Újabb egyéni védőfelszerelések érkeztek, tegnap két jelentős szállítmány jött, benne 10 millió sebészeti szájmaszk, 900 liter fertőtlenítő folyadék és 24600 izolációs köpeny - kezdte az operatív törzs mai tájékoztatóját Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs munkatársa.

Idegenrendészeti eljárásban holnap 11 iráni állampolgárt utasítanak ki az országól, 8-an önként, 3-an  hatósági kitoloncolással szállnak repülőre. Április 23-án további 3 fő iráni állampolgár hagyja el az országot. Ők azok az iráni állampolgárok, akik kirívóan közösségellenes magatartást tanúsítottak a járvány kezdetén - mondta Kiss Róbert.

Nem hirtelen jött a kórházak kiürítése

A kórházi ágyak kiürítése a felkészülési terv jegyében történik - kezdte tájékoztatóját Müller Cecília tisztifőorvos. Ez nem hirtelen intézkedés, hetek óta említjük, hogy folyamatos, kiegészülő felkészülés zajlik a kórházakban, több ütemben, annak érdekében, hogy a szükséges ágyszám, kapacitás, egészségügyi személyzet, lélegeztetőgép és minden szükséges eszköz rendelkezésre álljon, ha nagyszámú megbetegedés lépne fel - fogalmazott Müller Cecília.

Egyelőre a járvány kezelése hetek óta megfelelőnek tűnik, próbáljuk a járványgörbét laposítani, de bármikor lehet egyszerre nagyszámú megbetegedés, a járvány már csak ilyen - tette hozzá.

Az ágyak felszabadítása megkezdődött, Kásler miniszter az rendelte el, hogy a 60 százalékos ágyfelszabadításból 50 százaléknak április 19-ig rendelkezésre kell állniuk, és megszabta a kiürített ágyak összetételét is - mondta Müller Cecília.

A tisztifőorvos szerint körül kell nézni Európában, hogy hogyan szakadt rá az ellátórendszerre a rengeteg beteg, akik a folyosókon és csarnokokban fekszenek. Ezt kellene elkerülni, ezért kér és vár megértést a tisztifőorvos a kórházaktól és azoktól az emberektől, akiknek a hozzátartozóit most haza kell küldeni. Számukra segítségként a házi szociális ápolást, az otthoni szakápolási rendszer igénybevételét ajánlotta.

Müller Cecília arra is felhívta figyelmet, hogy ha egy megyén belül több intézmény van, akkor a profiljuknak és a helyi sajátosságoknak megfelelően közösen összeállíthatják a szükséges ágyak számát, de ehhez előzetes hozzájárulásra van szükség.

A hazabocsátás orvosszakmai döntés kell, hogy legyen, ha a kezelőorvos önállóan nem tud, vagy nem szeretne dönteni, konzíliumot hívhat össze, több szakmából. A tisztifőorvos szerint senki nem kerülhet úgy haza, hogy később bármilyen egészségkárosodása származzon belőle.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • A járvány tetőzése után olyan ütemű lesz az új fertőződések számának csökkenése, mint ahogy előtte a növekedésé  volt.
  • Gyógyult betegek minden korosztályból kikerülnek.
  • A halálozási mutatóink nem haladják meg az átlagot, az EU-s ország közül az alsó harmadban található a magyar  mutató.
  • Nem csak a lélegeztetésre szorulókat kezelik kórházban. Mások is kapnak gyógyszeres kezelést a komolyabb tüneteikre.
  • Nem fordulhat elő, hogy a járványra való tekintettel életmentő, vagy sürgős beavatkozások elmaradnak. Ha mégis így lenne, az intézményvezetőhöz, a betegjogi képviselőhöz, vagy a népegészségügyi központhoz lehet fordulni.
  • Nem állt le a véradás az országban.

Az elmúlt 24 órában 1579 főre nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma és elhunyt 12 beteg. Ezzel 134 főre emelkedett az elhunytak száma és 192-en már gyógyultan távoztak a kórházból.

A Pesti úti idős otthonban a fertőzöttek száma 212 és az elhunytak száma 13 főre nőtt.