Csütörtökön a sürgősségi orvosok szakmai kollégiumának tagozata kérte levélben a kórházfenntartót, hogy biztosítsa a sürgősségi osztályokon dolgozók védelmét. Felmérésük szerint az érintett osztályokon a napi betegellátáshoz sincs elég FFP2, FFP3 maszk, valamint egyszer használatos védőruha - tudta meg a napilap.

A sürgősségi orvosok levelükben azt írták, az érintett ellátóhelyeken naponta legalább 1000 gumikesztyűre, 100 darab speciális és 100 darab műtéti maszkra, 50 zárt szemüvegre, 50 vízlepergető overálra és legalább 500 lábzsákra lenne szükségük.

Szerdán a Magyar Orvosi Kamara sürgette, hogy a kormány tegyen nagyobb erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az egészségügyi dolgozókat lássák el megfelelő minőségű és mennyiségű védőfelszereléssel. Ebből ugyanis nincs elegendő, így a folyamatos túlterheltség alatt dolgozók fokozott kockázatnak vannak kitéve.

A MOK sajtótájékoztatóján elhangzottakra a humántárca közlemény adott ki, amelyben pánikkeltésnek, közveszélyokozásnak minősítette a MOK állításait, de tételesen nem cáfolta a védőeszközök hiányát. Az üzengetés pillanatnyilag a MOK reakciójával zárult, amelyben határozottan visszautasították azt a kormányzati kommunikációt, hogy a MOK vészhelyzetben próbálja zsarolni a kormányt. Megerősítették, járványveszélyes időszakban semmilyen akcióval nem veszélyeztetik a betegellátás biztonságát. Ehhez kérnek segítséget a kormánytól, és együttműködést, segítséget ajánlottak fel.

Csütörtökön közben az is kiderült, hogy egy újabb magyarországi fertőzöttet napokon keresztül védőfelszerelés nélkül láttak el a János kórházban. Kálváriájáról a 444.hu-n írt részletesen, ezt lapunk is szemlézte.