Koronavírus: fontos bejelentést tett az egészségügyi államtitkár

A cél lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek felelősen viselkednek, akkor van erre esély. Rengeteg beszerzés van folyamatban védőeszközből és lélegeztető gépekből, ezekre és a már meglévőkre stratégiai készletekként kell tekinteni. Aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is ha tüneteket mutat - hangzott el kedden a parlament népjóléti bizottságának ülésén az MTI tudósítása szerint.
Szepesi Anita, 2020. március 17. kedd, 18:10
Fotó: Getty Images

A Kiskunhalason épülő mobil karanténkórház és a fővárosi intézmény mellett a kiskunhalasi kórház tömbjét jelölték ki járványkórháznak, valamint Ajkán, Szekszárdon és Miskolcon lesz ilyen intézmény - mondta a bizottsági ülésen Horváth Ildikó, egészségügyért felelős államtitkár.

Szerint a magyar kormány időben lépett, az intézkedések célja lassítani a járvány terjedését, és ha az emberek közreműködnek, felelősen viselkednek, betartják a hozott intézkedéseket, akkor van erre esély.

A 65 év feletti háziorvosok nem fognak részt venni a közvetlen betegellátásban, úgy kell szervezni a munkát, hogy a fiatal orvoskollégákat fogják a betegekhez irányítani. A halasztható műtétek elhalasztásáról már született döntés, és elkezdték az egészségügyi végzettségűek vagy annak tanulók önkéntesek toborzását. Megváltoztak a receptkiadás feltételei, a szakvizsgák halaszthatóak lesznek.

Rengeteg beszerzés van folyamatban védőeszközből és lélegeztető gépekből, ezekre és a már meglévőkre stratégiai készletekként kell tekinteni, oda kell őket majd helyezni, ahol azokra a legnagyobb szükség van. Ezen kívül aki ismeretlen okból tüdőgyulladásban szenved, azt a protokoll szerint koronavírusra tesztelik

- mondta az államtitkár.

Beszámolójából kiderült, hogy átalakították a laborhálózatot, a Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumán kívül hét laboratórium is közreműködik a vizsgálatokban, és a Korányi kórház is készül az intenzív ellátásra szoruló betegek fogadására. Jelen állás szerint 45 egészségügyi dolgozó van karanténban.

Osztrák állapotokra készülnek

Képviselői kérdésre elmondta, a nemzetközi szakértők szerit az országok lakosságának 50-70 százaléka megfertőződik. Sok "importált" koronavírusos betegre számítanak. Úgy készülnek, hogy Magyarországon is megtörténhet az, ami Ausztriában, ahol egy hét alatt a több tízes esetszámból ezres betegszám lett.

Surján Orsolya helyettes tisztifőorvos elmondta, hogy a járványra tekintettel változtak az eljárásrendek, ezek közül a leglényegesebb, hogy ezentúl, aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is ha tüneteket mutat.

A koronavírus-fertőzéssel kapcsolatban mobil mintatevő egységeket hoznak létre az Országos Mentőszolgálattal együttműködve, és mostantól a súlyos, ismeretlen eredetű tüdőgyulladásban szenvedőknél elvégzik a laborvizsgálatot, már nem nézik az utazási előzményt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.03.18 00:54

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2:
Ezzel csak épeszűbbek lettek.
Mert épeszű az, hogy csak az kerüljön kórházba akinek erre szüksége van.
Nehány nappal ezelőttig az egeszseges gyanúsakat is a László kórházban figyeltek meg.
Inkább örülhetnél, hogy erthetetlen módon, de ész szivárog közéjük.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.03.17 22:10

"Aki nem igényel kórházi ellátást, maradhat otthonában, akkor is ha tüneteket mutat"

Nocsak, most már maradHAT? Evvel beismerték, hogy NEM képesek minden beteget ellátni, Orbán esküdözésével ellentétben, azaz NEM képesek megküzdeni a vírussal, elbuktak, már az elején... hiába volt a katonásdi, az egész országot fölforgató cirkusz...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html