Koronavírus: védelem nélkül dolgoznak az egészségügyben (frissítés)

A kormánynak a jelenleginél sokkal komolyabb erőfeszítéseket kell tennie az orvosok, szakdolgozók megfelelő védőeszközzel való ellátása érdekében. A sebészeti maszk nem véd a fertőzéstől. A megfelelő védelmet nyújtó maszkból a kórházakban sincs elegendő. A koronavírus-járvány plusz költségei nem terhelhetők az amúgy is forráshiányos intézményekre - figyelmeztetett mai sajtótájékoztatóján a Magyar Orvosi Kamara (MOK).
Szepesi Anita, 2020. március 11. szerda, 11:33
Fotó: Getty Images

Az egészségügy ebben a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, s ugyanezt várja el a kormánytól, azaz biztosítsa a megfelelő védelmet nyújtó védőeszközöket az egészségügyi személyzetnek - mondta Kincses Gyula MOK elnök, kiemelve, hogy a sebészi maszk, amit a háziorvosok kaptak, csak a fertőzés továbbadását tudja megakadályozni, a fertőzés ellen nem nyújt védelmet.

Neuralgikus pont

A megfelelő védőeszköz biztosítása mellett arra is fel kell készülni, hogy a járvány egyfelől szükségszerűen bevételcsökkenést okoz a kórházakban a halasztható beavatkozások elmaradása miatt, ugyanakkor a járványügyi helyzet rengeteg plusz költséget is jelent, amit a kormányzatnak át kell vállalnia - hangsúlyozta Kincses.

Az ellátás másik neauralgikus pontja a személyzet hiánya, hiába van például elegendő lélegeztetőgép, ha hiányzik a hozzá megfelelő személyzet - fejtegette, ezért az az időszak különösen alkalmas rá, hogy a kormány biztosítsa a dolgozók itthon és pályán tartását szolgáló bért - fejtegette a MOK elnöke, hozzátéve, hogy most folynak a bértárgyalások, s kormányt a MOK bértábla javaslatának elfogadására kérik.

Kincses kiemelte, a járvány alatt a MOK semmilyen, a betegellátás folyamatosságát veszélyeztető akciót nem kezdeményez, ugyanakkor megkezdik az önként vállalt túlmunka felmondás letétbe helyezésének szervezését.

Maszkhiány a rendelőkben és a kórházakban

A háziorvosok számára nem csak az jelent fokozott kockázatot a koronavírusos időszakban, hogy a megkapott 50 sebészeti maszk nem biztosítja a védelmüket, hanem a korfájuk miatt is különösen veszélyeztetettek, 50 százalékuk a 60 feletti korosztályba tartozik, de a biológiai koruk még ennél is több a túlterheltségük miatt - tette hozzá Lénárd Rita MOK alelnök. A kórházi látogatási tilalom pedig a szakdolgozókra ró a korábbinál sokkal nagyobb terhet.

Lénárd Rita a lakossági tájékoztatás hiányára is felhívta a figyelmet, szerinte a kormánynak erre is sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani, tömegközlekedési eszközökön, megállókban ki kellene helyezni ismertetőket.

Az orvoskar derékhadának távozása keltette szakemberhiány miatt eddig is nagyon bizonytalan volt a betegellátás és veszélyeztetett a betegbiztonság, most pedig az idős, rengeteg túlórával túlterhelt kollégákat kell a frontvonalba küldeni - fogalmazott az alelnök.

Már eddig is hatalmas hiánnyal működött a rendszer, különösen a sürgősségi és aneszteziológiai területen - erősítette meg Svéd Tamás, MOK titkár, aki szerint ha nem sikerül eléggé lelassítani a járványt, akkor nem gépek, hanem a személyzet hiánya miatt nem fognak tudni helytállni a túlterhelt szakemberek.

Betegbiztonságot veszélyeztet a szakemberhiány

Álmos Péter alelnök a munkaerőhiány okait fejtegetve elmondta, egy két hete végzett felmérés szerint a most végzők 30 százaléka gondolkodik abban, hogy elhagyja az országot. A szerkezeti problémák, a bérezés és a hálapénz okozza a legnagyobb bajt, ma, aki kezdőként beáll a rendszerbe, nettó 900 forint, szakorvosként pedig nettó 1700 forint az órabére. Ezért dolgoznak párhuzamos állásokban az orvosok, ami miatt kimerültek, és halmozottan küzdenek rákkal, családi problémákkal, mindez súlyos  betegbiztonsági kérdéseket vet fel.

Ezért javasolja a MOK a kezdőknek 2400 forintos, a fiatal szakorvosoknak  4100 forintos nettó órabéreket. Ha sikerült elfogadtatni ezt a bértáblát, akkor a hálapénz egy év múlva kivezethető a rendszerből, az orvosokat vissza lehetne hívni, a végzősök 95 százaléka pedig itthon képzelné el  jövőjét - álltja a MOK elnöksége. Javaslatukhoz - a járványhelyzet elmúltával - a társadalom támogatását is kérik. Ha a kormány ebben nem lesz partner, a járvány elmúltával élesítik az önkéntes túlmunka felmondásokat.

A betegek érdekében összefogásra van szükség, hangsúlyozta Kincses Gyula, hozzátéve, hogy a kormánynak a feltételek biztosításában,  van szerepe.

A megfelelő védőeszközök hiánya globális probléma, épp ezért a beszerzését nem lehet az orvosokra terhelni, a kormánynak kell fokozott erőfeszítéseket tenni, illetve az ellátást koncentrálni, hogy koronavírus ellátóhelyeken álljon rendelkezésre a szükséges mennyiség. Jelenleg ugyanis noha az érintett kórházakban rendelkezésre áll az FFP3-as maszk, de nem elegendő mennyiségben, ha tömegesen jelennek meg a betegek, ezek néhány óra alatt elfogynak. (Az FFP3-as maszk mindössze 4 órás védelmet biztosít). De van olyan osztály is ahol mindössze egyetlen, vagy egy maszk sem érhető el - derült ki a kérdésekre adott válaszokból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Józsi2222, 2020.03.12 16:44

@Fricibacsi3: szerda 15 49
Kár, hogy megragasz a felületen.
A mondandó tartalma már nem jut a kobakodba.
Én nyugodtan pozitívan értekelem akármelyik kommentelő sorait, azokét is ugyanúgy, akiket éppen előzőleg neveztem nem 100-asnak.
Az amit mond a lényeg.
Persze csak annak, akinek elegendő neuronja van hozzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.03.12 11:18

@lauda: Semmi gondom a felújítással,de miért kellet várni vele 2 évet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.03.12 10:39

@Sancho12: tudod nem mindegy szar van a palacsintában , avagy palacsinta van a szarban . De mi a gondod azzal , ha felújítanak egy vagy több kórházat !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2020.03.11 16:37

@Fricibacsi3:
Ettol meg lehet igaza. Sot igaza van. Sajnos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.03.11 15:49

KINCSES GYULA MOK ELNŐK Gyurcsány államtitkára volt és közreműködött a kórházak bezárásába.

Most Gyurcsány pártfeladatot adott neki hogy riogasson és hülyeségeket beszéljen

Épp olyan mint Mellár 2011-ben amikor kijelentette hogy az IMF hitelnek nincs alternatívája mert csődbe megy az ország
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html