Az elmúlt 24 órában elhunyt 121 fővel nőtt a laborvizsgálattal igazolt fertőzöttek száma, tehát nem vagyunk a járvány végén, napról napra emelkedő a tendencia - fogalmazott Müller Cecília. Az újabb 14 elhunyt betegről annyit mondott, idős voltak, illetve krónikus bajokkal küzdöttek. Jelenleg 850 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen. Jó hír, hogy számos  beteg lekerült a lélegeztetőgépről.

A vírus örökítőanyagát kimutató vizsgálatból a kijelölt laborok 55390 tesztet végeztek el.

Folytatódik az idősotthonok ellenőrzése és fertőtlenítése, a munkát a nagy létszámú otthonokban kezdik, illetve ott, ahol már volt fertőzött.

A tisztifőorvos elmondta, a járvány kezdete óta óriás mértékben megnőtt a fertőtlenítőszerek iránti igény, nagyon sok cég állt rá ezek gyártására, eddig 70 ideiglenes engedélyt adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. A lakosság számára a szerek címkéje az irányadó, ezen a vírusölő, vagy virucid feliratot kell keresni. Felületfertőtlenítésre megfelelő a hipó is - erősítette meg korábbi kijelentését Müller Cecília, hozzátéve, hogy a többszöri, alapos, szappanos kézmosást semmi sem helyettesíti.

Kérdésere válaszolva elmondta, nagyon sok egyéni védőeszközre van szükség az egészségügyben, a szociális intézményekben és rendvédelmi szerveknél is. Csak az egészségügyben több száz ezer egyéni védőeszközt használnak el hetente.

Megerősítette, valamennyi krónikus betegségnél súlyosabb formában zajlódhat le a betegség.

Az anyák napjával kapcsolatban azt tanácsolta, mivel nem bizonyított a vírus tárgyakkal közte a virágcsokorral való terjedése, nyugodtan lehet virágot adni az anyáknak, nagymamáknak.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa megerősítette, május 3-ig maradnak a jelenlegi magatartási szabályok, amit az addigi hétvégén a helyi önkormányzatok tovább szigoríthatnak.