Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár az elmúlt időszakban a márciustól életbe lépő, koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását szolgáló szigorításokat az élet szinte minden területén jelentősen enyhítették, amíg a koronavírus elleni vakcina, illetve a fertőzés gyógyítását szolgáló gyógyszeres terápia nem érhető el, a társadalomnak fel kell készülnie a fertőzés újabb hullámaira.

Mivel a Covid-19 betegség kimenete a fertőzött beteg általános egészségi állapotától, immunrendszerének felkészültségétől függ, a koronavírus egészségkárosító hatásának mérséklése, illetve a halálesetek megelőzése érdekében a megfelelő életvitellel tehetünk a legtöbbet. Ez különösen fontos a 60 év felettiek esetében, akikre nézve a legnagyobb veszélyt jelenti a fertőzés.

A Proaktív 19 programot a legveszélyeztetettebb korosztály védelméért indította el a PTE Transzlációs Medicina Központ (Általános Orvostudományi Kar, Szentágothai Kutatóközpont és Klinikai Központ közös egysége), a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet. Díjmentesen hívható, minden nap 8 és 20 óra között a 06 80 442 642 zöldszám, amelyen a 60 felettiek a rizikófaktoraik felmérését követően személyre szabott tanácsokat kapnak önkéntes egészségügyi szakemberektől.

Egészségi állapotunk és arra ható életvitelünk nagyban meghatározhatja, hogy egy fertőzéssel miként tud megküzdeni a szervezetünk. A mentálhigiénia, a testsúly, testmozgás, táplálkozás, alkoholfogyasztás vagy dohányzás például nagyban befolyásolhatja ezt. A program előnye, hogy önkéntesek ezeken a területen olyan személyre szabott módon tudnak tanácsokat adni, amit az ingyenes számra betelefonálók jó eséllyel meg is tudnak valósítani. Az egészségügyi szakemberke később visszahívással érdeklődnek a jelentkezőtől, hogy mennyire sikerült betartani a javaslatokat. A mostani helyzetben különösen fontos, hogy az egyéni helyzetünket figyelembe vevő és szakmailag megalapozott tanácsokat kövessünk, mert nagyon sok félrevezető információ, vagy túlzó, megvalósíthatatlan életvezetési tanács olvasható az interneten, közösségi médiában, amely nem segíti, vagy éppen csak nehezíti a fertőzéssel szemben védekezést - mondta el Hegyi Péter, orvosprofesszor, a program vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Transzlációs Medicina Központ igazgatója.

Annak érdekében, hogy a Proaktív 19 híre minél több embert elérjen és így az érintett korosztály minél nagyobb számban részt tudjon venni a projektben, a Richter Egészségváros programmal a Richter is a kezdeményezés mellé állt. Az együttműködés célja a programmal kapcsolatos közös tájékoztatásra, illetve a később megrendezésre kerülő Richter Egészségvárosokon, valamint egyes nyugdíjas programokon való személyes tanácsadások biztosítására terjed ki.

A Richter Egészségváros országjáró szűrő- és egészségügyi edukációs program 2009 óta az ország 75 településén közel 170 ezer ingyenes szűrést biztosított a résztvevőknek, akik emellett számtalan egészségmegőrzést szolgáló tanácsadáson vehettek részt. A Richter Egészségváros keretében az elmúlt több mint 10 évben a Richter a megvalósításában együttműködő egészségügyi intézményeknek összesen 380 millió forint támogatást biztosított, amit idén áprilisban további összesen 140 millió forinttal egészített ki a koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzetre és az egészségügyi intézmények előtt álló kihívásokra tekintettel.