Koronavírus: fontos eredményt közöltek az országos tesztelésről

Mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lett. A legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg - közölte a Semmelweis Egyetem.
Szepesi Anita, 2020. május 18. hétfő, 16:47
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A négy orvosi egyetem - Semmelweis Egyetem, Debreceni Egyetem, Szegedi és Pécsi Tudományegyetem - részvételével elvégzett országos szűréshez, a H-UNCOVER programhoz 17 787 főt választott be a mintába a KSH úgy, hogy a minta minden magyarországi régióra és 14 év felett minden életkorra reprezentatív legyen. A részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár elment az országos szűrővizsgálatra, így megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan: országosan a meghívottak 67,3 százaléka, mintegy 10 600 fő vett részt a vizsgálatban - közölte a szűrést vezető Semmelweis Egyetem.

Az ún. kerethiba figyelembevételével legmagasabb, 75 százalék felett részvételi arány Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpont Salgótarján, 77 százalékos részvétellel. Az elérhetetlen, időközben elhunyt, vagy külföldön élő személyek csökkentették a ténylegesen elérhető, tesztelendő személyek számát.

Az adatok feldolgozása továbbra is tart, a fertőzöttek végső száma és az átfertőzöttek adatai május végére várhatóak, ugyanakkor az eddigi összesítések alapján a korábban ismertetett részeredményekkel összhangban van a végeredmény (8276 orr- és szájgarat mintavételen alapuló PCR-vizsgálatból kettő volt pozitív).

A H-UNCOVER országos, reprezentatív vizsgálat célja, hogy pontos képet adjon a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról, dinamikájáról. A minták legnagyobb részét a négy hazai orvosképző egyetem munkatársai vették le, de a vizsgálatban segítettek a mentőszolgálat és a vízimentők munkatársai is. A szűrés május 16-án zárult, a részvételi arány és a leszűrtek száma nemzetközi viszonylatban is kimagasló, a hasonló céllal Izlandon, valamint Szlovéniában végzett felmérésekben ennél jóval alacsonyabb, ötven százalék alatti volt a részvétel.

A vizsgálat a KSH együttműködésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával indult. A szűréseket a jövőben várhatóan legalább két alkalommal megismétlik. Két mérés között legalább egy hónapnak kell eltelnie - a jelenlegi adatok alapján várhatóan szeptemberben kerülhet sor a következő országos vizsgálatra.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szalapala, 2020.05.18 19:27

A meghívott, de a részvételt elutasítóak motivációja -nemcsak nálunk ! - nyilván nem az volt, hogy fél a tűtől....
Az lehetett inkább, hogy :

"Ha én mégis - pedig szerintem nem - de mégis vírusos vagyok, akkor mehetek karanténba - ugrik a munkám, nem fizet senki - hát akkor inkább nem megyek magamat tesztelgetni...."

Ezt talán meg lehetett volna oldani valamifajta rásegítéssel....
Nem tudom, hogyan... passz.... de tartok tőle, hogy a meghívottak elég nagy százaléka ettől tartott...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html