Az újabb járványhullámmal kapcsolatban emlegetett három forgatókönyv - 1. eltűnik a vírus, 2. most a járvány egy picit csökken, majd jön egy következő hullám, 3. illetve a hatékony oltás eléréséig folyamatosan fertőzni fog  vírus és kisebb járványokat okoz - közül Jakab Ferenc, és az európai és az amerikai virológusszakértők is a másodikat tartják legvalószínűbbnek, de elhangzott, hogy a harmadik szcenárió is abszolút reális.

A vakcina és a hatásos gyógyszer kifejlesztésig az egyetlenegy jó védekezési mód a társadalmi és egészségügyi, járványügyi szabályok betartása. Egy ilyen világjárvány megváltoztatja az emberek egymáshoz fűződő viszonyát. Változtatni kell bizonyos társadalmi szokásokat, például az üdvözlés szokásait, nem kell mindig puszit adni, kerülni lehet a kézfogást. Valamelyest ezzel kordában lehet tartani a fertőzéseket - mondta Jakab Ferenc.

Az ígéretes gyógyszerek közül hármat emelt ki. Az egyik klorokinin vagy annak hidroxiklorokinin-származéka, ami egy maláriaellenes szer volt. A másik favipiravirir, ami szintén egy antivirális készítmény, a harmadik pedig remdesivirir.

Jelen pillanatban 10-12 ígéretes vakcinafejlesztés van, ezek közül már három-négy, talán öt is klinikai vizsgálati szakaszba jutott. A vakcina nem fertőz meg senkit, ugyanis a gyengített kórokozókat, vírust tartalmazó vakcinákat nem preferálják már, a modern technológiák alkalmazásával és a rengeteg előírás és szabály, klinikai vizsgálat és engedélyeztetés miatt elképzelhetetlen, tehát ettől abszolút nem kell félni - hangsúlyozta a virológus.

A teljes interjú itt olvasható.