Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Cikkünk folyamatosan frissül....

Az elmúlt 24 órában elhunyt betegek mindegyike idős volt és krónikus megbetegedéssel küzdött - mondta a tisztifőorvos. Kórházban jelenleg 825 koronavírusos beteget ápolnak, 63-an vannak lélegeztetőgépen. Az aktív esetek száma szerda reggelre 1598-ra, a gyógyultak száma 295-re nőtt. A kijelölt laborok 0-24 órában dolgoznak, ma már 52702 igazolt labor vizsgálatot végeztek.

A Pesti út idősotthonban 284  főnél igazolták a fertőzést, az elhunytak száma 28.

Országszerte készül egészségügy az ágykapacitás növelésére, a tegnapi jelentések szerint az 50 százalékos ágyfelszabadítás teljeskörűen megtörtént. A tisztifőorvos szerint a jelentésekből kiderül, hogy valójában kevés helyről kellett ténylegesen beteget hazaküldeni, miután az ágyak kihasználtsága 60-70 százalékos volt. Ha mégis sor került rá,  csakis orvosszakmai döntés képezhette a kórházi elbocsátás alapját - fogalmazott Müller Cecília.

Szerinte nem küldhető haza senki, akit valamilyen egészségkárosodás érne emiatt. Ez egy alaptétel - mondta.

A személyes találkozások csökkentése érdekében a háziorvosok továbbra is részben nyújtanak segítséget a rendelőben, a rendelés, rendelkezésre állási idejük másik részében folyamatosan konzultációt biztosítanak - mondta a tisztifőorvos, arra hozva példát, hogy ez módszer nagyon jól működik, hiszen kapott már olyan beszámolót, mely szerint a háziorvos és a szakorvos konzultációja után kapta meg a beteg a legoptimálisabb ellátást, azaz került be a kórházba.

Müller Cecília a krónikus betegeket arra figyelmeztette, most fokozottan ügyeljenek alapbetegségeik karbantartására, a megfelelő gyógyszerek szedésére és a diéta tartására, az allergiások pedig az őket érzékenyen érintő pollenek szórása előtt már két héttel készüljenek fel. A virágzási rendhez útmutatót találnak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) honlapján.

A gazdaság újraindulása érdekében is szükség van a foglakozási egészségügyi szűrésekre, ezért a foglalkozási egészségügyi orvosok továbbra is tegyenek eleget a feladataiknak, az előzetes orvosi vizsgálatokat minden esetben el kell végezni - hangsúlyozta a tisztifőorvos.

Kérdésekre válaszolva elmondta:

  • a primőrök, zöldségek, gyümölcsök többszöri, folyóvizes mosás után fogyaszthatóak,
  • a vírus bőrön keresztül nem fertőz,
  • a maszkot csak szabályosan érdemes viselni, a száj és az orr eltakarásával, húzkodni, alányúlni nem szabad, és legyen fent folyamatosan
  • a bőrön keresztül a vírus nem tud áthatolni, a rövidebb, nyári ruhák nem jelentenek kockázatot,
  • a gyógyultak számára ha szükséges., a kezelőorvos javasol utókezelést,
  • a kórházi kezelés akár több hét is lehet,
  • ha a gyógyult környezetében fertőzött van, aki szoros kontaktnak minősül, akkor a gyógyult személy számára újra  kötelező a 14 napos karantén, mivel nem tudni, hogy a fertőzés átvészelése mennyire ad védettséget,
  • a Pesti úti otthonban jelenleg is zajlik a közigazgatási eljárás, ennek a végeztével lehet majd megmondani, meddig nem állt rendelkezésre orvos az intézményben.
  • elképzelhető, hogy lesz második hulláma járványnak, ami lehet, hogy enyhébb lesz az elsőnél, azért, mert ha sok ember átesik a fertőzésen, a vírus veszíthet a fertőzőképességéből, vagy szezonálisan fog újra felbukkanni, az influenzához hasonlóan, de jelenleginél kevésbé veszélyes formában és az is lehet, hogy beépül az általános kórokozók közé, mint a már ismert koronavírusok.

Schanda Tamás Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese felvételikről elmondta, a felvételi eljárás szigorú egészségügyi, biztonsági szabályok betartása mellett folytatódik. A napokban egy újabb szakasz kezdődött el: felvi.hu-n elérhető lesz az ügyintézési felület, ahol módosítani lehet adatokat, pótolni elmaradt dokumentumokat. Fontos, hogy mindenki alaposan nézze át a folyamatot - hangsúlyozta Schanda Tamás.

A szakképzésben tanulók szakmai vizsgáiról az ITM  javaslatokat nyújtott be a kormánynak. A javaslat szerint a vizsgáknak az írásbeli része legyen meg most, a gyakorlati vizsgákat lehetőség szerint májusban tartsák meg. Ne legyenek szóbelik, illetve a vizsgákat csak kis létszámban lehet megtartani.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2168 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 225 főre emelkedett az elhunytak száma, 295-en pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 825 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára. A Pesti úti idősotthonban az eddigi adatok szerint 284 gondozott fertőzött és 28 elhunyt.