Operatív törzs: minden településen jelen lehet a vírus, már nem mindig lehet tudni, ki kit fertőz meg

Országszerte mindenhol nő a fertőzöttek száma, minden megyében és minden településen jelen van a vírus, és nem mindig igazolható a fertőződés útja - jelentette ki Müller Cecília országos tisztifőorvos a védekezésért felelős operatív törzs mai tájékoztatóján. Elhangzott az is, hogy a kórházparancsnokok az elmúlt két napban sehonnan nem jeleztek komoly, az ellátást veszélyeztető eszközhiányt.
Szepesi Anita, 2020. április 2. csütörtök, 12:17
Fotó: hirado.hu

Cikkünk folyamatosan frissül...

A fertőzöttek számával egyenes arányban nő a mintavételek száma, minden gyanús esetet és a szoros kontaktusait laborban ellenőrzik. Ma már számos alkalommal nem lehet megmondani, hogy ki kitől kapta el a fertőzést, ezért továbbra is az a legfontosabb, hogy az emberek ne, vagy csak minimális mértékben találkozzanak, és tartsák a távolságot egymástól - hangsúlyozta Müller Cecília.

A tisztifőorvos a munkába járóknak azt tanácsolta, hogy:

 • ha van saját autó, azzal járjanak azzal, az esetleges utasokat a hátsó ülésen szállítsák,
 • és csak egészséges ember menjen munkába,
 • keressék a legrövidebb útvonalat
 • rendszeresen fertőtlenítsék a kormányt, a műszerfalat, autókilincset, és minden megérintett felületet,
 • célba érve mossanak azonnal kezet és fertőtlenítő géllel is töröljék át a kezünket,
 • aki teheti, járjon kerékpárral,
 • aki tömegközlekedéssel jár, minél rövidebb időt töltsön el a megállóban, és ott is és a járműveken is tartsa a távolságot,
 • kapaszkodókat papírzsebkendővel fogja meg, ezt dobja ki leszálláskor,
 • minden gyakran használt eszközt gyakran fertőtlenítsen - telefon, számítógép, egyéb eszközök

A tisztifőorvos az újságírók kérdéseire válaszolva elmondta még:

 • A krónikus beteg ellátásának halasztásáról orvosszakmai döntés születik a szakmai kollégiumok által kiadott állásfoglalás és a klinikus tapasztalatai alapján.
 • A fertőzésre való fogékonyság illetve a betegség lezajlása és a genetikai háttér közötti kapcsolat foglalkoztatja a kutatókat.
 • A gyógyultak terápiája a koronavírus kézikönyvben foglaltakon, kezelési protokollon alapul.
 • Biztos diagnózishoz két tesztre van szükség a WHO ajánlás szerint.
 • A fokozott kockázati csoportokba tartozó betegeket kezelő intézményekben -Balatonfüred Szívkórház, Farkasgyepű Tüdőgyógyintézet - a helyi infekciókontroll segítségével tartják távol a vírust.
 • Az számít gyógyultnak, akinek elmúltak a klinikai tünetei és van 3 negatív tesztje.
 • Az allergiások és asztmások is a fokozottan veszélyeztetett körbe tartoznak.
 • Maszkot lehet viselni, ha biztonságérzetet ad, de ügyelni kell a helyes használatra.
 • A nem akkreditált laborokban végzett vizsgálatokért nem vállalnak garanciát, csak azokért, amelyek a vírus örökítőanyagát mutatják ki.
 • Nincs napirenden a korlátozások enyhítése, haladunk a tömeges megbetegedések felé.
 • Szúnyogok, rovarok jelenlegi ismeretek szerint nem terjesztik a vírust.
 • Otthoni balesetekhez ugyanúgy kell segítséget kérni, mint eddig.
Kérdésekre válaszolva Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta, a kórházparancsnokok az elmúlt két napban sehonnan nem jeleztek komoly, az ellátást veszélyeztető hiányt. A bv-intézetekben továbbra is készülnek maszkok új gépsorokat is beállítanak ennek érdekében.
Az országba érkezett védőfelszerelést az egészségügyi intézményekben osztják szét, a szükségletek figyelembe vételével, a kórházak egyheti tartalékkal rendelkeznek.

