A vizsgálat előtti kötelező tesztelés a megkeresett közel két tucat intézményből egyetlen helyen működött, ott másnap reggelre adtak volna időpontot PCR-tesztre ahhoz, hogy negatív eredmény birtokában a fül-orr-gégészetre jelentkezhessen a páciens - derül ki a portál beszámolójából. Ám az eredmény itt is 24-72 óra elteltével lenne meg - ekkor lehetne időpontért telefonálni a gégészetre, ahol értelemszerűen az akkori leterheltségtől függően adnak időpontot. Csakhogy ez esetben felvetődik, hogy van-e értelme a tesztnek, hiszen a rendelésig bőven megfertőződhet a páciens.

A portál kérdésére az Emmi sajtófőnöke azt írta, hogy  "egy negatív PCR-lelet jelentősen csökkenti a kockázatát annak, hogy beteg emberen végzik el a tervezett beavatkozást."

A mintavételről pedig azt írta,  nem fogászati esetben a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről, a PCR-tesztek eredménye pedig a laboratóriumba való beérkezéstől számítva 24 órán belül elkészülnek.

Több alkalmas kezelés esetén az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a tesztet - válaszolta a sajtófőnök.

A tesztek finanszírozásával kapcsolatban Kresz László megerősítette, közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálatot Egészségbiztosítási Alap állja, a betegnek nem kell fizetni érte, magánrendelésen viszont a szolgáltatót terheli a költség, aki ennek összegét átháríthatja a betegre.

A fogászati betegeket csak koronavírus-gyanú esetén kell szűrni. A szakrendelésekhez előírt PCR-teszteket az NNK határozata alapján kijelölt laboratóriumok végzik majd, ám ezek kapacitását meghaladja a várható terhelés.