Dátumok a termékeken - melyik micsoda? - kisokos a vásárláshoz

Most, hogy különösen meg kell fontolnunk miből, mennyit vásárolunk, hasznos tudni, mi a különbség a fogyaszthatósági idő és a minőségmegőrzési idő között - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
Szász Péter, 2020. március 24. kedd, 12:21
Fotó: Pixabay

Fogyaszthatósági idő: ezt a dátumot a gyorsan romló termékek csomagolásán tüntetik fel. Eddig az időpontig - a jelzett körülményeknek megfelelően tárolva - az élelmiszer elfogyasztható. Utána a termék már veszít eredeti minőségéből és az elfogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Minőségmegőrzési idő: hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után saját felelősségre el lehet fogyasztani, de az ilyen termék minősége romlik.

Nagyon fontos tudni, hogy lejárt fogyaszthatósági és minőségmegőrzési idejű termékeket tilos árusítani. Ha ilyen terméket látunk egy üzletben, jelezzük az eladóknak, hogy levehessék a polcról - hívja fel a figyelmet a hatóság.

Maximalizáljuk az élelmiszerbiztonságot a kamrában és a hűtőben!

Tudományosan eddig nem bizonyított, hogy az új típusú koronavírus az ismert fertőzési módokon túl (cseppfertőzés) más módon, például szennyezett élelmiszer fogyasztása révén terjedne. Ettől függetlenül fokozottan be kell tartani az élelmiszerbiztonsági szabályokat.

  • A hűtő hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen. Ha teljesen tele van a hűtőszekrény, nagyobb fokozatra kell állítani, hogy a hőmérséklet a hűtőtér minden pontján ugyanannyi legyen!
  • A romlandó élelmiszereket 2 órán belül be kell tenni a hűtőszekrénybe.
  • Tartsuk tisztán a hűtőt, és dobjuk ki a lejárt élelmiszereket!

Az elrendezés szabályai:

  • Fontos, hogy a különböző élelmiszercsoportok elkülönítve a megfelelő helyre kerüljenek a hűtőszekrényen belül!
  • A nyers és mosatlan élelmiszerek, mint amilyen pl. a nyers hús, illetve a tisztítatlan zöldségfélék ne kerüljenek a készételek (pl. felvágott, főtt étel) fölé, mellé.
  • A nyers húst, baromfit és a tojásokat az összes többi élelmiszertől elkülönítve, becsomagolva vagy bedobozolva kell tárolni.
  • Csomagolatlan élelmiszert soha ne tegyünk közvetlenül a hűtőszekrény polcaira.

Amit a fagyasztott élelmiszerekről tudni érdemes:

  • Lejárt, sérült csomagolású, tömbbé fagyott készítményt ne vásároljunk meg!
  • Gyorsfagyasztott terméket csak akkor vegyünk, ha azt tényleg mélyhűtőben, -18ºC-on tárolják!
  • Mindig a hűtött terméket vegyük meg a legutoljára, és utána mielőbb vigyük haza! A hazaszállításhoz lehetőleg hűtőtáskát használjunk és a különböző termékeket (zöldségek, nyers húsok, fogyasztásra kész termékek) külön zacskókba csomagoljuk!

Az otthoni fagyasztás szabályai:

  • Első lépésként nézzük át, mi található a fagyasztónkban! Ellenőrizzük a csomagolás épségét és a rajta feltüntetett minőségmegőrzési időt! A gyanús termékeket inkább dobjuk ki!
  • Különítsük el a különböző élelmiszertípusokat (húsok, zöldségek, gyümölcsök, készételek), így könnyebben megtaláljuk, amit keresünk és megelőzhetjük a keresztszennyeződést is.
  • A húsokat vegyük ki az eredeti csomagolásból és helyezzük őket fagyasztótasakba!
  • Fagyasztott élelmiszereink csomagolására írjuk rá, mit tartalmaz, mikor fagyasztottuk le! Ez azért fontos, mert mindig a legrégebben eltett ételeket érdemes leghamarabb felhasználni!
  • A fagyasztott élelmiszereket lehetőleg a hűtőben, gondosan elkülönítve olvasszuk ki. A felolvasztott terméket azonnal használjuk fel és ne tároljuk tovább, főként ne fagyasszuk le újra!
  • A fagyasztott húsokat lassú felengedés után alaposan süssük-főzzük át! Az étel belseje mindenképpen érje el a 75ºC feletti hőmérsékletet legalább 2 percen keresztül!
  • A mélyhűtött zöldségeket még fagyott állapotban tegyük forrásban lévő vízbe.
  • Késztermékek esetében mindig alaposan olvassuk el az elkészítési javaslatokat és tartsuk be a leírtakat.

Mire figyeljünk, ha online rendelünk ételt?

  • Tekintettel arra, hogy a szállítási útvonal és idő kockázati tényezőt jelent, válasszunk a lakóhelyünkhöz közeli létesítményt, ahonnan rövid idő alatt ki tudják szállítani az ételt.
  • Kerülendő a készétel, élelmiszer-szállítmány közvetlen padozatra, küszöbre, lábtörlőre helyezése.
  • A kiszállító feladata és felelőssége, hogy az elkészült ételt jól zárható, egyszer használatos dobozba csomagolja és lezárja, oly módon, hogy az szállításkor ne nyílhasson ki, utólagosan ne szennyeződhessen. A lezárt dobozt jelöléssel kell ellátnia. Fel kell tüntetnie az étel nevét, származási helyét fogyaszthatósági, minőség-megőrzési idejét, fogyasztási és tárolási szabályokat.
  • A meleg ételeknek átvételkor még forrónak kell lenni, el kell érnie a 63°C-ot. Elvárható esetben az Ön által rendelt meleg étel frissen készül, és a megrendeléstől számítva kb. 1 órán belül már az asztalára is kerül. Ha szállítása melegen tartó táskában vagy ládában történt, akkor ez a feltétel biztosított. Hideg ételeket hűtőtáskában, legfeljebb 5 °C szabad szállítani.
  • A házhoz érkezett meleg ételt fogyasztás előtt javasolt felforrósítani, különösen akkor, ha nem elég forrón érkezett. Tehát nem elég csak megmelegíteni!
  • Amennyiben a megrendelt ételt nem azonnal fogyasztja el, azt csak hűtőben szabad tárolni, semmiképpen sem szobahőmérsékleten!

HOZZÁSZÓLÁSOK