Külügyminisztérium: a lélegeztetőgépeknél a mennyiség nem csökkenti, hanem növeli az árat

Még a Külügyminisztérium is szokatlannak, ugyanakkor logikusnak tartja, hogy mivel több lélegeztetőgépet rendeltek, drágább volt, mintha kevesebbet vettek volna - derül ki a Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére adott válaszból, melyet a hvg.hu szemlézett.
Szepesi Anita, 2020. augusztus 4. kedd, 22:25
Fotó: MTI Fotó / Balogh Zoltán

Bangóné Borbély Ildikó július 20-án intézett írásbeli kérdést Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterhez, hogy megtudja, hogy milyen típusú és hány darab lélegeztetőgépet vásárolt a kormány abból a több, mint 300 milliárd forintból, amelyet Menczer Tamás államtitkár egy korábbi nyilatkozatában említett. Az MSZP képviselője a gépek egységárára, a beszállítók kiválasztásának szempontjaira is kíváncsi volt, továbbá arra is rákérdezett, hogy a beszerzett gépek közül mennyi van jelenleg a raktárakban, mennyi került kihelyezésre magyarországi kórházakban és mennyi került ezekből külföldre - írta a portál.

Sztáray Péter András, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára augusztus 4-én a következőket válaszolta:

Az árral kapcsolatban tájékoztatom Tisztelt Képviselő Asszonyt, hogy ebben az esetben szokatlan, de logikus módon a mennyiség nem árcsökkentő, hanem árnövelő hatással bírt. Ez egészen egyszerűen fogalmazva azt jelenti, hogy ha valaki többet akart venni, akkor többet kellett fizetnie.

Menczer Tamás külügyi államtitkár június 25-én közölte, hogy a Külügyminisztérium száz százalékkal túlteljesítette a lélegeztetőgép-beszerzést, mivel óriási volt a verseny a lélegeztetőgépekért - és nem volt biztos, hogy amit megrendelnek, az meg is érkezik - több mint 16 ezret rendeltek azért, hogy 10 ezer biztosan beérkezzen. A megrendelt gépek összesen 300 milliárd forintba kerültek az államtitkár szerint - idézi fel az előzményeket a portál.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter még aznap a Kormányinfón azt mondta, hogy azokat a gépeket, amikre nincs szükség, könnyen el lehet majd adni.

Orbán Viktor miniszterelnök korábban úgy kalkulált, hogy ha a legrosszabb forgatókönyv valósul meg a járványban, akkor 8 ezer lélegeztetőgépre lesz szükség.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.08.05 11:59

Ez az unortodox piaci törvény, minél többet veszel annál drágább az egységár.
A valóságban persze ez úgy működik, a nagy tétel nagyobb árengedmény. De Orbánia sziget itt minden más, különösen ha az uborkafára jól mászó külügyérünk van. Bíróság elé vele!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2020.08.05 10:39

Egy tabula rasa nem árana a dumát illeten ! Először is, senki sem határidőzte a tízezer gép beszerzését (ami 8, de hagyjuk). A mennyiség soha, sehol nem árfelhajtó tényező, inkább csökkentő. Drágábban nem kell megvenni, kétszer kell rendelkni az alacsonyabb sávban (kereskedők bevonása az ügyletekbe mindig ajánlatos). A túlrendelés egy kamu, mert a kínaiak 10-20 ezer lélegeztetőgépet pikk-pakk szállítanak (olyan egymilliót képesek gyártani havonta, csak legyen aki megfizeti). Az eladásrl meg annyit, hogy a feléért sem lesz rá vevő, errőla megint csak a kinaiak gondokodnak számtokra. Végül, hol az ügyészség ? Az állam nevében sem lehet valaki ennyire gondatlan, hozzá nem értő és felelőtlen ! Nevezzenek ki egy felsővezetői bűnbakot és ültessék le öt évre ! A kár ellenében vagyonelkobzást javasolok !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mpapa, 2020.08.04 23:50

Na de mi van a többi kérdésre adott válasszal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html