Májusi érettségi: tiltakozik a pedagógusok szakszervezete

Május 4-től 78 ezer diákot akar érettségiztetni a kormány. A PDSZ álláspontja: május elején felelős tanár nem érettségiztet, felelős szülő pedig nem küldi a gyerekét érettségizni! - olvasható a PDSZ lapunkhoz eljuttatott közleményében.
Szepesi Anita, 2020. április 16. csütörtök, 21:10
Fotó: Napi.huBalogh Zoltán

A lehető legrosszabb döntést hozta a kormány: hiába kérték a szakmai szervezetek és szakszervezetek a széleskörű szakmai egyeztetést, a mai napon Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy már május elejére(!) írásbeli érettségit szervez a kormány, amelyet két hét alatt bonyolít le. Ezzel a lehető legnagyobb kockázatnak teszi ki az érettségiben résztvevő felnőtteket és diákokat, családjaikat, továbbá veszélyeztetett korú vagy egészségi állapotú hozzátartozóikat - írja közleményében a PDSZ.

Véleményük szerint amíg a Maradj otthon! - elvárás érvényben van, senkinek nincs joga kockáztatni, akár egyetlen ember egészségét és életét sem! A most bejelentett intézkedés önmagában megkérdőjelezi az eddigi korlátozó rendelkezések hitelét, s az a fegyelem, amellyel a magyar társadalom alkalmazkodott a kialakult helyzethez, lazulni fog és az eddigi áldozatok értelmetlenné válnak. Hiszen ezekben a napokban a kormány egyrészt betegeket küld haza a kórházakból, tízezrével szabadítja fel - hatalmas áldozatok árán - a kórházi ágyakat, ugyanakkor érthetetlen módon a diákok és tanárok tízezreit pedig tömegesen vizsgázni küldi.

A PDSZ felszólítja a tanárokat, hogy jelezzék az intézményvezetőjüknek, hogy jelen körülmények között nem kívánnak közreműködni az érettségiben.

A szülőket is arra ösztönzik, hogy tiltakozzanak ők is a gyermeküket és családjukat veszélyeztető döntés ellen.

Ez annál is inkább fontos a tanárok tekintetében, mert adott esetben ez nemcsak lehetőség számukra, hanem jogszabályi kötelezettség is - írja a szakszervezet.

Mit mond a munka törvénykönyve?
Idézik a munka törvénykönyvének 54. §-át, mely szerint ha az elrendelt munkavégzés a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné, a munkavégzést meg kell tagadni, továbbá ha a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyezteti, a munkavállaló a munkavégzést megtagadhatja.

A PDSZ szerint a SARS-CoV-2 vírus által okozott betegség tulajdonságaiból fakadóan senki nem tudhatja, hogy nem veszélyezteti-e éppen a környezetét, tekintettel a hosszas lappangási időszakra, továbbá a vírus széles körű földrajzi jelenlétére.

A szakszervezet felhívja a kormány figyelmét az Alaptörvény XVII. cikkének (3 ) bekezdésére, amely szerint "minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez".

Nem elég a biztonságos távolságtartás

Nem elég a biztonságos távolságtartás, amely az írásbeli érettségi jellegéből fakadóan minden elemében egyébként sem valósulhat meg, hanem gondolni kell arra is, hogy az érettségi miatt sokan kényszerülnek tömegközlekedést igénybe venni, nagyobb távolságokat utazni.

Azt írják, a cinizmus határát súrolják Gulyás Gergely által a sajtótájékoztatón elmondottak, mely szerint "érettségit senkinek sem kötelező tennie", illetve hogy azok a diákok, akik kimaradnának az idei érettségiből, majd csak a 2021/22-es tanévben folytathatnák tanulmányaikat.

A PDSZ felszólítja a kormányt, hogy ezt a nyilvánvalóan elhibázott döntést azonnali hatállyal vonja vissza, és kezdjen egyeztetést az érintett szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel, hogy a résztvevők érdekeit, egészséghez fűződő jogait és jövőjét legkevésbé veszélyeztető megoldás szülessen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2020.04.19 17:52

@krix7: " Nem hülyék ezek a tanarak!"

Valóban nem azok. Van már rutinjuk abban, hogyan fogadja a szakszervezetek javaslatait a kormány.

A borítékot a felduzzasztott lóvéval azok a parlamenti képviselők is fel fogják venni, akik még soha nem szólaltak fel a parlamentben:)))
De ami jár az jár, mondta a nemzet olimpikon "álamfője".

A könnyű eletről csak annyit, hogy próbáld ki egy napra milyen strapás meló.
Addig én is kételkedve fogadtam a nehézségét a dolognak, míg egy véletlen folytán bele nem csöppentem...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gabrielis, 2020.04.18 07:18

Sőt fokozom egy kicsit a dolgot. A jó káderek gyemekei akár 6-ra tudnának így érettségizni és nem kellene kuncsorogni meg papirokat cserélnigetni hogy a kedvenc gyermek jól érettségizzen. Aztán bejut a Corvinusra ami alapítványi egyetem lett és érdekes módon ott is jól teljesít a gyermek és így tovább és így tovább, meg kellene fideszül gondolkodni oszt minden világosabb lenne, rendzserben gondolkojunk nem csak az egyes fogaskerekeket bámújuk kedves polgártársaim.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Gabrielis, 2020.04.18 07:07

Nem ez a lényeg. A pedagógusok és azok képviselő azt szeretnék ha újra a dicsőség régi fényében tetszeleghetnének. Igenis igaz hogy most egy pedagógus egyenlő közalkalmazott, aki nettó költség a költségvetésnek. Minden ami történi azt szolgálja hogy hogyan és milyen módszerekkel lehet ezt a költséget csökkenteni. Tehát teljesen felesleges itt egymás anyukáját szidni, mert az első teszt sikerült. Az onilne oktatás múködik, most azt tesztelik hogy hogyan is lehet a vizsgákat megoldani pedagógus nélkül, nézegetik tesztelgetik és majd hoznak egy döntést oszt a pedagógus hiány egyszer csak megoldódik. Sőt még a PISA teszten sem fogunk elhasalni mert online lesz és ami onlone azzal lehet okoskodni, tudjátok sok byte meg adat valahol egy KLIK -es szerveren és valami okos orosz szotfwer elemzi azokat és hopp már jók is vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agnoke, 2020.04.18 06:08

Én felajánlanék egy levegőtisztító fertőtlenítő gépet arra a napra, amikor a gyerekem érettségizik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2020.04.17 22:29

@Abbe:
"Teljesen felesleges ennek a tróger bandának bármilyen javaslatot letenni az asztalra"

Nagyon jó duma!
:D
Nem kell csinálni semmit se, nem kell javaslatokat kidolgozni - AZOKÉRT FELELŐSSÉGET VÁLLALNI - elég ha annyit vartyognak, hogy ezek a szemetek nem egyeztettek velünk, aztán jön néhány csepp könny, hogy úgysem fogadnák el a javaslatainkat és már csak fel kell venni a borítékot 10-én!
:D
Könnyű élet, gondolkodás nélkül...
:D
A felelősség meg mindig a gonosz kormányé...
Nem hülyék ezek a tanarak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html