Ekkora ütést kap Magyarország a járvány miatt - friss előrejelzés érkezett

A Bank of America elemzői szerint a magyar gazdaság lehet a legellenállóbb a közép-kelet európaiak közül a járvány hatásaival szemben, azonban az idei gazdasági növekedés így is recessziós lesz.
Lovas-Romváry András, 2020. március 21. szombat, 09:09
Fotó: Reuters - képünk illusztráció

A Bank of America elemzőinek becslése szerint idén mindössze 0,8 százalékkal nőhet majd a magyar gazdaság, a járvány kitörése előtt még 2,5 százalékos bővülést vártak. Ezzel az 1,7 százalékpontos előrejelzés csökkentéssel azonban még mindig Magyarország járt a legjobban, a régióban a legnagyobb visszaesést a korábban várthoz képest Románia fogja elszenvedni. Ott ugyanis korábban 2,3 százalékos bővüléssel számoltak, most azonban már 0,3 százalékos visszaesésre számítanak.

A folyamatos leállások, karanténintézkedések miatt a bank szakértői 1,7 százalékos visszaesésre számítanak az eurózónában, meg kell azonban jegyezni, hogy a Raiffeisen Bank elemzői ennél jóval nagyobb, a 4 százalékot is elérő GDP csökkenést vizionáltak a napokban, a Morgan Stanley és a Capital Economics szakértői ennél is drasztikusabb visszaesést tartottak alapesetben valószínűnek.

Megjegyzik, a régió jegybankjai is sokat tettek eddig a kedvezőtlen hatások tompítása érdekében a kamatcsökkentéseken túl is. A lengyel jegybank például kvantitatív lazításba kezdett, az MNB pedig likviditási fröccsel segítette az ország pénzügyi rendszerét. Úgy vélik, a monetáris politika részéről további lépések várhatók, s az irányadó kamat alsó szintjét Csehországban 0,75, Lengyelországban 0,5, Romániában 1 százalék körül érheti el, míg a magyar Bubor 0 közelébe eshet. Eközben a kormányok is hatalmas élénkítőcsomagokat jelentettek be, amelyek jellemzően a GDP 2-3 százalékának megfelelő összegekről szólnak.

A bank szakértői szerint azonban azonban az, hogy sikerül-e elkerülni egy gazdasági válságot elsősorban azon múlik, hogy jól kezelik-e az egészségügyi válsághelyzetet, lokálisan és globálisan egyaránt. E miatt a bank mostani előrejelzése nagy lefelé mutató kockázatokat tartalmaz, de van esély arra is, hogy a felvázoltnál enyhébb lesz a lefolyás.

A régió gazdaságainak erős belső fundamentumai a jelenlegi válsághelyzetben keveset segítenek. Ennek oka, hogy a Bank of America megítélése szerint a szóban forgó országok kormányai a járvány viszonylag korai fázisban döntöttek a helyi aktivitást erősen korlátozó intézkedések meghozataláról. Erre utal szerintük, hogy az iskolabezárásokat a kormányok még akkor rendelték el, amikor viszonylag alacsony, két számjegyű tartományban volt az esetszám (igaz, az elvégzett tesztek száma és az esetszám közötti összefüggést az elemzés nem vizsgálta). A rendkívüli intézkedésekre és a határok lezárására pedig már akkor sor került, amikor a regisztrált esetek száma nem nagyon lépte át a 100-at.

A Bank of America szerint annak, hogy a magyar gazdaságot érintheti a legkisebb mértékben a járvány okozta visszaesés több oka is van. Egyrészt a Fidesz-kormány eléggé elkötelezettnek tűnik abban, hogy az ország növekedése 2 százalékkal meghaladja az eurózóna átlagát, s ehhez egyelőre megfelelő eszköztárral is rendelkezik. Másrészt az elemzés kiadásakor a regisztrált esetek száma Magyarországon volt a legalacsonyabb a régióban.

