A koronavírus nem csak a testünket támadja - mutatjuk, hol kérhet segítséget

Ha a járvány idején lelki támaszra szorul, több online fórumon is segítséget kaphat szakemberektől. A Pszi Pont nevű oldalon például pszichiáterek, pszichológusok, mentálhigiénés szakemberek vállalták, hogy néhány alkalommal térítésmentes segítséget, krízisintervenciós szolgáltatást nyújtanak online vagy telefonon keresztül. Emellett egyetem tanszékek és szakmai szervezetek is online elérhető információs anyagokkal segítenek a rászorulókna.
Szepesi Anita, 2020. április 10. péntek, 12:28
Fotó: Pixabay

A Pszi Pont nem egészségügyi ellátást, pszichoterápiát vagy pszichiátriai gondozást, hanem tanácsadást, segítő és támogató beszélgetést kínál. A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) honlapján található tájékoztató szerint a következő esetekben érdemes igénybe venni a segítségüket:

  • ha erős szorongás tör önre;
  • ha olyan fizikai tünetei vannak (pl. rosszul alszik, fáj a mellkasa, gombócérzés van a torkában), amelyeket korábban nem tapasztalt;
  • ha elvesztette a tájékozódási pontot a sok információ között, és már nem tudja, mit is kellene tennie;
  • ha segítséget szeretne kérni abban, hogyan alakítsa ki saját/családja/gyermekei napirendjét a feszültségek csökkentése, minimalizálása érdekében;
  • ha tanácstalan, hogy mit mondjon a gyerekeinek a kialakult helyzetről, hogy a lehetőségekhez képest biztonságban érezzék magukat.

A szakemberek azt kérik, hogy mindenki gondolja át, mielőtt segítséget kér: valóban ingyenes segítségre van-e szüksége. Kérik, hogy akkor forduljon csak hozzájuk, ha  egyértelműen nincsen lehetősége finanszírozni néhány órás segítséget.

A segítségüket önkéntesen, ingyenesen felajánló szakemberek listája itt található.

A Pszi Pont oldalán további fontos és hasznos információkat is talál, ami segít a krízissel való megküzdésben.

További pszichológiai vonatkozású kérdésekre a koronavírussal kapcsolatban a Magyar Pszichológiai Társaság Katasztrófapszichológiai Szekciójától is választ kaphat.

Online betegtájékoztató és lelki segély oldalon is tájékozódhat, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Klinikai Pszichológia Tanszékétől

További hasznos információkat kaphat itt is.

HOZZÁSZÓLÁSOK