Koronavírus: a tömeges oltás még nem vet véget a járványnak

A Pfizer gyógyszergyár már novemberben kéri az általuk kifejlesztett vakcina engedélyezését, amely eredményeként akár már karácsonykor elkezdődhet a tömeges oltás. Lisziewicz Julianna immunológus az ATV Start című műsorában azt mondta, még ebben az esetben is hónapokat kell várni arra, hogy hazánkba is megérkezzen az oltóanyag.
Szepesi Anita, 2020. október 21. szerda, 15:07
Fotó: Getty Images

Egyre ismertebbek a koronavírus-fertőzés maradandó károsodásai (például, hogy a koronavírus vakságot is okozhat), ezért is kell mindent megtenni azért, hogy ne kapjuk el a fertőzést.

Egyelőre azonban még egyik fejlesztő vakcináját sem engedélyezték. Legjobb esetben, ha jövő hónapban meg is kapja az engedélyt egy vakcina, akkor is először az USA-ban lesz elosztva az oltóanyag, csak utána jön Európába, és kérdés, ebből mennyi jut majd Magyarországra - mondta a műsorban Lisziewicz Julianna.

Az immunológus szerint az első körben beolthatók száma elhanyagolható lesz azokéhoz képest, akik elkaphatják a vírust, úgyhogy az oltóanyag hatását nem az első pár hónapban fogjuk érzékelni.

A vakcina engedélyeztetése, a tömeges oltás megkezdése még nem jelenti azt, hogy vége a járványnak, ráadásul azt sem lehet még tudni, hogy egy mutálódás után is hatásos marad-e a vakcina - hangsúlyozta az immunológus.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.10.22 11:47

@Suzywong: menjél haza kínába
míg nem késő
sokkal jobb lesz neked ott:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2020.10.21 17:38

nem csak nyugati oltóanyag van, kínában már az eü dolgozókat és rendőröket, katonákat oltják a saját vakcinájukkal.

nemsokára vérható , hogy a lakosság oltása is megkezdödik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html