Eddig körülbelül 300 potenciális donort, gyógyult koronavírusos kapott felkérést, hogy vegyen részt egy kísérleti eljárásban, aminek során a fertőzésen már túlesettek vérplazmájával kezelnék a betegeket - mondta az operatív törzs napi tájékoztatóján Vályi-Nagy István, a Dél-pesti Centrumkórház - Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet főigazgatója.

Kedvező fejlemény, hogy egyre többen jelentkeznek, így elkezdhették a plazma gyűjtését és kivizsgálását.

Egyéb kezdeti kísérletek is zajlanak, például a tocilizumab nevű gyógyszerrel, amivel Vályi-Nagy elmondása szerint eddig sikerül jelentős állapotjavulást előidézni a súlyos állapotban lévő, vagy intenzív kezelésére szoruló betegek körében.

Az Egyesült Államok rendkívüli eljárásban engedélyezte a Remdesivir nevű szer használatát az új típusú koronavírus okozta betegség gyógyítására. Ennek a hazai klinikai vizsgálata most indul.

Az optimizmusra okot adó vérplazmás kezelés lehetőségeiről a főigazgató elmondta, hogy a vérplazma sokáig eltárolható, ezért ha lesz második hulláma a járványnak, akkor lesz megfelelő kezdő állomány, amivel megkezdhetik az új betegek kezelését.