Operatív törzs: a fertőzés gócai továbbra is a zárt közösségek

Összesen 18 darab, legalább 200 főt ápoló idősotthon van az országban, ahova intézményparancsnokként kórházparancsnokokat nevezhetnek ki, akik a járványügyi előírások betartását és az egészségügyi készletek felhasználását ellenőrizhetik. A fertőzés gócai továbbra is az idősotthonok, a covidos betegeket kezelő kórházak, zárt közösségek. Jelenleg 998 koronavírusos beteget kezelnek kórházban, lélegeztetőgépen 54-en vannak - hangzott el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján.
Szepesi Anita, 2020. április 30. csütörtök, 11:50
Fotó: hirado.hu

Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok elmondta, ma lépett hatályba a kórházparancsnokokról és az egészségügyi készletekről szóló jogszabálymódosítás. Ennek lényege, hogy lehetőség van a 200 főnél több gondozottat ápoló idősotthonok élére kórházparancsnokként, intézményparancsnokot kinevezni. Erre az egészségügyért felelős miniszter tehet javaslatot, és az operatív törzs vezetője, a belügyminiszter dönt.

A tegnapi felmérés szerint 18 ilyen intézmény van, ebből önkormányzati fenntartású 8, a központi költségvetés alá tartozik 5, 3 egyházi és 2 magánintézmény. A parancsnokoknak lehetőségük van a járványügyi szabályok és az egészségügyi készletek védelmére vonatkozó előírások betartását ellenőrizni.

Az intézmények fenntartóinak felelősségét nem veszik át. A munkájuk azonnal megkezdik, ahogy a belügyminiszter dönt róluk.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a járvány friss számait megerősítve elmondta, 2775 a fertőzöttek száma, közülük 1743-an (62 százalék) budapestiek vagy Pest megyeiek. A 312 haláleset területi megoszlása is ugyanilyen.

Eddig mintegy 73 ezer tesztet végeztek el.

A fertőzés gócai az idősotthonok, zárt közösségek és covidos betegek kezelő kórházak. A járványgörbe kiegyenlítődni látszik, de a járvány nem zajlott le - fogalmazott Müller Cecília. A védekezés második szakaszába léptünk, az egészségügy felkészült a fertőzöttek ellátására. A lazítás következtében megnőhet a fertőzöttek száma - figyelmeztetett a tisztifőorvos.

Jelenleg kórházban 998 beteget ápolnak, lélegeztetőgépen 54-en vannak.

Zajlik az oktatás, 1900 civilt képeztek ki segédápolónak. Az egészségügyből 23 ezren jelentkeztek képzésre, több mint 5 ezer orvos és 15,5 ezer ápoló és orvostanhallgató. Eddig 18 ezren tettek sikeres záróvizsgát.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • Minden pozitív személyről van nyilvántartás, Az operatív törzsnek nincs tudomása olyan koronavírusos betegről, aki otthon halt meg.
  • Zajlik az idősotthonok ellenőrzése, a héten már a 100 fő alattiakat vizsgálják, előzetes eredmény jövő hét végén várható.
  • A fertőző betegek temetését jogszabály írja elő. Fokozott óvatosságra van szükség, de lehet koporsós, vagy hamvasztásos is a temetés, illetve az elhunyt végakaratának megfelelő. Koronavírusos elhunytra nincs külön jogszabály.
  • A tatabányai kórházban lefolytatták a járványügyi vizsgálatot, ismert a fertőzöttek száma. Elrendelték az egészségügyi dolgozók vizsgálatát, erre minden hetedik napon kerül sor.
  • Az egészségügyi dolgozóknak továbbra is a 13 százaléka fertőzött. (Ez a mai adatok szerint 360 fő).

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.04.30 16:10

Sorakozó, nyuggerkéim! Vííí-gyáázzz!!! Majd én tanítok nektek egy kis fegyelmet, kriptaszökevények! Halljam, rozzant nyuggerkém, mi a mai munkaterved! Hogy mii?? Haptákba ha velem beszélsz, tata! Húsz fekvőtámasz, mars!!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html