A laboratóriumi mintavételek száma 65625-re nőtt.  A halálozások száma a magas kockázati csoportoknak megfelelően, a megbetegedettek számához igazodik. A 280 elhunytból 261 volt 61 évesnél idősebb, az 51-60 éves korosztályba 11 fő tartozott, 6 beteg halt meg a 41-50 közötti korosztályból, és 2 beteg a 31-40 éves korosztályból.

A tisztifőorvos elmondta, egyértelmű hogy a fertőzések továbbra is zárt közösségekben terjednek, elsősorban az idősotthonokban, illetve azokban a kórházakban,  ahol  az új koronavírusos betegeket ápolják, ezért rendkívül fontosnak nevezte, hogy ezekben az intézményekben az egyéni védőfelszerelések használata, főként a helyes használata is nagy hangsúlyt kapjon.

A tisztifőorvos hétfőn a maszkokról tartott részletes beszámolót. Eszerint a sebészi maszk funkciója, hogy az operálótól megvédje a beteget, ha azt orvos eltüsszentené magát. A speciális, FFP2/3 maszkoknál fordított az irány, ezek a viselőjüket védik meg a kívülről jövő kórokozóktól. Jó zárnak, illeszkednek az archoz, hogy a belégzésnél csak szűr levegő jusson be, kilégzésnél viszont nincs szűrőhatás, ezért betegeknek tilos ilyet hordaniuk. Ezt a típusú maszkot csaj az egészségesek hordják az egészségügyben.

Müller Cecília szerin nagyon kevés a bizonyíték arra, hogy a saját készítésű maszknak mekkora hatékonysága a fertőzés terjedésének megakadályozásában. Szerinte a legfontosabb az, hogy aki beteg, ne menjen sehova, ha magát szeretné megvédeni, akkor pedig ügyeljen a helyes használatra. Csak tiszta kézzel nyúljon hozzá, és egyszeri használat után magas hőfokon - legalább 60 fokon - mossa ki.

Kérdésekre adott válaszaiból kiderült még:

  • A járvány tetőzése után nem lehet tudni, meddig tart majd az az időszak, amikor már nem nő tovább a megbetegedettek száma, de még nem is csökken, ez az úgynevezett plató. Ez alatt az idő alatt egy beteg egy másiknak tudja átadni a fertőzést.
  • Egy veseelégtelenségben szenvedő beteg már kapott vérplazma kezelést, reménykeltő az állapota. Tervezik, hogy másokat is bevonnak a vérplazma kezelésbe, ezért kérik, hogy azok a gyógyultak, akiknek jó az egészségi állapota és hajlandóak vérplazmát adni, jelentkezzenek.
  • Az összes fertőzött 13 százaléka egészségügyi dogozó.
  • 25 idősotthonban ütötte fel a fejért a vírus, ennek következtében 64-en hunytak el.
  • Három hajléktalanszállón is megjelent a koronavírus. A hajléktalanokat igyekeznek kórházban ápolni, mert hajlamosak arra, hogy eltűnjenek. A hajléktalanok körében is végeznek kontaktkutatást, ami nem egyszerű.

Kiss Róbert alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, ma 7 teherszállító repülő hoz 17 tonna kesztyűt, 16 tonna sebészi szájmaszkot és több tonna más egyéni védőfelszerelést Budapestre.

Az elmúlt hétvégén mintegy 3600 esetben szegték meg a kijárási korlátozásokkal kapcsolatot magatartási szabályokat.