Müller Cecília: a Pesti úti idősotthonban több mint 100-an megfertőzödtek

A Pesti úti idősotthonban folyó járványügyi vizsgálat már több mint 110 fertőzöttet talált - kezdte az operatív törzs napi tájékoztatóját Müller Cecília tisztifőorvos, aki mint elmondta, ezt a megdöbbentő hírt a tájékoztató megkezdése előtti percekben kapta meg. Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, arra készülnke, hogy május 4-én kezdőnek az idei írásbeli érettségi vizsgák, az előrehozott és a szintemelő vizsgákat törlik, aki idén nem felvételizik, nem kell érettségiznie. Az akciócsoport javaslatáról jövő héten a dönt a kormány.
Szepesi Anita, 2020. április 9. csütörtök, 11:29
Fotó: hirado.hu

Cikkünk folyamatosan frissül...

Csak írásbeli érettségi vizsgát javasol a kormánynak az akciócsoport. Törölni kell az előrehozott és a szintemelő vizsgákat, ez 30 ezerrel kevesebb, összesen 73 ezer írásbeli jelent majd. Aki nem felvételizik idén, annak nem kötelező érettségiznie, neki azt javasolják, halassza jövőre a vizsgát - jelentett be az operatív törzs mai tájékoztatóján Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Maruzsa szerint  valamennyi írásbeli vizsga 14 nap alatt lebonyolítható, de kulcskérdés az időzítés. A vizsgát előrébb hozni nem lehet, hiszen akkor sérülne a felkészülésre álló idő, túl messzire tolni sem lehet az érettségit, hiszem mind a a köznevelésben, mind a felsőoktatásban és a szakképzésben is szeptemberi tanévkezdésre számítanak.

A jelenlegi járványhelyzetben az akciócsoport az érettségi vizsgák május 4-i kezdésére készül. Kormánydöntés az ügyben jövő héten várható - mondta az államtitkár.

Ez a helyzet a Pesti úti idősotthonban

Müller Cecília tisztifőorvos a Pesti úti idősotthonban folytatott járványügyi vizsgálat eredményeivel kezdte beszámolóját. Mint fogalmazott, a tájékoztató előtti percekben kapta hírt, hogy az otthonbeli mintákon lefolytatott éjjeli laborvizsgálatok már több mint 100 esetben igazolták a fertőzést. A hír kapcsán Müller Cecília ismét az intézményt fenntartó Fővárosi Önkormányzat óriási felelősségéről, és a fokozott figyelem szükségességéről beszélt.

Munkatársai napok óta a helyszínen vannak és a szűrés mellett a hiányosságok feltárásával foglalkoznak. A járvány terjedését megakadályozó feltételeket természetesen a fenntartónak kell megteremtenie és az elrendelt szabályokat mindenkinek kötelessége betartani - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

58 beteg van lélegeztetőgépen

Már 5 főt vettek le a lélegeztetőgépről, 3-an a László kórházban gyógyulnak, ők már az intenzív osztály is elhagyhatták. Összesen 58 beteg van lélegeztetőgépen, több intézményben.

A Pesti úti idősek otthonából származó hírek után, a következő napokban a kormányhivatalokon keresztül több 2 millió sebészi maszkot és 300 ezer kesztyűt juttatnak el a bentlakásos intézményekbe.

Müller Cecília a Rózsa utcai otthont is említette, ahol 10 alatti, de több fős megbetegedésekről tud, ezen kívül egy-egy eset forul elő más intézményekben.

Hipózzunk

A húsvéti készülődés kapcsán a tisztifőorvos azt tanácsolta, a lakásban ahol lehet, bátran használjuk a hipót, ahol nem, ott fertőtlenítő kendős letörlést ajánlott. A takarításhoz viseljünk maszkot, használat után dobjuk ki a szivacsot, rongyot. A legérzékenyebb területeken, fürdő, vécé ne sajnáljuk a fertőtlenítő szereket. A kozmetikai holmikat is töröljük át fertőtlenítőszeres kendővel.

