Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül.....

Minden megyében van már fertőzött,  a számuk egyenletesen oszlik el. Bármelyik településen  Az ugrásszerű növekedés elmaradása nagy valószínűséggel a januártól fokozatosan bevezetett intézkedéseknek köszönhető - mondta Müller Cecília.

A fertőzés következtében eddig elhunytak átlagéletkora 73 év, ami igazolja azt a kijelentésünket, hogy az időseket, illetve a krónikus betegséggel élőket érinti elsősorban a betegség súlyos formája - fogalmazott a tisztifőorvos.

Az 525 regisztrált fertőzött 25 százaléka tünetmentes, 35 százalékuk enyhe tünetekkel küzd, 17 fő (5 százalék) légezetetőgépre került. A fertőzöttek 6 százaléka egyéb intenzív ellátásra szorul. Jó hír, hogy 40-en már meggyógyultak, a lélegeztetésre szorulóknak azonban csökkennek a gyógyulásai esélyei - jegyezte meg Müller Cecília.

A tisztifőorvos tanácsokat adott azoknak a személyeknek, akik egy háztartásban élnek olyanokkal, akik a koruk, vagy az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetettek.

Ezek a következők:

  • előszobában legyen kézfertőtlenítő
  • a hazavitt tárgyakat kint helyezzük el, vagy ha bent, akkor az ajtóban
  • vetkőzzünk le, újra mossunk kezet
  • öltözzünk át
  • zuhanyozzunk, ha lehet, 
  • külön tároljuk és mossuk a ruhánkat, csak 90 fokon mossuk együtt, külön kezeljük a használati tárgyainkat is
  • a veszélyeztetettnél is legyen kézfertőtlenítő és jó, ha külön van  kézmosási lehetőség
  • alapvetően viselkedjünk úgy, mintha mi lennénk fertőzöttek
  • sűrűbben és vírusölő fertőtlenítőszerrel takarítsunk, mindig a kevésbé szennyezett felületekkel kezdve

Újságírói kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • A hatósági házi karanténban lévő fertőzötteknek azt ajánlják, gyűjtsék a szemetet duplafalú zacskóban.
  • Van olyan súlyos beteg, akit az alapbetegsége miatt nem tudnak levenni a lélegeztetőgépről, pedig már két tesztje is negatív volt. De az a tapasztalat, hogy ha valaki ilyen súlyos állapotig jut, onnan már nagyon nehéz visszafordítani a folyamatot.
  • Az elhunytak adatainak nyilvánosságra hozatalával kapcsolatban megfogalmazott TASZ bírálatra Műller Cecília azt mondta, az adatkezelés szabályai szerint járnak el. Személyes, szenzitív érzékeny adat nem hozható nyilvánosságra, amit pedig nyilvánosságra hoztak, azok az adatok nem köthetők egyetlen személyhez.
  • A háziorvosok, alapellátók védőfelszerelést hiányoló nyílt levele a tisztifőorvos szavai szerint nem tartalmazott számára új információt. Elmondta, hogy az NNK raktárában lévő készletet azonnal kiosztotta, erre többen nem tartottak igényt. Az éves influenzajárványra készülve  pedig a háziorvosoknak rendelkezniük kellene védőfelszereléssel. Számukra elég a sebészeti szájmaszk, hiszen nem végeznek olyan beavatkozást, ami mást indokolna. Őket a légúti cseppfertőzéstől kell megóvni. Azt is hozzátette, hogy ismer olyan háziorvost is, akinél több liter fertőtlenítőszer van elraktározva, maszkkal és olyat is, aki még a védőköpenyt sem veszi fel, és a saját civil ruhájában rendel.
  • A Tirolból hazaérkezők számára alapszabály a kéthetes hatósági házi karantén, kivéve azoknak, akik az osztrák hatósági igazolással bizonyítják, hogy nem fertőzöttek és tünetmentesen kint letöltötték a két hetes karantént.
  • Nincs szó a halasztható betegségekre vonatkozó korlátozások lazításáról, a tömeges megbetegedés időszakára készülünk. A felkészülés folyamatos, a korlátozó intézkedéseket mind a járványgörbe ellaposítása érdekében vezetik be.
  • Minden krónikus betegségben szenvedő a sérülékeny csoportba tartozik, fokozott kockázattal a betegség súlyos formájára.
  • A BCG oltás koronavírus elleni hatékonyságát még nem igazolták.
  • Saját magunkat úgy védhetjük, ha kerüljük a fertőző forrást, közeget, helyesen táplálkozunk, C vitamint szedünk és mozgunk.
  • Nem kizárt, hogy a vírus - főleg zárt térben - a levegőben megmarad, tüsszentés, köhögés nélkül is, és tárgyak felületén is bizonyos ideig, extrém esetben 11 óráig is kimutatták. Ezért fontos a távolságtartás és a gyakori szellőztetés.
  • A gyógyultak fertőzőképességéről még nincs pontos információ, a jelen ismeretek szerint a tünetes időszak a legfertőzőbb.
  • Ismeretlen eredetű, vírusos tüdőgyulladásos betegeken elvégzik a tesztet, eddig nem találtak közöttük koronavírus-fertőzöttet.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ rendőr alezredes munkatársától pedig a következőket lehetett megtudni:

Ma is érkeztek cargo járatok , 3 repülő hozott sebészi orvosi maszkokat, speciális orvosi maszkot, overallt, illetve maszkgyártáshoz szükséges alapanyagot, és ma még 3 ilyen járat érkezik. A védőeszközöket az operatív törzs utasítása alapján osztják ki az egészségügyben dolgozóknak.

Eddig 9679 hatósági házi karanténról döntöttek, az intézkedés betartását több mint 71 ezerszer ellenőrizték.

Könnyítő intézkedéseket hoztak a határon át  ingázók közlekedése érdekében az osztrák a szlovák határon is.

A koronavírussal kapcsolatban eddig 112 büntetőeljárás indult, ebből 27 esetben rémhírterjesztésért indították.

Kérdésre válaszolva Kiss Róbert azt mondta, a magukról gondoskodni nem tudó idősek ellátásáért a települési önkormányzatok felelnek,  s remélik, hogy ezt a feladatot az önkormányzatok el is látják.

Szerdai statisztika

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 525-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt négy krónikus betegséggel küzdő idős beteg. Mind a négy személy szív- és érrendszeri alapbetegségben szenvedett. Az elhunytak száma ezzel 20 főre nőtt, de 40 főre emelkedett a gyógyultak száma is. Ma már minden megyében van igazolt koronavírusos, látható a koronavírus.gov.hu-n.