Cikkünk folyamatosan frissül...

A héten minden fennakadás nélkül lezajlott az érettségi nagy része, nem volt könnyű menet, nagy volt nyomás, de az aggodalmak nem igazolódtak, a járvány szépen lecsendesedett  - mondta Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár. Úgy fogalmazott: "örülünk, hogy nem egedtünk a szirénhangoknak és ilyen ütemezéssel hajtottuk végre a vizsgát, jó döntés volt."

Müller Cecília a koronavirus.gov.hu oldal adatait ismételte: péntekre 3178 az igazolt fertőzöttek, 392 az eddig elhunytak száma. Az aktív fertőzötteké 1921, az egy nap alatt elhunytak száma 9 volt. Napok óta közel állandó, 10 körüli az elhunytak száma, az új fertőzötteké negyedik napja csökken. Ezért bizakodóak vagyunk és rendkívüli módon odafigyelünk - fogalmazott.

A tisztifőorvos elmondta, az operatív törzs tájékoztatója előtt állapodott meg Kásler Miklós humánminiszter, az NNK és a Debreceni Egyetem rektora a nemzeti oltóanyaggyár létrehozásáról.

Müller Cecília előrelépésnek nevezte, hogy a gyógyszertárakban engedélyezetté vált az FFP1/2/3 maszkok árusítása.

A vidéki vendéglátóhelyek megnyitásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy leállított melegvízszolgáltatás újraindítása előtt a készülékeket fertőtleníteni kell, mert az elszaporodó legionella baktérium is súlyos, bakteriális tüdőgyulladást okozhat a Covid-19-re érzékenyeknél. A benti mellékhelyiségeket pedig gyakran, naponta többször is fertőtleníteni kell. Megjegyezte, a teraszokon a csoportos rendezvényeket továbbra sem engedélyezték.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője arról beszélt, hogy ma is védőeszközöket juttatnak el az alapellátásba illetve a szociális intézményekbe. Az alapellátás 4 heti védőeszközt kap. Ugyanakkor kiemelte, az intézményekben át kell térni a felelős készletgazdálkodásra, amit a kórházparancsnokok és intézményparancsnokok felügyelnek és koordinálnak.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • A korlátozások feloldása csak nagyon szigorú szabályok mellett és fokozatosan történhet meg, az ügyeleti központban folyamatosan monitorozzák egy-egy enyhítés hatását addig, amíg ki nem jelenthető, hogy véget ért a járvánnyal kapcsolatos védekezés. Augusztusban, ha még ez a helyzet fennáll, ugyanígy tesznek majd javaslatot arra, hogy az augusztus 15-e utáni rendezvényeknek mi legyen a sorsa.
  • Hatósági házi karanténok elektronikus ellenőrzésére a május 4-e előtt elrendelt esetekben is van lehetőség.Az alkalmazás csak az érintett beleegyezésével valósulhat meg. Háromszor kell hozzájárulnia, akkor, amikor a karantént elrendelik, akkor, amikor letölti az ehhez szükséges mobil applikációt, és akkor is, amikor regisztrál ebbe a rendszerbe. Ezzel mindenfajta adatvédelmi előírásnak megfelel az ellenőrzés. Így csökkennek a rendőrség ellenőrzési feladatai, másrészt a karanténban lévők ellenőrzése ezzel diszkrét módon zajlik - mondta Lakatos Tibor.
  • A PCR-teszthez kötött, magas kockázatú beavatkozásokra a szakmai kollégiumok tettek javaslatot.
  • Ahhoz, hogy kimondható legyen, a járvány első hulláma véget ért, a járványgörbét, főleg az új fertőzések számát kell figyelni. Ez negyedik napja csökkent, ezért a tisztifőorvos szerint abban bíznak, hogy az első hullám lefelé menő szárán vagyunk. A fokozatos felszabadítást nagyon szoros kontroll követi, egy-egy intézkedés hatása általában két hét múlva látható.
  • A Pesti úton 303 a pozitív gondozottak, 60 a gyógyultak száma.
  • A koronavirus.gov.hu oldal adatai között az egyetemek által végzett tesztsorozat számai nem szerepelnek.
  • A jó időben ugyanazokat az ajánlásokat kell betartani, mint eddig, lehet kirándulni covid-szempontból "ismeretlen státuszú" emberrel is de tartsuk a távolságot. Aki védettebbnek érzi magát maszkban, hordja, de fő a távolságtartás a cseppfertőzés megelőzéséhez. 
  • A gyógyulások számának meredek növekedése a járvány dinamikájából adódik, az új fertőzött kevesebb, a két hete pozitívvá válók gyógyulnak.