Mára 3380-re nőtt az igazolt fertőzöttek száma, egy nap alatt újabb 39 főnél igazolták a pozitivitást. Eddig 436-an, ebből tegnap 6-an hunytak el a fertőződéssel összefüggésben. A gyógyultak száma 1169, az aktív fertőzötteké 1775. Kórházban ma 658 beteget ápolnak kórházban,
49-en szorulnak gép lélegeztetésre - közölte a mai számokat Müller Cecília.

Az  új fertőződési számok csökkenése alapján valóban nyugvó szakaszba érkeztünk, a járvány mérséklődik, emellett folyamatosan követjük az adatokat. Kijelenthető, hogy a múlt hét eleji vidéki nyitás nem okozott fertőzési többletet - fogalmazott a tisztifőorvos.

A munkába állást részletezve elmondta, a home office feltételeit a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás dönti el, az újfajta lehetőség tapasztalatait mérlegelni, de a munkahelyére csak egészséges ember menjen be - tette hozzá.

A nyitott, nagy terű irodákban dolgozóknál fokozottan kell ügyelni a személyi higiénére, lehetőleg már a belépéskor legyen lehetőség érintésmenetes kézfertőtlenítésre, ha ez nem áll rendelkezésre, akkor a megérkezéskor alapos szappanos langyos vizes kézmosás elegendő, ezt naponta többször kell megismételni.

A környezetet fokozottan kell tisztán tartani és fertőtleníteni. A közösségi távolságtartásra ugyanilyen fontos figyelni, a fix munkahelyeknél is törekedni kell a 1,5 - 2 méteres távolságra.

Előnyben kell részesíteni a természetes szellőztetést, s a mesterséges szellőztető berendezések közül pedig csak azt ajánlatos használni, előzetes fertőtlenítést követően, amelyikben külön csatornán közlekedik az elhasznált és a friss levegő, és ezek semmiképpen nem keverednek.

Ha valaki megbetegszik, jelezze a munkáltatónak, aki felveszi a kapcsolatot az illetékes népegészségügyi hatósággal. A munkavállaló természetesen távozzon, és forduljon orvoshoz.

A munkahelyi éttermekben is kerüljük a zsúfoltságot, és tartsuk a távolságot. Álljon rendelkezésre kézfertőtlenítő, a kihelyezett eszközöket is rendszeresen tisztítani kell.

A munkahelyi sportlétesítményeket az egy légtérben dolgozók megfelelő távolságtartás mellett egyszerre vehetik igénybe, a nem egy légtérben dolgozók pedig külön időszakokban.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

A koronavírus fertőzés vezethet véralvadási zavarhoz, ami több szervet is érinthet, emiatt maradandó károsodás is előfordulhat. Ritka esetben csökkenhet a tüdőkapacitás.

Az UV sugárzásnak van fertőtlenítő hatása, a felületeken esetlegesen meglévő víruspartikulákat a napsütés elpusztíthatja,

A mai adatok szerint 787 fertőzött személy lakik idősotthonban, ők az összes fertőzött 23 százaléka, azaz nagyjából minden negyedik fertőzött szociális intézmény lakója. Hasonló az arány elhunytak között.

Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dolgozó, az egészségügyi intézmények 45 különböző osztályán van jelen jelenleg a koronavírus. Ezek az osztályok zárlat alá kerülnek, nem fogadhatnak új beteget, míg nem tehetőek vírusmentessé.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ márciusi influenzajelentésében szereplő mintaszámot adminisztratív probléma miatt korrigálták, az influenzaminták közé számolták a koronagyanús mintákat.  De nem voltak akkor tömeges megbetegedések Magyarországon, sem influenza, sem koronavírust illetően.

Zala megyében 2 idősotthon érintett, az egyikben 43 pozitív gondozottak és 12 gondozót azonosítottak, 30 főt ápolnak kórházban, 1 fő elhunyt. A másik idősotthonban 38 gondozott és 13 gondozó lett pozitív, 23-an vannak kórházban az elhunytak száma 3 fő.