Megtiltották a koronavírus-betegek gyógyításához használt gyógyszeralapanyag kivitelét

A Covid-betegek gyógyításához szükséges gyógyszeralapanyag, a hydroxychloroquine-sulfat Magyarországról való kivitele gyógyszerellátási zavarokat idézhet elő, ezért a kormány hat hónapra a hatóanyag és az abból készült gyógyszerek kereskedelmi forgalmára kiviteli tilalmat rendelt el - közölte honlapján az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI).
Szepesi Anita, 2020. március 25. szerda, 16:25
Fotó: Reuters - Képünk illusztráció

A határozat ellen közigazgatási eljárás keretében fellebbezésnek helye nincs - írja honlapján az OGYÉI. Ezt az alapanyagot olyan gyógyszer előállítására használják, amelyet a koronavírus-betegek kezelése során is alkalmaznak már több országban is.

A szert a hazai patikák Delagil néven forgalmazzák, ám a járvány kezdete óta megnőtt iránta a kereslet, Magyarországon hetek óta hiánycikk - írta a Népszava. A hatóanyagból por formájú szert tudnak készíteni a gyógyszertárak, s a lap úgy tudja, van olyan patika, amely már rendelt is az exporttilalom alá vont hatóanyagból.

A szer hatóanyaga azitromicinnel (AZI-sandoz) kombinálva eredményes lehet a koronavírus-fertőzött betegek kezelésében. Egy dél-koreai munkacsoport először február 13-án javasolta a hidroxiklorokint és a klórkinint a koronavírus betegség kísérleti kezelésére, szerintük a gyógyszer gátolja a vírus szaporodását.

HOZZÁSZÓLÁSOK