A 2020. március 24-én elfogadott, 57/2020. (III. 23). számú kormányrendelet előírja azt is, hogy ha valakinek a munkabérére végrehajtás indult és a munkáltató az összeget levonta, de még nem utalta át az adóhatóságnak, úgy a levont összeget vissza kell fizetni a munkavállalónak. Amennyiben a munkáltató már átutalta a levont összeget az adóhatósághoz, akkor azt az adóhatóság fogja nyolc napon belül visszatéríteni a munkavállaló részére.

Hasonló szabályokat vezettek be a bankszámlákra vezetett végrehajtás miatt a bankszámlákról levont összegekre vonatkozóan.

A végrehajtási eljárások szünetelése nem mentesíti a vállalkozásokat az adó önkéntes megfizetése alól. Ha a vállalkozás az adót nem fizeti be, úgy a késedelem idejére a veszélyhelyzet alatt is késedelmi pótlékot kell fizetnie - mondta Harcos Mihály, a Deloitte Legal adóperes csoportjának vezetője. A késedelmi pótlék mértéke a jegybanki alapkamat 5 százalékponttal növelt mértéke. A veszélyhelyzetre tekintettel azonban lehetőség van arra, hogy a vállalkozások a késedelmi pótlék méltányossági alapon történő mérséklését kérjék az adóhatóságtól.

Az önkéntes adófizetés elmulasztása a késedelmi pótlék mellett számos további hátránnyal is járhat a vállalkozás számára. Ilyen lehet például a megbízható adózói besorolás és az ahhoz kapcsolódó jelentős kedvezmények elvesztése, a költségvetési támogatások kiutalásakor alkalmazható kedvezőbb szabályok alkalmazásának kizárása, vagy a mikrovállalkozások számára nyitva álló társaságiadó-alap kedvezmény elvesztése.

A kormányrendelet rendezi azt is, hogy a végrehajtáshoz való jog elévülése a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napig nyugszik, vagyis ezekben az esetekben a végrehajtási eljárások a főszabály szerinti határidőn túl is lefolytathatók lesznek.