Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül...

Csak írásbeli érettségi vizsgát javasol a kormánynak az akciócsoport. Törölni kell az előrehozott és a szintemelő vizsgákat, ez 30 ezerrel kevesebb, összesen 73 ezer írásbeli jelent majd. Aki nem felvételizik idén, annak nem kötelező érettségiznie, neki azt javasolják, halassza jövőre a vizsgát - jelentett be az operatív törzs mai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa szerint  valamennyi írásbeli vizsga 14 nap alatt lebonyolítható, de kulcskérdés az időzítés. A vizsgát előrébb hozni nem lehet, hiszen akkor sérülne a felkészülésre álló idő, túl messzire tolni sem lehet az érettségit, hiszem mind a a köznevelésben, mind a felsőoktatásban és a szakképzésben is szeptemberi tanévkezdésre számítanak.

A jelenlegi járványhelyzetben az akciócsoport az érettségi vizsgák május 4-i kezdésére készül. Kormánydöntés az ügyben jövő héten várható - mondta az államtitkár.

Ez a helyzet a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban folytatott járványügyi vizsgálat eredményeivel kezdte beszámolóját. Mint fogalmazott, a tájékoztató előtti percekben kapta hírt, hogy az otthonbeli mintákon lefolytatott éjjeli laborvizsgálatok már több mint 100 esetben igazolták a fertőzést. A hír kapcsán Müller Cecília ismét az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzat óriási felelősségéről, és a fokozott figyelem szükségességéről beszélt.

Munkatársai napok óta a helyszínen vannak és a szűrés mellett a hiányosságok feltárásával foglalkoznak. A járvány terjedését megakadályozó feltételeket természetesen a fenntartónak kell megteremtenie és az elrendelt szabályokat mindenkinek kötelessége betartani - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

58 beteg van lélegeztetőgépen

Már 5 főt vettek le a lélegeztetőgépről, 3-an a László kórházban gyógyulnak, ők már az intenzív osztály is elhagyhatták. Összesen 58 beteg van lélegeztetőgépen, több intézményben.

A Pesti úti idősek otthonából származó hírek után, a következő napokban a kormányhivatalokon keresztül több 2 millió sebészi maszkot és 300 ezer kesztyűt juttatnak el a bentlakásos intézményekbe.

Müller Cecília a Rózsa utcai otthont is említette, ahol 10 alatti, de több fős megbetegedésekről tud, ezen kívül egy-egy eset forul elő más intézményekben.

Hipózzunk

A húsvéti készülődés kapcsán a tisztifőorvos azt tanácsolta, a lakásban ahol lehet, bátran használjuk a hipót, ahol nem, ott fertőtlenítő kendős letörlést ajánlott. A takarításhoz viseljünk maszkot, használat után dobjuk ki a szivacsot, rongyot. A legérzékenyebb területeken, fürdő, vécé ne sajnáljuk a fertőtlenítő szereket. A kozmetikai holmikat is töröljük át fertőtlenítőszeres kendővel.

A konyhában ne használjunk rongyot, hanem szivacsot vagy kefét, vágódeszkának is  jobb az üvegfelület, vagy nagyon alaposan súroljuk a hagyományos deszkát.

Lakatos Tibor, az operatív törzs munkatársa elmondta, folyik a kórházak védőeszközzel való ellátása, ma 32 kórházba juttatnak el eszközöket, amikkel az eddig kialakított egyhetes készletet feltölthetik. Az alapellátásban dolgozók 520 ezer sebészi maszkot kapnak.

A kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • Aki dolgozni jár és fokozott kockázatú emberrel él közös háztartásban, különösen ügyeljen a higiéniára. Utcai ruháját cserélje le hazaérve, zuhanyozzon öltözzön át, használati tárgyait kezelje külön.
  • Az otthonlét hosszabbodásával és a jó idővel párhuzamosan egyre szaporodnak azok az esetek, amikor megszegik a kijárási korlátozásokat.
  • Otthoni használatra nem készül gyorsteszt.
  • Idősotthoni lakos a kórházi tartózkodása után csak negatív laborteszttel mehet vissza az otthonba.
  • A börtönökben sem megerősített, sem gyanús eset nincs.
  • A Kínából érkező egyéni védőfelszerelések, maszkok minőségét firtató kérdésre a tisztifőorvos azt mondta, ezeknek az egyéni védőfelszereléseknek a minősége nagyon különböző, a minőséget a gyártó garantálja, a kibocsátott minőségi bizonyítványt fel kell tüntetni a terméken. Ha az egyéni védőfelszerelés CE jelzéssel van ellátva, az azt jelent, hogy az EU-ba behozható, átesett minőségi ellenőrzésen és az EU-n belül szabadon közlekedhet, ha ilyen jelzés nincs, akkor semmilyen biztosíték nincs, hogy ez bármilyen minősítésen esett át.

Csütörtök reggelre újabb 85 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főnél igazolták a fertőzést hazánkban. Az elmúlt 24 órában újabb 8 beteg, többségében idős emberek (egyikük 48 éves) haltak bele a betegségbe. Ezzel 66 főre emelkedett a járvány halálos áldozatainak elhunytak száma. A kórházakból 96-an távoztak gyógyultan.

Hatósági házi karanténban több mint 16 ezren vannak jelenleg, az elvégzett tesztek száma csaknem 28 ezer.