgy, hogy mértéke ne maximum, hanem legalább a minimális bér legyen."

A szervezet meggyőződése, hogy a kormány számára - a felhatalmazási törvényből fakadó lehetőségek ellenére - jobb és olcsóbb megoldást jelenthet a javasolt "tűzoltás", mint az utolsó pillanatban elhárítani egy súlyos humán katasztrófát - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sancho12, 2020.04.21 16:20

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: A Te adódból egy forint sem kerül a nyugdíjasokhoz.De ezt Te is tudod csak vered a nyálad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.21 16:18

@Sancho12: "Köcsög,milyen ingyen pénzről beszélsz??"

Amit az adómból kapsz, ingyenélő köcsög.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.04.21 16:00

Érzékletes példa: az álláskeresési támogatás időmértéke: még a VOLT(!!) kommunista országokhoz viszonyítva is nálunk a legalacsonyabb ezen idő: ugyanakkor TUDNI KELL: a globálkapitalizmus világában(=amire veri a mellét Orbán: hogy Hazánk Európa GLOBÁLKAPITALISTA MOTORJA-sicc) TERMÉSZETES dolog, hogy egy munkavállaló élete során akár TÖBB munkanélküli időszakot is átél: hisz a gazdaság SZERKEZETÉNEK gyors-és egymásutáni változása, az ÉLETHOSSZIG TARTÓ TANULÁS rendszerében ez TERMÉSZETES (=Lásd: ha ELVÁRJUK váláság idején, hogy valaki képezze át magát, vagy az autóösszeszerelő üzemek átállása robotikára stb) magával hozza a munkanélküli időszak TRMÉSZETES voltát!
De hát 2010 óta ezen embereket megbélyegezték, ingyenélőnek tartják őket...és nem "magyaroknak", de legfőképpen ugye kedves Fidesz szavazók "nem "keresztényeknek"
Ezért írtam: érdemes lenne azt megvizsgálni, hogy MI OKOZZA A VOLT KOMMUNISTA ORSZÁGOKHOZ KÉPESZ IS, hogy hazánk ENNYIRE NULLA TÁRSADALMI szolidaritási attitűdökkel rendelkezzen!
Hisz még Lengyelországban(=történelmi testvéreink is kiterjedtebb szociális háló van!
mi okozza azt, hogy MI nem követeljük meg SZAVAZÓ ÁLLAMPOLGÁRKÉNT, hogy valamiféle gondoskodó államot hozzon létre-és működtessen, mi okozza azt, hogy csukott szemmel elnézzük, hogy visszahozzák a 20. század Horthy-korszakra hajazó TÁRSADALOM felfogását, mi okozza azt, hogy hagyjuk, hogy kommunikációs stratégiákkal gyűlölet-és bűnbakfaktorrá kiáltsanak ki elesett, érdekérvényesítésre kevésbé képes embereket!
Hát érdekes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.04.21 15:49

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Köcsög,milyen ingyen pénzről beszélsz??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2020.04.21 15:49

3. 2010 óta TÁRSADALOMKUTATÓK is mérik, hogy az Orbáni kommunikációnak hála: hihetetlen mértékben csökkent a társadalmi szolidaritás mértéke, mely során a segélyes, a rokkant megtűrt társadalmi kategória lett: ugyanis Orbán direkt kommunikációs eljárással összemosta a segélyezést a léhűtőkkel: ha vizsgáljuk a TÁRSADALOM SZOCIÁLIS HÁLÓRENDSZERÉT, akkor látni kell: hogy valamiféle szociális gondoskodásra szükség van...csak hát a "keresztényi" hazában egy sajátságos társadalomfelfogásnak köszönhetően az eleve helyzetbe hozott FELSŐ-középosztályt támogatjuk(=Orbán szerint azért, mert az új-burzsoázia visszahozása nemzeti feladat)
4. A cikk nevesíti a szociális területen dolgozók béremelését is: kíváncsi lennék: ki tartja jogosnak a Fideszre szavazók közül ezen nagyon nehéz munkavállaók béremelését: ugyanakkor ők majd ha nyugdíjba mennek, mivel az ú fizetésük is a KJT szerint nem növekedett a minimálbérrel: ők szintén igen alacsony nyugdíjjogosultságot fognak szerezni...akkor hogy is van ez? Azon embertársainkat, akik gondoskodnak rólunk hagyjuk az "út szélén", de a focistáknak-és NER lovagoknak, na meg az 1 kulcsos adórendszer okakaként a FELSŐ-középosztálynál hagyunk jövedelmeket!
Érdekes: hogy így a 21. század 20-as éveinek kezdetén "Mi" mit is gondolunk egy adott állam-és berendezkedés TÁRSADALMI SZOCIÁLIS GONDOOSKODÁSÁNAK SZERKEZETÉRŐL, az ehhez szükséges attitűdök-és emberi magatartások meglétéről.
Lásd: a társadalom csukott szemmel végig asszisztálta a rokkantak jövedelemelvonását, a szociális juttatások elvételét...de legfőképp ezen embertársaink BŰNBAKNAK kikiáltását!
Mindenesetre elgondolkodtató! Egy szociológusnak jó "terep" az alanti hozzászólások :))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html