Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2015 óta meghatározza a rendszerszinten jelentős hitelintézetek körét, 2017 óta pedig addicionális tőkekövetelményeket határoz meg ezen intézmények számára.

A koronavírus-járvány következtében kibontakozó rendkívüli gazdasági körülmények miatt szükségessé vált a jelenlegi helyzet hitelpiaci hatásaiból fakadó rendszerkockázatok mérséklése, amit a tőkekövetelmények csökkentése támogathat.

Az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa erre tekintettel, a pénzügyi stabilitás fenntartása céljából a hazai rendszerszinten jelentős intézmények (O-SII) számára előírt tőkepufferek átmeneti feloldásáról döntött. A döntés értelmében 2020. július 1-től a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézetekre vonatkozó tőkepufferráták 0 százalékra csökkennek.

A tőkepufferek feloldásával akár 4500 milliárd forint addicionális hitel kihelyezésére nyílik lehetősége a hazai rendszerszinten jelentős hitelintézeteknek, ezzel továbbra is támogatva a reálgazdaság növekedését. Az MNB kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a bankok a felszabaduló tőke segítségével a rendkívüli körülmények között a reálgazdaság hitelezését finanszírozzák osztalék és egyéb tőkét érintő kifizetések helyett, fenntartva a bankrendszer stabil veszteségellenálló-képességét.

Az MNB szerdán két másik döntést is hozott, az egyik, hogy egyhetes betéti tender rendszeres meghirdetéséről döntött, míg a másik, lehetővé teszi a hazai nyílt végű, nyilvános befektetési alapok részvételét a jegybank új, hosszabb futamidejű fedezett hiteltenderein.

A forint napközben történelmi mélypontot ért el a főbb devizákkal szemben, a jegybanki bejelentést követően viszont erősödésnek indult.