Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház és a fővárosi intézmény mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét jelölték ki járványkórháznak, valamint Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény - mondta a bizottsági ülésen Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár.

Szerint a magyar kormány időben lépett, az intézkedések célja lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek közreműködnek, felelősen viselkednek, betartják a hozott intézkedéseket, akkor van erre esély.

A 65 év feletti háziorvosok nem fognak részt venni a közvetlen betegellátásban, úgy kell szervezni a munkát, hogy a fiatal orvoskollégákat fogják a betegekhez irányítani. A halasztható műtétek elhalasztásáról már született döntés, és elkezdték az egészségügyi végzettségűek vagy annak tanulók önkéntesek toborzását. Megváltoztak a receptkiadás feltételei, a szakvizsgák halaszthatóak lesznek.

Rengeteg beszerzés van folyamatban védőeszközből és lélegeztető gépekből, ezekre és a már meglévőkre stratégiai készletekként kell tekinteni, oda kell őket majd helyezni, ahol azokra a legnagyobb szükség van. Ezen kívül aki ismeretlen okból tüdőgyulladásban szenved, azt a protokoll szerint koronavírusra tesztelik

- mondta az államtitkár.

Beszámolójából kiderült, hogy átalakították a laborhálózatot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül hét laboratórium is közreműködik a vizsgálatokban, és a Korányi kórház is készül az intenzív ellátásra szoruló betegek fogadására. Jelen állás szerint 45 egészségügyi dolgozó van karanténban.

Osztrák állapotokra készülnek

Képviselői kérdésre elmondta, a nemzetközi szakértők szerit az országok lakosságának 50-70 százaléka megfertőződik. Sok "importált" koronavírusos betegre számítanak. Úgy készülnek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett.

Surján Orsolya helyettes tisztifőorvos elmondta, hogy a járványra tekintettel változtak az eljárásrendek, ezek közül a leglényegesebb, hogy ezentúl, aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is ha tüneteket mutat.

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintatevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve, és mostantól a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedőknél elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt.