Cikkünk folyamatosan frissül....

Keddre 3556-ra nőtt a járvány kezdete óta igazoltan pozitív esetek száma, az 5 új elhunyttal eddig 467-en haltak meg a koronavírussal összefüggésben. A halálestek 62 százaléka Budapesten történt. Eddig meggyógyult 1412 fő, 46 százalékuk budapesti.  Az aktív fertőzöttek száma 1677, 45 százalékuk fővárosi lakos.

A 467 elhunytból 434-en 61 év felettiek voltak, 22-en 51-60 közötti, 8-an 41-50 közötti, 3-an a 31-40 közötti korosztályba tartoztak.

Nagyon kedvezőek a járványügyi adatok, de az éberséget meg kell tartanunk - mondta Müller Cecília.

Az egészségügy nyitása kapcsán a tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy az új szolgáltatások elindulásával néhány intézményben tumultust tapasztaltak. Továbbra is érvényes, hogy valamennyi egészségügyi ellátást előzetes telefonos bejelentkezést követően lehet igénybe venni.

A tisztifőorvos a fertőzések terjedésében szerepet játszó vektorokról - ami a fertőző forrástól a fogékony szervezetig viszi a kórokozót - szólva hangsúlyozta, semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy a koronavírus-fertőzés továbbadásában lenne szerepük. Nincs tudományos adat rá, hogy vektorok -  szúnyog, kullancs - terjesztenék a vírust.

A magyarországi 50 szúnyogfaj kapcsán megjegyezte, ezek közül csak néhány viszi át a kórokozót.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

A maszkokat egyszer lehet viselni, a textilmaszkot egy felvétel után fertőtlenítő mosással ki kell mosni.

A nagyszülők és az unokák találkozhatnak, a lényeg, hogy mindenki egészséges legyen.

A 65 év felettiek vásárlási idősávja egyelőre marad.

Ha a háziorvosi kérdőív alapján nem merül fel gyanú, akkor nem szükséges laborvizsgálatot kérni és koronavírustesztet végezni.

A home office után az irodába visszatérőknek figyelni kell a fertőtlenítő kézmosásra, a felületek fertőtlenítésére és a távolságtartásra. A munkáltatónak gondoskodni kell a helyiségek gyakoribb takarításáról.

A játszótéri játékokat engedélyezett, alkoholbázisú fertőtlenítőszerekkel tisztítják az újranyitás előtt, ezek Müller Cecília szerint nem jelentenek veszélyt a gyerekekre.

A 6 év alattiakra nem kell maszkot adni az üzletekben, a játszótereken a szülőknek, kísérőknek sem kell hordaniuk, elég a szociális távolság betartása.

A táborokhoz szükséges igazolásokról a rendeletben található a formanyomtatvány.

Az aktív fertőzöttek számának változását csak folyamatában, trendszerűen érdemes értékelni, nem naponta, a járvány továbbra is leszálló ágban van a tisztifőorvos szerint.