Ma is kemény szavakkal üzent Szijjártó Péter

Hosszú, udvarias levélben kérdezgette a magyar kormányt, és fejezte ki nemzetközi jogi aggályait az ENSZ emberi jogi főbiztossága május közepén a magyarországi kórháziágy-kiürítések miatt, s arra kérte Szijjártó Péternek címzett levélben, hogy tájékoztassa az ENSZ felügyeleti jogkörrel rendelkező szervét a pontos adatokról és tényekről. Szijjártó Péter válasza valami egészen másról szólt - értesült az Index.
Szepesi Anita, 2020. július 17. péntek, 18:40
Fotó: Getty Images

Az ENSZ- jelentéstevők azzal kezdték levelüket, hogy aggodalommal figyelik, hogy miközben nagyra értékelik a magyar kormány erőfeszítéseit a koronavírus okozta világjárvány idején, Magyarországon mégis felmerülhet néhány súlyos emberi jogi jogsérelem gyanúja az állami egészségügyi ellátórendszer leállítása nyomán - idézi a levelet a portál.

Hivatalos, és félhivatalos információk alapján kifogásolták, hogy noha Kásler Miklós idevágó utasításának írásos formája nem nyilvános, de információik szerint április 7-én az emberi erőforrások minisztere az összes magyar kórházat arra utasította, hogy azok igazgatói április 15-ig szabadítsák fel ágykapacitásuk 60 százalékát az esetleges koronavírusos betegek számára. (Később a koronavirus.gov.hu-n az jelent meg, hogy április 19-ig tegyék szabaddá a kórházak közfinanszírozott ágykapacitásának 50 százalékát, ami a "következő ütemben" 60 százalékra emelkedik.)

Sajtóban nyilvánosságra került, konkrétabb eseteket idéztek, köztük olyanokat, melyekben állami, hatósági vizsgálat is indult, és amelyek hitelességével kapcsolatban még kormányzati oldalról sem érkezett kifogás.

Azt írták, hogy komolyan aggódnak a kórházból e döntés nyomán kitett személyek fizikai és mentális integritása és jóléte miatt, s a Magyarországon hozott intézkedések nem tűnnek összhangban lévőnek a nemzetközi emberi jogi normákkal.

Az ENSZ-jelentéstevők úgy vélték, hogy az intézkedések, úgy tűnik nem vezethetőek vissza egy ésszerű, bizonyítékokon alapuló tervre, amely alapján alternatív intézkedéseket hajtanak végre annak elkerülése érdekében, hogy a tágabb világjárvány összefüggésében a veszélyeztetett orvosi helyzetben lévő, már eddig is rászoruló személyek ne essenek el a kórházi ellátástól.

Mindezek nyomán figyelmeztették Szijjártót és általa a kormányt az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 12. cikkére, mely az egészséghez való jog alapvető feltételeit rögzítette. Előírta például az egyezményt ratifikáló államoknak, hogy létre kell hozniuk "azokat feltételeket, amelyek betegség esetén minden orvosi ellátást és beavatkozást biztosítanak".

A jelentéstevők többek között arra kérték a kormányt, hogy az összes felmerült, a levélben említett intézkedésről, valamint a konkrét sajtóhírekről és esetekről is adjanak részletes tájékoztatást, továbbá ismertessék a véleményüket ezekkel kapcsolatban.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ENSZ-jelentéstevőknek küldött válaszát, illetve annak magyar fordítását az alábbiakban olvashatják.

Szijjártó Péter válasza
Megkaptam a május 14-i levelüket, és azt szeretném kérni, hogy hagyják abba a magyar egészségügyi rendszer és a magyar egészségügyi dolgozók kritizálását, mivel ott tények alapján, megalapozott döntések születnek kiváló, világszínvonalú szakértelmük felhasználásával. Még ezekben a nehéz időkben is minden magyar állampolgárnak megfelelő színvonalú egészségügyi szolgáltatást nyújtanak, és sajnálattal látom, hogy amíg egészségügyi szakembereink folyamatosan, a lehető legnagyobb erőfeszítéssel próbálják enyhíteni a Covid-19 világjárvány hatásait, Önök Magyarország támadására pazarolják az időt, hamis állítások alapján.

Rendkívül keményen dolgoznunk kell a vírus visszaszorítása érdekében. Ezért azt javaslom, hogy Önök is tegyék ugyanezt ahelyett, hogy hamis híreket és információkat terjesztenek Magyarországról.

Ha nem tudnak segíteni nekünk a jelenlegi válságban, kérjük, legalább tartózkodjanak a védelmi erőfeszítéseink akadályozásától.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.07.19 00:06

@csaba7272:
Ejnye-ejnye!
Szijjártó pénzért ír ilyeneket.
De te?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.07.18 18:30

@znojmo:
Gyurcsány is hülye mert pedofilt ajánlott Los Angeles-i konzulnak...
Te elmebeteg...
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

znojmo, 2020.07.18 17:41

Szijjártó hülye, pedofilt ajánlott nagykövetnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.07.18 15:33

Mi az az ENSZ? A nyugati államok által is az egyik utolsók között elismert szervezet. Duma van, tett is nulla. Ideje volna feloszlatni. Komolytalan szervezet. Az odadelegált képviselők azok közöl kerülnek ki, akik már máshol semmit sem tudnak tenni. A legnépszerűbb nyugdíjas állás, mint a hozzá állás is. Mindig csak utólag szólnak bele a dolgokba.
A jelentésről annyit, hogy küldenék nekik egy üres A4-es lapot. Ugyanannyit, amit ők tesznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2020.07.18 15:07

maga a vajda jelentette ki, ne azt nézzétek, mait mondok, hanem amit teszek, azaz hazugsági fogadalmat tett, ennél a kormánynál nem baj, ha perverz, csak szemrebbenés nélkül tudj hazudni, ez a tőrzs élén a fő hazuggal annira nem értette a dolgát, hogy 15000 lélegeztetővel vett többet, mint kellett, kínai vértestvérektől dupla áron, és összevissza rugdosta ki a betegeket, mikor nem is kellett volna, utána a csicska miniszter lehazudta, hogy ő ilyet tett, jó nem saját akaratáűból, de leírta. fehér ember alja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html