Nehéz helyzetbe kerültek hétfőn a kórházak

Nehéz helyzetbe hozta az egészségügyi szolgáltatókat és a betegeket is Kásler Miklós ellentmondásos, hiányos utasítása. Csak vírusmentes beteget fogadhat a mától részben "újranyitott" ellátórendszer, de azt még tegnap este sem tudták az orvosok, kinek, hol, hogyan kell ezt igazolnia - írja a Népszava.
Szász Péter, 2020. május 4. hétfő, 07:32
Fotó: MTI Fotó

Kapacitáshiány és a finanszírozás rendezetlensége is nehezíti az egészségügyi ellátórendszer hétfőtől tervezett újraindítását. A szolgáltatók egy része csütörtök késő este, vagyis közvetlenül a hosszú hétvége előtt kapta meg Kásler Miklóstól, a humántárca vezetőjétől azt a levelet, amelyben a miniszter jelezte: szigorú megkötésekkel, de három nap múlva újraindítják a rendszert. A nem sürgős beavatkozásokat azonban csak úgy lehet elvégezni, ha előtte letesztelték a pácienst, nem koronavírusos-e. Ez a szabály az állami és a magánszolgáltatásokra is vonatkozik - olvasható a portálon.

Csakhogy a szervezési problémákon túl az sem tisztázott ki viseli ennek a költségeit. Kérdéses az is, hogy hol lesz elegendő kapacitás a szükséges úgynevezett PCR-vizsgálatok elvégzésére. Ha az állam nem vállalja ennek a vizsgálatnak a költséget, és az a páciensekre marad, úgy az előírt teszt komoly vagyoni előszűrőként akadályozhatja az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférést.

Jelenleg a piacon féltucat magánszolgáltató végez ilyen vizsgálatot, az árak 30 és 60 ezer forint közöttiek. További gondot okoz, hogy miután a PCR-vizsgálat minősített laboratórium nélkül nem végezhető, és a magánszolgáltatók sem tudnak korlátlan számú tesztet vállalni.

Az Operatív Törzs mára igért tájékoztatást a lapnak.

Egy fogorvos úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ha 36 órán keresztül várnia kell egy teszteredményre, akkor elvileg addig bent kéne tartania a pácienst a rendelőben, hiszen ha kiengedik, tesztelhetik újra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.04 20:07

Káosz, anarhia! A kórházparancsnokok visítva szaladgálnak le-föl a kórtermek között, mint a mérgezett egér, a betegeknek annyi!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.05.04 20:07

Ilyen az, amikor alkalmatlan elmebeteg ámokfutó szélhámosok kezére adja az országot egy hasonlóan idióta kretén söpredék nép...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

efi99, 2020.05.04 19:49

Miről szoknak már erről az idiótaságról, hogy utolsó munkanap éjfélkor teszik ki azt, ami egy hétvége utáni első nap lép életbe? Aztán persze senki nem tud semmit, meg nincs is kitől kérdezni.
Ha szerintük az normális, hogy hétvégén kéne ezzel foglalkoznia mindenki másnak munkaidőn kívül, akkor én inkább azt javaslom, hogy dolgozzanak ők a hétvégéken és hétfő reggelenként adjanak ki - méghozzá érthető és nem hiányos - rendeleteket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html