A konyhában ne használjunk rongyot, hanem szivacsot vagy kefét, vágódeszkának is  jobb az üvegfelület, vagy nagyon alaposan súroljuk a hagyományos deszkát.

Lakatos Tibor, az operatív törzs munkatársa elmondta, folyik a kórházak védőeszközzel való ellátása, ma 32 kórházba juttatnak el eszközöket, amikkel az eddig kialakított egyhetes készletet feltölthetik. Az alapellátásban dolgozók 520 ezer sebészi maszkot kapnak.

A kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • Aki dolgozni jár és fokozott kockázatú emberrel él közös háztartásban, különösen ügyeljen a higiéniára. Utcai ruháját cserélje le hazaérve, zuhanyozzon öltözzön át, használati tárgyait kezelje külön.
  • Az otthonlét hosszabbodásával és a jó idővel párhuzamosan egyre szaporodnak azok az esetek, amikor megszegik a kijárási korlátozásokat.
  • Otthoni használatra nem készül gyorsteszt.
  • Idősotthoni lakos a kórházi tartózkodása után csak negatív laborteszttel mehet vissza az otthonba.
  • A börtönökben sem megerősített, sem gyanús eset nincs.
  • A Kínából érkező egyéni védőfelszerelések, maszkok minőségét firtató kérdésre a tisztifőorvos azt mondta, ezeknek az egyéni védőfelszereléseknek a minősége nagyon különböző, a minőséget a gyártó garantálja, a kibocsátott minőségi bizonyítványt fel kell tüntetni a terméken. Ha az egyéni védőfelszerelés CE jelzéssel van ellátva, az azt jelent, hogy az EU-ba behozható, átesett minőségi ellenőrzésen és az EU-n belül szabadon közlekedhet, ha ilyen jelzés nincs, akkor semmilyen biztosíték nincs, hogy ez bármilyen minősítésen esett át.
Csütörtök reggelre újabb 85 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 980 főnél igazolták a fertőzést hazánkban. Az elmúlt 24 órában újabb 8 beteg, többségében idős emberek (egyikük 48 éves) haltak bele a betegségbe. Ezzel 66 főre emelkedett a járvány halálos áldozatainak elhunytak száma. A kórházakból 96-an távoztak gyógyultan.

Hatósági házi karanténban több mint 16 ezren vannak jelenleg, az elvégzett tesztek száma csaknem 28 ezer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.04.13 15:12

@rigolya:
Csinálhatnak amit akarnak okosék, a vírus terjed, amíg át nem megy a fogékonyakon. Felesleges erőlködni pofázni laposított görbéről.
Hisztéria!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.13 14:58

@tegnaputan: Volt orvos az öregek otthonában...

Különben ez hogy fordulhatott volna elő:
https://hvg.hu/itthon/20200413_Koronavirusgyanu_miatt_karantenba_kerult_a_Pesti_uti_idosotthon_orvosa

???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

halacska40, 2020.04.12 14:23

@rigolya: Ez a tegnapután nevű faxi azt hiszi,ha 5 percet olvasgat valamiről,akkor már ért is hozzá. Ilyenek ezek a bozgorok. Ha tudnak valamiről mondani 2 mondatot,akkor már professzornak képzelik magukat:)) De a témában a lényeget máig nem sikerült megértenie. Bemásolgat minden hülyeséget:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.12 13:32

És milyen kedves: "A fővárosi kormányhivatal vezetője szerint viszont szakmailag nem indokolt a beteg tesztelése, ha másik intézménybe küldik őket."

Bruhauhahhahahhahahhahahhahahaaaa!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.04.12 13:30

@tegnaputan: Kormányoldali hivatal véleménye:

"A hivatal azt állapította meg: az intézmény megfelelően biztosította a lakók számára a szobakarantént."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html