Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a koronavírusos betegek tüneteit enyhítő kísérleti vérplazmaterápia kidolgozását és alkalmazását támogatja. A projekten dolgozó vállalati-egyetemi kutatócsoport akár már a héten elkezdheti beadni a szérumot. Ehhez először a betegségen már átesett önkénteseket keresnek.

A Covid-19 betegség kapcsán kutatók arra jutottak, hogy a halálesetekért nagy arányban a szervezet túlintenzív immunválasza lehet a felelős. A citokin-vihar nevű jelenséget viszont az eddigi ismeretek alapján fékezhető egészséges szérum hozzáadásával. Ha a szérumot a fertőzésből kigyógyult ember adományozza, a vér magas ellenanyag szintje miatt a kezelés még hatásosabb lehet.

Lacza Zsombor, a Testnevelési Egyetem tudományos rektorhelyettese, az OrthoSera ügyvezetője vezeti a kutatást. A nemzetközi szinten is aktív magyar tulajdonú cég innovatív vérszérum terápiákat fejleszt, hagyományos célterülete az ízületi regeneráció és a csontpótlás. A tárca támogatása tette lehetővé a vállalkozás számára, hogy kutatási és gyártási kapacitásait teljes egészében a vírusellenes szérumterápia létrehozásában hasznosítsa. A kutatócsoport a Semmelweis Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetem virológiai központjával együtt fejlesztette ki a már engedéllyel is rendelkező szérumot, amelynek beadása a héten megkezdődhet.

A kutatók fő partnere az ellenszérum előállításában a Kedplasma Magyarország és az Országos Vérellátó Szolgálat, a betegek kezelése pedig a Semmelweis Egyetem segítségével valósulhat meg. A szérumterápia legfontosabb eleme, hogy minél több olyan embert találjon a kutatócsoport, akik már átestek a vírusfertőzésen, és hivatalosan is gyógyultnak tekinthetőek, így védettek a másokra veszélyes koronavírus ellen. A projekt az eddigi 40 jelentkező mellé ezért újabb gyógyultakat is keres, akik szívesen megosztják védettségüket a legyengült állapotban lévő súlyos betegekkel.

Nem magyar ötlet

Egészségügyi és ipari intézmények egész koalíciója állt össze annak érdekében, hogy támogassa az amerikai Mayo Clinic koronavírus-kezelési módszerének minél gyorsabb elterjesztését. A nonprofit gyógyító, oktató és kutató központ, amelynek több mint 60 ezer alkalmazottja van és 12 milliárd dollár feletti éves árbevételt ér el már márciusban jelezte, hogy a vérplazma alapú kezelések hatásosak lehetnek a járvány megfékezésében, a betegek kezelésében.

Ezt a kezelést először a száz évvel ezelőtti spanyolnátha-járvány idején alkalmazták.

Már védőoltást is tesztelnek

Hagyományos esetben évekig is eltarthatna egy védőoltás engedélyeztetése, de a koronavírus-járvány miatt szükség törvényt bont alapon az Egyesült Királyságban gyorsítottak az eljáráson. Oxfordi kutatók már a héten elkezdhetik a vakcina használatát embereken is, remélve, hogy így megfékezhető a SARS-CoV-2. vírus.

Kutatásuk alapja, hogy állatoknak adták be a vírust és kezdtek antitesteket keresni. Majd ezek módosított változatait adnák be embereknek - további részletekről a linkre kattintva olvashat.