A magyar gazdaság szerkezetéből is az következhet, hogy kevésbé lesz rá káros hatással a szociális és gazdasági tevékenységek drasztikus korlátozása. Az elemzők gazdasági ágazatokként megvizsgálták, hogy melyiket milyen mértékben érinti a járvány és azok mekkora mértékben járulnak hozzá az adott ország nemzeti össztermékéhez. Ez alapján úgy tűnik, hogy a magyar gazdaságban alacsonyabb a többihez képest a legerősebben érintett és részben érintett szektorok aránya. Nem nagy, néhány százalékpontnyi az eltérés, de ehhez jön még, hogy viszont a magyar gazdaságban a régió többi országához képest nagyobb a gyógyszeripar hozzájárulása a GDP-hez, amelyet viszont felpörget a jelenlegi helyzet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.03.21 19:24

Nem lesz itt növekedés, de máshol sem. Masszív recesszió lesz.
Ez emberek a fertőzéstől való félelem miatt visszafogják a fogyasztásukat. Bizonytalanok lesznek a munkahelyükkel kapcsolatban (főleg azoknál a szolgáltató szektoroknál amiket érint a vírus), ha pedig van komoly hitelük akkor ez még rátesz egy lapáttal (mert ugyan most van hitelfizetési moratórium), de a vírus évről-évre visszatér majd. Bizonytalanság pedig egy darabig ott marad a fejekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2020.03.21 14:58

@ittott: igen magammal beszélgetek,
hazudnak, mint a papok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ittott, 2020.03.21 14:57

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ilsi, 2020.03.21 12:47

CORONA-EFFEKT - 4 SZCENÁRIÓ - A világ a vírus után -Zukunftsinstitut Frankfurt Csúszkálás a kereszt-koordinátán:-föl-le: sikeres viszonyok vs sikertelen viszonyok -jobbra-balra: helyi vs globális (disconnected vs connected) Ebből, a lehető négy irányba fejlődésből, vezettük le a lehetséges össztársadalmi következményeket. Mind a 4 szcenáriónál az elvárt fordulatok szélsőségeit vázoljuk, melyek semmiképp sem "realisztikus" bemutatások, ám épp így segítenek orientálódni és a jövőbe mutató gondolkodásnak teret adni.
1. TELJES ELSZIGETELTSÉG: MINDENKI MINDENKI ELLEN
Kezdetben volt a shutdown - és a shutdown normalitássá vált. Normális, hogy a metróba lépéskor a csuklónkba ültetett chip-et leolvastatjuk vagy az első randevú előtt egymásnak megküldjük egészségi adatainkat. Normálissá lett külföldi utunk előtt engedélyt beszerezni; az EU-n kívülre még egy hosszadalmas vízumprocedúrát is végig kell csinálnunk. A világkereskedelem rég a múltté, egyes államok egymás közti kereskedelme biztosítja az alapellátást.
~ Üdvözöljük a Super-Safe-Society-ben! A társadalom ismét világosan mint nemzetállam definiálja magát. Mert biztonság csak akkor szavatolható, ha a biztonsági zónák határai pontosan meg vannak húzva. Ez áll az első helyen. Minden ember először önmagára gondol és az állam minden eszközzel megvédi polgárait - akkor is, ha mélyen lappangó félelmeket hoz felszínre vagy élelem-szűkösséget vezet be. Virágzik a feketepiac és a cserekereskedés.
~ De-urbanizálás: A vidék hatalmat nyer. Aki megteheti, kiköltözik a városból - ellátja önmagát és nagyokat kaszál, amikor a szegény városiakat ellátja élelemmel. A szingli élet, a kislakások és a co-living, a tömegközlekedési eszközök és a globális áruözön függővé tette a városi lakosságot. Az urbánus hipszterek szegények osztályává váltak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Sancho12, 2020.03.21 12:37

@Ballada: Pótolni kell a bukást valahogy.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html