Cikkünk frissül....

Hétfőre 3535-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma,  aktív fertőzött 1673 fő. Eddig a regisztrált gyógyultaké 1400 főre nőtt, a fertőződéssel összefüggésben elhunytak száma 462 -re gyarapodott, az utóbbi 24 órában 11-en haltak meg. Az elhunytak jellemzően krónikus betegek voltak, közülük csak nagyon keveseknél nem tártak fel alapbetegséget - mondta Müller Cecília. Főként a 60, de még inkább a 80 feletti korosztályból szedett áldozatokat a megbetegedés,

Változott az kórházi kezelést igénylők aránya, mostanra az aktív fertőzöttek egyharmadára csökkent az arányuk, jelenleg 568-an vannak kórházban, 46 fő szorul lélegeztetőgépre.

Az elmúlt 1-2 napon mérsékelt, de egyértelmű emelkedést látni a járványügyi számadatokban, ezért változatlanul be kell tartani az alapvető szabályokat. Folyamatosan követjük a járványügyi adatokat, résen kell lenni, hogy a fertőződések száma továbbra is kedvező legyen- fogalmazott a tisztifőorvos.

Az 1673 aktív fertőzöttből 758 fő, 45 százalék budapesti, 915 fő, 55 százalék vidéki.
A 462 elhunyt közül 287 fő, 62 százalék budapesti.

A 1400 gyógyult körül 636 fő, 45 százalék budapesti,  764 fő,  55 százalék vidéki.

Országos szinten százezer lakosra vetítve 36,2 fő igazolt fertőzött, Budapesten 95 fő, Fejér megyében 85,9 fő, Zalában 83,4 ő, Komárom-Esztergom megyében 66,2 fő, Pest megyében 37, 2 fő jut.

Hétfőtől az egészségügyi szolgáltatások újabb köre vehető igénybe - elektív műtétek, kúraszerű ellátás, nem népegészségügyi szűrések, és fokozatosan a krónikus ellátás is -, a koronavírusos betegek számára lefoglalt ágyak harmada visszakerül az ellátásba. A szív- és érrendszeri betegek ellátása prioritást élvez. A betegellátással kapcsolatos eljárásrend az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapján megtalálható.

A tisztifőorvos a nyári táborok szervezésének részleteire kitérve elmondta, kezdésnek a napközis táborok indulnak, az ottalvós programokra később születik döntés. Legfontosabb, hogy csakis egészséges gyerek és személyzet táborozhat, erről igazolás szükséges mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek, kiszolgáló személyzetnek. A 300 főnél nagyobb létszámú táborokban szükséges az állandó orvosi jelenlét.

A táborokban részesítsék előnyben a szabadtéri programokat, a zárt térben pedig a kiscsoportos foglalkozásokat, és törekedjenek a szociális távolságtartásra, bár ez igen nehéz - jegyezte meg a tisztifőorvos.

A tábori étkeztetésre ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közétkeztetésre, fontos, hogy a gyerekek is tartsák be a higiéniai szabályokat, a nagyobbaknál legyen alkoholos kézfertőtlenítő.