Káosszal indult újra az egészségügy

Kedd délután még mindig nem tudták az egészségügyi szolgáltatók, hogy hogyan zajlik a betegfogadás előtti, kötelezően előírt koronavírus-tesztelés - írja a hvg.hu. A legtöbb kerületben és vidéki nagyvárosban azt kérték mandulagyulladás-gyanúval jelentkező újságírótól, hogy jövő héten érdeklődjön, "addigra talán kiderül valami".
Szepesi Anita, 2020. május 5. kedd, 22:57
Fotó: Getty Images

A vizsgálat előtti kötelező tesztelés a megkeresett közel két tucat intézményből egyetlen helyen működött, ott másnap reggelre adtak volna időpontot PCR-tesztre ahhoz, hogy negatív eredmény birtokában a fül-orr-gégészetre jelentkezhessen a páciens - derül ki a portál beszámolójából. Ám az eredmény itt is 24-72 óra elteltével lenne meg - ekkor lehetne időpontért telefonálni a gégészetre, ahol értelemszerűen az akkori leterheltségtől függően adnak időpontot. Csakhogy ez esetben felvetődik, hogy van-e értelme a tesztnek, hiszen a rendelésig bőven megfertőződhet a páciens.

A portál kérdésére az Emmi sajtófőnöke azt írta, hogy  "egy negatív PCR-lelet jelentősen csökkenti a kockázatát annak, hogy beteg emberen végzik el a tervezett beavatkozást."

A mintavételről pedig azt írta,  nem fogászati esetben a beavatkozást végző járóbeteg-rendelőnek, kórháznak kell gondoskodnia a mintavételről, a PCR-tesztek eredménye pedig a laboratóriumba való beérkezéstől számítva 24 órán belül elkészülnek.

Több alkalmas kezelés esetén az orvos kompetenciája, hogy megismételteti-e a tesztet - válaszolta a sajtófőnök.

A tesztek finanszírozásával kapcsolatban Kresz László megerősítette, közfinanszírozott szolgáltató esetén a vizsgálatot Egészségbiztosítási Alap állja, a betegnek nem kell fizetni érte, magánrendelésen viszont a szolgáltatót terheli a költség, aki ennek összegét átháríthatja a betegre.

A fogászati betegeket csak koronavírus-gyanú esetén kell szűrni. A szakrendelésekhez előírt PCR-teszteket az NNK határozata alapján kijelölt laboratóriumok végzik majd, ám ezek kapacitását meghaladja a várható terhelés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Koronat_Orsosra_Mozgalom_2, 2020.05.06 15:35

Káosz, mint mindenhol.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi3, 2020.05.06 15:20

@hermelin:
Minden szatócs boltban áruházban szupermarketben van gumikesztyű és maszk.
Akinek kell vegyen magána
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hermelin, 2020.05.06 14:46

Hol a gumikesztyű?????????????!!!!!!!!!!!!!! Kedves Cecilia asszony! Szóljon már Orbán "professzornak",hogy küldjön a portyázókkal Miskolcra gumikesztyűt,mert a főutcai patikában NINCS! Hol van a többszázmillió cucc?Kinek osztogatják,mert a jónépnek nem az biztos! Vagy hazudik a kuruc professzor?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html