Csütörtökre újabb 60 betegnél igazolták a koronavírus-fertőzést (Covid-19), ezzel 585-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.  Meghalt egy újabb fertőzött, egy 70 éves férfi, ezzel huszonegyre nőtt az elhunytak száma, a gyógyultaké 42 főre emelkedett. A fertőzések megyénkénti számáról és az elhunytakról a koronavirus.gov.hu oldalon tájékozódhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zsaba, 2020.04.02 22:43

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: SZERINTEM AZ VAN, DE NEM RÉMHÍRKELTÉS, CSAK VÉLEMÉNY, HOGY KIBASZOTTUL DE KURVÁRA SOK MINDENT NEM TUDUNK... tán ezért is jobb otthon maradni a viszonylagos biztonság illiúziójában... már aki meg tudja oldani persze... mert mondjuk elvévgre éhenhalni bárhol szuperjó dolog végülis... XD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.02 22:40

Mi ez a brutál kinézetű fehér fertőtlenítőszer az utcákon?

Simon Gergely, a Greenpeace vegyi szakértője szerint a kézi permetezőből szórt Metasept hatóanyaga benzalkónium-klorid és egy N-(3-aminopropil)-N-dode- cilpropán-1,3-dimin nevű anyag. Ez utóbbi koncentrátumként mérgező, higítva pedig bőrre, szembe kerülve maró hatású, belélegezve irritálja a légutakat, gőzének belégzése tilos. Nem véletlen, hogy felhasználásakor kötelező a védőruha és a védőszemüveg.

A szer fertőtlenítő hatásideje körülbelül 30 perc. A forgalmazó cég termékleírása szerint is a hatásidő letelte után a szer maradványait a kezelt felületekről alapos ivóvizes öblítéssel el kell távolítani.

A SZER BIZTONSÁGI ADATLAPJÁN IS AZ ÁLL, HOGY CSATORNÁBA, TALAJBA, ÉLŐVÍZBE NEM JUTHAT. A SZAKÉRTŐ SZERINT TEHÁT A PERMETEZETT FERTŐTLENÍTŐSZER A KÖRNYEZET IS SZENNYEZI, A NÖVÉNYEKRE IS KOCKÁZATOS, ÉS A SZENNYVÍZHÁLÓZATBA KERÜLVE IS OKOZHAT KÁROKAT.

Simon úgy véli, hogy a sokszor látványos fertőtlenítés előfordulhat, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajthat.

https://index.hu/belfold/2020/04/02/mi_ez_a_brutal_kinezetu_feher_fertotlenitoszer_az_utcakon/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zsaba, 2020.04.02 19:36

@Koronat_Orsosra_Mozgalom_2: Pláne hogy régóta terjed a konteó, hogy az oltásokkal nanochipeket is belénk juttatnak, amik nem csak arra képesek már hogy mindig lehessen tudni hol vagyunk, hanem már lehallgatni lehet vele, adatokat küld az egészésgünkről, sőt akár még oda is irányíthatják ahol le tudja állítani a szívet illetve az agyat... mivel nem látszik, az orvosok beírnak valami szokásos halálokot osztjóvan... de persze ez konteo... elven tényleg lehetséges már talán építeni ilyen nanorobotot, de nem hinném hogy bárki ezzel foglalkozik, azaz inkább nemhinni akarom...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.02 19:24

Fölmérések szerint az amerikai lakósoknak csak egyharmada rohanna beoltatni magát a koronavírus elleni vakcinával, ha lenne ilyen. Azaz, ennyien hiszik el az egész vírus-maszlagot.

https://www.rt.com/usa/484798-us-coronavirus-vaccine-poll/

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2020.04.02 19:11

Vállaljátok be végre azt a 8000 halottat ami egy influenza járvány esetén tökre elfogadott oszt hajrá inditsuk a gazdaságot m,ert különben teljes KO lesz itt májusra !!!!

Ébresztő gyagyyások !!!!!

Ja meg lépjeteik ki ebből a kizárásosdi prát biszbaszból sos !!!! egyszeri fasság oszt jónapot nem kell halgatni a varjakat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html