Cikkünk folyamatosan frissül...

A járóbeteg szakellátás, az egynapos beavatkozások és a fekvőbeteg ellátás újraindulásánál az igénybevétel feltétele a betegek és szolgáltatók szoros együttműködése  - hangsúlyozta Müller Cecília.

A szabályokról elmondta:

  • A járóbeteg-szakrendelőt kizárólag telefonon, előre egyeztetett időpontban lehet igénybe venni.
  • A szakrendelőt a háziorvos és a beteg közvetlenül is megkeresheti, de bejelentkezés nélkül senki ne menjen semmilyen szakellátásra.
  • A szakellátók is csak 4 beteget fogadhatnak 1 óra alatt.
  • Bejelentkezéskor szakorvos kérdezi ki a jelentkezőt, ehhez megvannak a feltételek. A szakorvos telefonos kikérdezés útján dönt a  betegirányításról. Ennek 3 kimenetele lehet.
  • Ha a telefonos konzultáció megnyugtató, tanácsadás történik, megbeszélik a javasolt teendőket.
  • Ha gyógyszert rendel, e-recepttel megoldható, de ezt és a javaslatot dokumentálni kell, hogy az alapellátó is értesüljön az ellátásról, illetve a betegnek utánkövetésre kell később jelentkezni.
  • Ha nem kerülhető el a személyes kontaktus, akkor időpontra menni. Az ellátóhelyen kérdőívvel előzetesen felmérik a koronavírus - fertőzöttség kockázatát (pretriázsolás) és védőmaszkkal látják el. Ha covidgyanúsnak találják, külön helyiségben látják el, ahol a személyzet teljes védőruhát visel, és a szakorvos gondoskodik arról, hogy az alapellátó orvos rendelje meg a laborvizsgálatot a betegek számára.
  • A szakmai kollégiumok meghatározták azokat a beavatkozásokat,  amik különösen magas kockázatúak a fertőződés szempontjából ezeket akkor lehet csak elvégezni, ha az érkezőnek van negatív laboreredménye. A mintát a beavatkozást végző, fogadó intézményben veszik le, az eredményt követően értesítik a beteget, hogy mikor kerül sor a beavatkozásra.
  • A nem közfinanszírozott ellátásokra ugyanezek a szabályok vonatkoznak
  • A nem magas kockázatú beavatkozások előtt és a nem gyanús esetek számára nem kell előzetes negatív laborteszt. Erről mindig a szakorvos dönt.

A tájékoztatón a koronavirus.gov.hu oldal adatainak szokásos megismétlése mellett elhangzott, két napja nem emelkedik az aktív fertőzöttek száma. Az új megbetegedések és a halálozási adatok területi megoszlása indokolja, hogy Budapestre és Pest megyére maradjanak a különleges szabályok, az új fertőzések 72 százaléka, a napi halálozás 90 százaléka fővároshoz és Pest megyéhez köthető.

Kérdésekre adott válaszokból kiderült még:

  • Ha valaki repülőgéppel utazna, a kiléptetésnél ellenőrzik, hogy nincs-e elrendelve vele szemben érvényes hatósági házi karantén, mert ha igen, akkor megtadják a kilépését. Minden utazótól azt kérik, tájékozódjon a konzuli szolgálat honlapján a fogadó ország aktuális járványügyi előírásairól. Beutazáskor azok mentesülnek hatósági házi karantén alól, aki gyógyult és tünetmentes, vagy külföldön legalább 14 napig járványügyi megfigyelés alatt állt.
  • Idősotthonok ellenőrzése folyamatos, több részjelentés érkezett, ezeket összegzik most. Önbevalló kérdőívvel és helyszíni vizsgálattal történt a felmérés. Jelenleg 31 otthon érintett, a Kamaraerdei úton 40 gondozott, és 9 gondozó pozitív, ketten elhunytak. A Pesti úton 296 fő fertőzöttet regisztráltak összesen a járvány kezdete óta, még 154-en kórházban vannak,  negatív lelettel térhetnek vissza, 26 ápoló is érintett és 40-en hunytak el, 41-en meggyógyultak.
  • Egyéni védőeszközből a kórházak heti ellátmányra álltak át, rendelkezésre áll a szükséges mennyiség, az alapellátóknak tegnap biztosítottak újabb szállítmányt és a járási hivatalokban is képeztek depót.
  • A budapestiek lakhelyelhagyása - az indokolt eseteken kívül - szabálysértés, amit a rendőrség, a honvédség és a készenléti rendőrség is ellenőriz.
  • Mivel az ellátás igénybevételéhez szükséges tesztelésre csak a magas kockázatú beavatkozásoknál illetve a fertőzésgyanús eseteknél van szükség, a kijelölt 10 labor kapacitása elegendő.