A magyarok 63 százaléka százaléka bízik benne, hogy ő maga nem fertőződik meg a koronavírussal. Miközben több mint háromnegyedük biztos benne, hogy tömegeket fog megfertőzni a kórokozó - derült ki a Publicius intézet felméréséből, amelyet a Népszava megbízásából készítettek.

Az iskolabezárásokról 17 százalékuknak az a véleménye, hogy nagyjából egy hónapig fog tartani, 66 százalékuk úgy látja, hogy elhúzódik két-három hónapig.

A kijárási tilalmat a párttáborok közül a Fideszé fogadja el a legkevésbé: a kormánypárti szavazók negyede szerint nincs erre szükség. Ennek egyik oka az lehet, hogy a Fidesz bázisa a kisvárosokban és a falvakban erősebb, mint a többi politikai erőé, ahol a vírus a hivatalos adatok szerint mérsékelten van jelen. A másik, hogy a kormánypárt támogatói között sok az idős ember, a kijárási tilalmat a vállalkozók és a nyugdíjasok ellenzik a leginkább, 25-27 százalékos arányban.

Az idősek 39 százaléka ellenzi a plázák és a "nem élelmiszerboltok" esetleges bezárását. A Fidesz támogatóinak 32 százaléka szeretné, ha nyitva maradnának az ilyen boltok. A pártok összehasonlításában ez a legnagyobb arány. A tömegközlekedés korlátozását a nyugdíjasok 65 százaléka, a diákok 53 százaléka, az alkalmazottak 44 százaléka, a vállalkozók 33 százaléka ellenzi.